Pendik kahvaltısında konuşan Barbaros: Gücümüz birliğimiz
Pendik Ekmek ve Gül Grubunun gerçekleştirdiği 8 Mart kahvaltısına işçi, emekçi 150’yi aşkın kadın katılırken, EMEP İl başkanı Sema Barbaros kadınlara yana yana durma çağrısı yaptı.

Pendik Ekmek ve Gül Grubunun gerçekleştirdiği 8 Mart etkinliği ile Pendikli kadınlar kahvaltıda buluştu. Pendik Myy Otel’de yapılan etkinliğe işçi, emekçi 150’yi aşkın kadın katılırken, açılış konuşmasını Hediye Han yaptı. Pendik’te geçmişten bugün emekçi kadınlar olarak mücadele verdilerini, son olarak dernek çatısı altında yürütmüş oldukları çalışmalarına Ekmek ve Gül olarak devam edeceklerini söyleyen Han, kadınların 8 Mart’ını kutlayarak sözlerini sonlandırdı. Etkinli depo işçisi Derya ve Zübeyir’in müzik ziyafeti ile devam etti. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Erbane Grubu da kadınlara bir gösteri yaptı.

‘ŞİDDETE, KRİZE, EŞİTSİZLİĞE, SAVAŞA KARŞI KADINLAR YAN YANA GELECEK’

Etkinliğe katılan Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros yağtığı konuşmada Pendikli kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kahvaltıda bir araya geldiğini söyledi. “Ancak biliyoruz ki eşitlik, özgürlük, ekmek mücadelemiz yüz yıllardır devam ediyor” diyen Barbaros şöyle devam etti: “8 Mart emekçi kadınlar, işçi kadınlar üzerinden yükselmiş bir tarihe sahip bir gündür. 8 Mart’ta dünyanın her yerinde, Asya’da, Avrupa’da, Türkiye’de, Orta Doğu’da her yerde kadınlar eşitlik mücadelesi için sokağa çıkıyor, taleplerini dile getiriyor ve yan yana geliyorlar. 8 Mart’ı biz 4 tane temel taleple karşıladık ve bu taleplerimizi de yeniden yeniden söylemek için devam edeceğiz. Şiddete, krize, eşitsizliğe, savaşa karşı kadınlar yan yana gelecek; yan yana geldiklerinde birlikte güçlü olduklarını yeniden hatırlatacaklar. İstanbul’da yapılan 8 Mart etkinlikleri bize gösterdi ki, kadınlar oldukları her yeri değiştirdiler. Yan yana geldiklerinde, birlikte mücadele ettiklerinde, ‘Ruhumuz için gül, yaşamak için ekmek istiyoruz’ dediler. İşte bu etkinliklerden bir tanesi bugün Pendik kahvaltısında siz kadınları yan yana getirdi.”


‘KRİZ KADERİMİZ DEĞİL’

Krizin kadınların yaşamına etkisine de değinen Barbaros, tanzim kuyruklarının kadınların yoksulluğunu gözler önüne serdiğini söyledi. “Kadınlar az olanla hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Bize ‘Kriz kaderdir’ diyorlar ama biz kadınlar bunu reddediyoruz. Kriz bir kader değildir” diyen Barbaros, krizin kapitalist sistemin bir parçası olduğunu ve kadınların hayatını böyle yürütmek zorunda olmadığını dile getirdi. Barbaros sözlerini şöyle sürdürdü: “Eşitsizlik hayatın her alanında. Eşitsizlik hayatımızın her alanında. Yerel seçimlerde aday olan kadın sayısı çok az. Siyasi partiler, yönetmek yan yana gelmek deyince eşitsizliği reva görüyor. Biz kadınlar bunu kabul etmiyoruz.”
‘Güçlü olduğumuzu hissetmek için’

Kadınların oldukları yerde neler yapabileceklerine örnekler veren Barbaros, “İş yerlerimizde eit işe eşit ücret için; fabrikalarda kötü çalışma koşullarına karşı, kadınların yaşadıkları yerlerde çocukların bakımını, yaşlıların bakımını üstlendikleri için hayata katılmamalarına, çalışma yaşamına katılmamalarına karşı nasıl yan yana gelebiliriz diye düşünmek zorundayız. İşte bu irili ufaklı yan yana gelmelerimizi, şenliklerimizi, şölenlerimizi sadece yan yana gelelim, eğlenelim, birlikte duralım diye değil güçlü olduğumuzu hissetmek için yapıyoruz. Yaşamın nasıl bir tarafıysak, yönetmenin de bir tarafı olducağımız bilmek için bunları yapıyoruz. Bugünkü davete her birinizin katılma sebebi de aslında bu” dedi.

Barbaros “Biz kadınlar biliyoruz ki; kriz kader değil, şiddet reva değil, eşitsizlik fıtrat değil. Kadınlara çağrımızdır yan yana gelelim. Çünkü tek gücümüz var o da birliğimiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.



İlgili haberler
Dersim’de kadınlar 8 Mart şöleninde buluştu

Dersim’de yüzlerce kadın şenlikte bir araya geldi. Kadınlar “Kendi yaratmadığımız krizin yükünü biz...

Gebze: ‘Kadınlar yan yana geldikçe güçleniyor’

Gebze Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla kahvaltıda buluşan kadınlar Flormar direnişini, yerel seçimle...

Esenyalı: 700’ü aşkın kadın 8 Mart şenliğinde bulu...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin kurulduğu günden beri geleneksel hale getirdiği 8 Mart şenliğind...

8 Mart 2019| Krize, şiddete eşitsizliğe karşı kadı...

Hakları için, eşitlik için, insanca bir yaşam için mücadele edecek, dayanışmanın ve birlik olmanın g...

Dünyada 8 Mart

8 Mart’ta dünyanın birçok yerinde kadınlar hakları ve talepleri için sokağa çıktı. İşte ülke ülke 8...

8 Mart etkinlikleri devam ediyor...

Türkiye’nin pek çok ilinde kadınlar bir araya gelerek 8 Mart etkinlikleirni gerçekleştirmeye devam e...