Özak Tekstil işçileri: Sendikanın ne olduğunu direnişle öğrendik
Özak Tekstil işçileri, sendikanın ne olduğunu direniş sürecinde öğrendiklerini, ulusal ve uluslararası düzeyde kurulan sınıf dayanışmasıyla güçlerinin farkına vardıklarını söylüyor.

Özak Tekstil’de işçilerin sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için başlattıkları direniş 23. gününde. Direniş boyunca hem fabrika yönetimi hem de kolluk tarafından pek çok baskı, şiddet ve engellemeye maruz kalan işçilerle direniş sürecinin kendilerine öğrettiklerini konuştuk.

‘ÖZ İPLİK-İŞ KAFASINA GÖRE TEMSİLCİ SEÇTİ’

Bir kadın işçi de daha önce Öz İplik-İş’ten temsilci olmak istediğini, sonrasında ise Öz İplik-İş’in kafasına göre temsilci seçtiğini dile getiriyor. İşçi arkadaşlarının da kendisini temsilci olması konusunda desteklediğini ifade eden kadın işçi, “Sendika temsilcileri bana ‘İşçinin arkasında durmayacaksın, işçiyi ikna edeceksin’ dedi. Ben de ‘Öyle bir şey yapamam, hak neyse onu konuşurum’ deyince işçilere sormadan kafalarına göre temsilci seçtiler” diye anlatıyor yaşananları.

‘HAKLARIMIZ OLDUĞUNU ÖĞRENDİK’

İki ay öncesine kadar sendika deyince aklına patronun geldiğine dikkat çeken kadın işçi, sendikayı işçiye karşı hareket eden bir güç olarak gördüğünü aktarıyor. BİRTEK-SEN’de örgütlendikten ve direnişe çıktıktan sonra bu fikrinin değiştiğini ifade eden kadın işçi, “Şimdi aklıma sendika deyince insan hakları geliyor, işçi hakları geliyor. Sendika deyince aklıma insan gibi çalışmak geliyor. Gerçekten de bir sürü hakkımız varmış ve yeniliyormuş” diyor.

‘GÜCÜMÜZ BURASIYLA SINIRLI DEĞİLMİŞ’

Direnişlerinin yalnız Özak işçilerinin değil, farklı illerden hatta ülkelerden işçilerin de birleşebileceğini gösterdiğini vurgulayan kadın işçi, “Milletvekilleri yanımıza geldi. Farklı şehirlerden işçiler, sendikalar, kurumlar bizimle dayanışma gösterdi. Bize destek yolladılar. Onlar da eylem yaptılar. Gücümüz burayla sınırlı değilmiş ama karşımızda patronla birlikte hareket eden daha büyük bir gücün de olduğunu gördük” ifadelerini kullanıyor.

‘BURADAYIZ VE DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
BİRTEK-SEN daha içeri girmeden, tazminat vermeyen fabrikanın tazminat verir hale geldiğini söyleyen işçiler, “BİRTEK-SEN içeri girdiğinde nasıl olacak tahmin edemiyoruz” diyorlar. İşçiler, sarı sendikalar fabrikada kalmaya devam ederse kölelik düzeninin de süreceğini söylüyor. Özak işçilerinin yalnız kendi hakları için değil, sarı sendikalardan, patronların kurduğu kölelik düzeninden kurtulmak, farklı işçilere de ilham olmak için direndiklerini vurgulayan işçiler, “Buradayız ve direnmeye devam edeceğiz” diye tamamlıyor sözlerini.

Fotoğraf: Mazlum Ayçiçek/BİRTEK-SEN

İlgili haberler
İşte Özak Tekstil gerçeği: İşçiler günde 20 saat ç...

İşçilerin sendikal hakları için direnişe geçtiği Özak Tekstil’le ilgili denetim raporu içerideki söm...

Özak direnişi 22. Gününde| İşçiler referandum çağr...

Urfa’da Özak Tekstil işçileri, sendikal haklarını elde etmek ve insanca koşullarda çalışmak talebiyl...

Direnişin 19. gününde Özak Tekstil işçisi kadınlar...

Urfa’daki Özak Tekstil’e direniş tüm müdahalelere rağmen 19. gününde devam ederken Ekmek ve Gül’e me...