Orta Vadeli Programın esnek çalışma gerçeği: ‘Bu benim yaşamım ve hiç de iyi değil’
Orta Vdeli Programda da Aile Şurasında da kadınlara 'iş ve aile yaşamının uyumu' denerek dayatılması planlanan esnek çalışmayı, zaten esnek çalışan Yeter ile konuştuk.

Yoksulluk ve sömürü cenderesinin özellikle kadınlar açısından günden güne büyüdüğü günümüz koşullarında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne kadınlar yoksulluğun zemin hazırladığı şiddetle gidiyor.

Özellikle AKP iktidarı, 2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel ekonomik hedeflerinin yer aldığı, bu hedeflere ulaşmak için izlenecek yolu belirlediği Orta Vadeli Programını (OVP) açıkladı. Sonuçları halkın daha çok borçlanması, yoksulluğa daha çok sıkışması, artan enflasyon, özelleştirmeler ve esnek çalışma olacak bu programı da esnak çalışan tekstil işçisi Yeter ile konuştuk. Geçtiğimiz aylar süresince "aile ve iş yaşantısının uyumu" denerek kadınlara çalışma hayatında esnek çalışma vadediliyor. Yeter de bu vadedilen şekilde esnek çalışan bir kadın olarak bize anlatıyor: Bu çalışma şekli, yarattığı yaşam koşulları kadınlar için gerçekten anlatıldığı gibi ideal mi?

‘ÇOCUKLARA BAKABİLMEK İÇİN GECE ÇALIŞIYORUM’

İstanbul Küçükçekmece’de yaşayan Yeter'in 8 yaşında bir kızı ve 7 yaşında bir oğlu var, ikisi de okula gidiyor. İki yıldır geceleri tekstil fabrikasında çalışıyor. Yeter çalışma ve yaşam koşullarını şöyle anlatıyor: “Akşam saat 9’da işe gidiyorum sabah 6’da eve dönüyorum. Çocuklarımın biri sabahçı ve biri öğlenci olduğu için geceleri çalışmaya gidiyorum. Önceden çok sık gitmiyordum ama son bir yıldır haftanın 5 veya 6 günü işe gidiyorum. Ekonomik koşullar bizi çok zorluyor dolayısıyla çalışmam lazım ama bir yandan da gece çalışmak çok zor. Çocuklar, ev ve okul çok zor. Uykusuz çalışıyoruz dolayısıyla gerginlik ve stres çok oluyor. Özellikle tekstil alanında çalıştığımız için ‘şu kadar adet ürün çıkarmalısın’ baskısı çok oluyor. Bir yandan da çocuklarla zaman geçiremiyorum ve benim için bu çalışma biçiminin en kötü yanı da bu.”

Yeter’e aldığı ücreti ve sigortalı çalışıp çalışmadığını sorduğumuzda, “Günlük olarak maaş alıyoruz, aldığım maaş aylık olarak asgari ücret bile olmuyor. Sigortalıyım ama sigorta günlük ücret üzerinden yatırıldığı için aslında hiçbir işime yaramıyor” diye yanıt veriyor.

TARİF ETTİKLERİ BENİM YAŞAMIM VE HİÇ DE İYİ DEĞİL

Orta Vadeli Programı ilk defa duymuş Yeter. Esnek çalışmanın kadınlara "iş ve aile  İçeriğini anlatıp, iktidarın günümüzde sürdürdüğü politikaları soruyoruz Yeter’e, “Aslında tarif ettikleri şey benim bugün yaşadığım ve çalışma koşullarım ve hiç de iyi değil. Çocuklarımdan mahrum yaşıyorum. Onlarla vakit geçiremiyorum, çünkü gündüz uyuyorum. Bir yandan günlük ve esnek çalışma olduğu için sözleşmeli bir işçi değilim ve iş güvencem yok. Bu kadar çalışmama rağmen aldığım ücret sadece çocukların beslenmesine yetiyor. Mesela benim oğlum, tiroit hastası. Dolayısıyla ona özel beslenme hazırlamam lazım. Zaten okulda beslenme için verilen listeye uyamıyorum. Sadece sorun beslenme değil, çocukların okulu devlet okulu olmasına rağmen birçok şey için ücret istiyor. Örneğin bizden A4 kağıtları istemişlerdi. Alamadığım için benim çocuğuma çıktı ve ödevlerini vermiyorlardı. İşte 9 saat çalışmama rağmen çocuğumun okul masraflarını bile karşılayamıyorum” diyor ve ekliyor: “Bugün tartışılan program kadınlar için daha kötü koşullarda çalışmanın önünü açacaktır”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Esenyalı’da işçi kadın buluşması| Bizi makinenin p...

Esenyalı’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü hazırlıkla...

OVP'nin kadın yüzü: Güvencesiz çalışma, derinleşen...

Türkiye'nin önümüzdeki üç yıla dair ekonomik hedeflerinin yer aldığı Orta Vadeli Programın kadınlara...

Orta Vadeli Program nedir, kadınlara ne vadediyor?

OVP’nin temel hedefi para politikasında sıkılaştırma, maliye politikasında tasarruf, yapısal reforml...