İzmit’in en işlek caddelerinden birinde, yürüyüş yolundayız. “Sıcak geçsin çıkarız” diyenler, iş çıkışında yolu düşenler, hava almak için gezenler burada. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak alandayız. Okullar açılıyor, veliler kaygılı. Beslenme çantası, defteri kalemi, kayıt ücreti derken maaş yatmadan eksiye düştü bile. Bu yüzden taleplerimiz net; bütün ücretlere zam yapılsın, ücretler yoksulluk sınırının üstüne çıkartılsın, temel tüketim ürünlerine gelen zamlar durdurulsun, okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilsin. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi talebimiz tam anlamıyla karşılanana kadar dile getirmekten vazgeçmeyeceğiz. Ancak ekonomik olarak geldiğimiz noktada ücretlere zam yapılması talebi de acil olarak gündemimizde. Bu yüzden başlattığımız imza kampanyası için stanttayız.
Yaz mevsimi yerini ekonomik zorlukların en zirve yaptığı eylül ayına bırakırken standımızı ziyaret eden velilerin en çok dert edindiği okul beslenmesi oluyor. Gün geçtikçe ağırlaşan kriz ve orta vadeli programla (OVP) beraber açıklanan tasarruf tedbirlerini sorduğumuz kişilerin ortak sitemi “Karnımızı doyuramıyoruz, faturaya, kiraya yetişemiyoruz, bir de okullar açılıyor. Durumumuz iyice kötüleşecek” şeklinde oluyor. Çocuğu 4. sınıfa geçen bir veli “Tek çocuğum var. Evim kira değil. Buna rağmen okul beslenmesine nasıl yetişeceğimizi bilmiyoruz” diye anlatıyor okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için imza atarken.
Giderek yoksullaştığımız, aldığımız ücretlerin eridiği, alım gücümüzün daha da düştüğü son yıllarda insanlar kaygı dolu, mutsuz, umutsuz. Standa uğrayan, standın yanından geçen herkesin yüz ifadesinden anlaşılıyor bu. Bazıları biraz ilerledikten sonra geri dönüyor imza vermek için. Standın yanından seslenmeye devam ediyoruz. Gözler ve kulaklar bize dönüyor. Merakla soruyor herkes birbirine “Bu nedir, ne için?” diye. O sırada merak ederek yanımıza gelen bir genç kadın yüksek sesle seslenen arkadaşımıza dönüp “Biraz daha net ve yüksek sesle seslenin lütfen. Net anlaşılmıyor, böyle söyledikleriniz. Ama herkes duyup bilmeli bu söylediklerinizi” diyor.
Standımıza gelip imza veren üniversiteli gençler geçinemediklerini, asla düzgün beslenemediklerini anlatıyor. Emekli iki teyze standımıza yanaşıp imza föyümüzde ücretlere zam talebimizi görünce imza vermek istediler. İkisi de mevcut durumun karşısında ama muhalefetin yetersizliğinden dert yakınıyor. Sokak röportajlarına dahi tutuklama geldiğini, yaratılan korku iklimi karşısında ne yapacaklarını bilmediklerini söylediler.
Özellikle ilkokul çağında çocuğu olan ailelerin standımıza ilgisi daha da büyüktü. Bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasını duyduklarını, devletin sorumluluğunu yerine getirene kadar mücadeleye devam etmek gerektiğini söyledi pek çok kişi. İmza kampanyasında yer alan taleplerimizi görenler hızlıca talepleri sahiplendiler.
Eylül ayına girerken başladığımız bu süreç eylül ile beraber hızlanacak ve talepler daha can yakıcı hale gelecek. Bu yüzden bu taleplere bugünden sahip çıkmak, talepleri büyütmek için yan yana gelişlerimizi arttırmak büyük öneme sahip. Bu vesileyle taleplerimizi buradan bir kere daha dile getirelim.
◾Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretlere zam yapılsın.
◾Emekliler de dahil, yoksuluk sınırının üzerinde yaşayacak ücret istiyoruz.
◾Temel tüketim ürünlerine gelen zamlar durdurulsun.
◾Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilsin.
Fotoğraflar: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
MEB yine çocuklardan kıstı: Taşımalı eğitimde ücre...
Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre taşımalı eğitimde ü...
Bebek ölümlerine ve yetersiz beslenmeye karşı 'süt...
Sovyetlerde her köyde, her bölgede çocukların süt, kefir ve peynir ihtiyacı doktor takibi ve yönlend...
Vera Mihaylovna Veliçkina: Sovyetlerde çocuklara b...
Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz öğle yemeği uygulaması ve ücretsiz kantinler zorlu yıllard...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.