ODTÜ öğrencilerinden imza kampanyası: Cinsel Tacizi Önleme Birimi geliştirilsin
ODTÜ öğrencileri, 33 bileşenin çağrısı ile üniversitede bulunan Cinsel Tacizi Önleme Biriminin (CİTÖB) geliştirilmesi için imza kampanyası başlattı.

ODTÜ öğrencileri, üniversitede bulunan Cinsel Tacizi Önleme Biriminin (CİTÖB) geliştirilmesi için imza kampanyası başlattı. 2 yerel kadın birliğinin arasında bulunduğu 33 bileşen imza kampanyası için çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada, “Bu imza kampanyasında CİTÖB'ün tanınırlığının artırılması, psikolojik destek imkanlarının genişletilmesi ve nitelikli hale getirilmesi, öğrencilerin CİTÖB içerisinde işleyişi takip ederek bulunması ve şeffaflığın garantilenmesi" için dilekçeyi imzalamya çağrı yapıldı.

Yapılan ortak açıklamada, “Bugün tek adam yönetimi, haklarını savunan ve bu bağlamda İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerini söyleyen kadınlar ve LGBTİ+'ları hedef gösterirken; biz bulunduğumuz her alanda karşımıza çıkan baskılara, tehditlere ve şiddete karşı sesimizi çıkarıyoruz. Kampüslerde, evlerde, işyerlerinde ve sokaklarda, kısacası ürettiğimiz ve var olduğumuz her alanda eşitlikçi ve özgürce yaşayabileceğimiz ortamlar için mücadelemize devam ediyoruz” denildi.

'REKTÖRLÜK TARAFINDAN KAYNAK YETERSİZLİĞİ BAHANESİYLE ENGELLENİYOR'

Tek adam yönetiminin, kadın ve LGBTİ mücadelesinin bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi'ni feshederken ODTÜ'lü kadınların ve LGBTİ'lerin de talepleri ve mücadeleleri sonucunda kazanılmış Cinsel Tacizi Önleme Birimi'nin aktif bir şekilde çalışmasının engellendiği belirtilen açıklamada, “Ancak, kadınlar ve LGBTİ+'lar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerini gösterip, mücadelelerine bulundukları her alanda devam ediyor ve feshedilme kararını kabul etmiyorken; üniversitemizde de kadınlar ve LGBTİ+'lar kendi kazanımları olan CİTÖB için mücadelelerine devam ediyor. Kampüsümüz içerisinde ise cinsel taciz ve saldırının önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, farkındalığın artırılması gibi hedeflerle kurulmuş CİTÖB'nin görevini yerine getirmesi, tek adam yönetiminin okulumuzdaki kolu olan Rektörlük tarafından kaynak yetersizliği bahane gösterilerek engelleniyor. CİTÖB'ye başvuran öğrencilere yeterli ve nitelikli psikolojik destek sağlanamıyor, dekanlıklarda yönlendirilen soruşturmaların süreçleri şeffaf ilerlemiyor, aynı tanımlama ile giden dosyalar farklı sonuçlanabilir veya keyfi sebeplerle düşürülebiliyor” ifadeleri yer aldı.

'CİTÖB GELİŞTİRİLSİN'

ODTÜ öğrencilerinin kampüste güvenli bir alan yaratmak için mücadeleden vazgeçmedikleri belirtilen açıklamada, “Güvenli alanın olmaması, cinsel taciz ve şiddete uğrama ihtimalinin her geçen gün artması, yurtlarda eşitsizlik ve ayrımcılığın var olması gibi sorunları çözmeyi hedefleyip Beşerili Kadınlar öncülüğünde ODTÜ öğrencileri olarak bir imza kampanyası başlatıyor, CİTOB’ün geliştirilmesini istiyoruz. Kampüsümüzde güvenli bir alan yaratmak için herkesi dilekçeyi imzalamaya davet ediyoruz” denildi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)