Menemen Kent2’li kadınlar 1 Mayıs’a hazırlanıyor
Mahallelerinde yapacakları bir yürüyüşle 1 Mayıs’a katılmaya hazırlanan Menemen Kent2’li kadınlar, kıdem tazminatı hakkı, eşit, şiddetsiz bir yaşam ve parasız eğitim talepleriyle alanlara çıkacak.

İzmir’de 1 Mayıs emek demokrasi güçlerinin ortak kararıyla merkezi olarak Konak Gündoğdu Meydanı’nda kutlanacak. İşyerlerinden başlayarak, mahalle ve ilçelere yayılan 1 Mayıs kutlama ve hazırlıkları ise hız kazandı. İzmir’in Menemen ilçesi Kent2 Mahallesi’nde yaşayan işçi ve emekçi kadınlar da 1 Mayıs kutlamalarına katılacak. Pankartları, dövizleri ve kendi talepleriyle mahallelerinde yapacakları bir yürüyüşle merkezi eyleme katılmaya hazırlanan Kent2’li kadınlarla yaşadıkları sorunları ve 1 Mayıs taleplerini konuştuk.

3 YIL ÇALIŞTI 55 GÜN SİGORTA YATTI
Tekstil emeklisi 48 yaşındaki Semra Eroğlu, 16 yaşında çalışmaya başladığını belirterek, “Tekstilde çalıştım hep. Tekstilde çalışmak bir kadın için hele de evli ve çocukları olan bir kadın için çok zor. Giriş saatin belli, çıkış saatin belli değil. Yani şartları iyi değil ve maaşları çok düşük. İstediğin zaman izin alamıyorsun, çocuğunla ilgilenemiyorsun. Ama mecburen çalışmak zorundaydım. Kendi ayaklarım üzerinde durabilmek ve erkeğe muhtaç olmamak için çalıştım. SSK’lıydım ama çoğu yer ödemiyordu. Bir yerde üç yıl çalışmıştım ama 55 gün sigortamı göstermişlerdi” dedi.

‘10 YIL SONRA YAŞAYACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL’
Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduğunu dile getiren Eroğlu, “İşçiler kıdem tazminatını işten çıkarıldığı anda almalı, on yıl sonra yaşayacağımız bile belli değil” diyerek tekstil gibi sendikalaşmanın az olduğu sektörlerde bu hakkın çok daha mühim olduğunu söyledi. “Örgütlülük en büyük güçtür sloganı ile 1 Mayıs’a katılacağını söyleyen Eroğlu, “Herkesi birlik olmaya çağırıyoruz. Kıdem tazminatı hakkı için, daha iyi bir yaşam için” dedi.


45 YAŞINDA İŞTEN ATILDI
Kriz dolayısıyla işsiz kalanlardan biri olan 45 yaşındaki Gülten Kaplan ise aynı zamanda bir EYT mağduru. Kaplan, “Dünyanın hiçbir yerinde çıkan bir yasa geriye dönük işletilemez, işletilmemesi lazım. Ama bizim ülkemizde oluyor böyle şeyler. Verilen haklarımız elimizden alındı onların geri verilmesini talep ediyoruz. 1 Mayıs’a bir EYT’li olarak emeklilik hakkımız için çıkacağız” diye konuştu.

EYT VE KRİZE KARŞI
Krizden dolayı işyerlerinin kapandığını ve işsiz kaldıklarını belirten Kaplan, “Zamlardan dolayı zaten sıkıntılıydık şimdi bir de işsizlik eklendi, çok zor zamanlar yaşıyoruz. Bir de yaşımdan dolayı kimse işe almayacak, kara kara düşünüyorum nerde iş bulurum diye.” diyen Kaplan, krize, işsizliğe ve hukuksuzluklara karşı 1 Mayıs’ta olacaklarını söyledi.

HERKESİN MUTFAĞINDA YANGIN
Selma Buğdaycı ise ekonomik krize dikkat çekerek “Ev geçindirmeye çalışıyoruz. Bütün işçi ve gariban insanların yaşadıklarının aynısını yaşıyoruz. Herkes sıkıntıda, herkesin mutfağında yangın var. Bunu erteleyip duruyorlar, üzerine örtmeye çalışıyorlar, gündemin konusunu değiştiriyorlar.” dedi. Taciz ve tecavüzlere tepki gösteren Buğdaycı, “Bu konuda çok tepkiliyim. Bu tür insanları çok büyük cezalar verilsin ki bunun önüne geçilsin. Çünkü iki gün içeri atılıyor üçüncü gün çıktığı zaman bir caydırıcılığı yok. Bence büyük cezalar verilerek önüne geçilebilir” diye konuştu. Buğdaycı, bu duygularla 1 Mayıs’a katılacaklarını söyledi.


BESLENME VE PARASIZ EĞİTİM HAKKI İÇİN
Ana sınıfı öğretmeni Özgül, “Biz haftalık beslenme listesi yaparız çocuklara. O gün listede köfte ekmek vardı. Bir velim beni aradı ve listeye uyamayacağını, eşinin işten çıkarıldığını ekonomik olarak zorlandığını ama çocuğunun diğer çocuklar arasında üzülmesini istemediğini söyledi. Bende evde ne varsa onu koyabileceğini söyledim. Çok üzüldüm. Özellikle gelişme çağındaki bu çocukların temel ihtiyaçlarının ki sağlıklı beslenme en temel ihtiyaçtır devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyorum” diyerek sağlıklı beslenme ve parasız eğitim hakkı için herkesi 1 Mayıs'a katılmaya çağırdı.

İlgili haberler
GIDA İŞÇİSİ KADINLAR: ‘Köleden bir farkımız yok!

Gıda sektöründe çalışanların yüzde 60’ı kadın... Çalışma koşulları, işçi sağlığına ilişkin sorunları...

METAL İŞÇİSİ KADININ GÜNDEMİ: 8 saat çalışma, var...

Ağır iş koşulları ve sürekli değiştirilen vardiyalardan dertli olan, işçi sağlığı açısından ciddi so...

TEKSTİL VE DERİDE KADIN EMEĞİ: ‘Hadi hadi’ sesler...

Uzun çalışma saatleri, sağlıksız koşullar, güvencesizlik, düzensiz ücretler ‘bu işin fıtratından’ sa...