Meclis kadınlara yasak: Canan Güllü Meclise alınmadı
Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıyla ilgili parti temsilcileriyle görüşmeler yapmak için Meclise girmek isteyen TKDF Başkanı Canan Güllü’ye ‘yasaklı’ olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıyla ilgili mecliste grubu olan partilerin temsilcileriyle görüşmeler yapmak üzere Meclise girmek isteyen Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’ye “yasaklı” olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

MECLİSTE ASILLARIN KONUŞMASI İSTENMİYOR!
Uzun süre Meclis ziyaretçi kapısında bekleyen Güllü, yaşananlar üzerine şunları söyledi:
“Bugün yaşanan durum şudur: Meclis iç tüzüğünde yer alan vatandaşın konuşma hakkının gasbedildiği bir süreç işledi. Ben evet Temmuz’un 27’sinde 20 yıllık arkadaşımın tutuklanmasına avukatlarının ve Milletvekillerinin açıklama yaptığı bir ortamda bulundum ama konuşma yapmadım. Bunda herhangi bir sakınca olduğuna inanmıyorum. Aradan geçen zaman içinde Meclise gitmemişim, ilk kez bugün gittim. Bugün de müftülüklere nikah yetkisi veren, İçişleri Komisyonun birkaç gün içinde Meclise inecek raporunun son aşaması öncesi görüşme yapmak için Meclise gitmek istedik. Bugün Salı günü, bütün grupların toplantıları vardı ve Başbakandan Cumhurbaşkanına herkesin Mecliste olduğu bir gündü. Bunu için de kalabalık da olmayan bir ekip halinde sadece 2 arkadaşımla, kapıları tıklatıp bu yasanın Türkiye’de kadınlara ve geleceğe dair neler yaşatabileceğine ilişkin kuşku ve endişelerimizi anlatmak için gittik o kapıya. Ama içeri alınmadım. Bu çok acı. Hakkımı savunamadım kadınların hakkını savunamadım. Ömrünün 27 yılı hak savunuculuğuyla geçmiş bir kadın olarak bugün hakkımı savunamadım. Kadına şiddet uygulamış kadınlara getirilen kısıtlama gibi bana kısıtlama getirdiler. Ama ben yasa meclise geldiğinde yine o kapıda olacağım. İçeri girebilirim, giremem şansımı yine deneyeceğim. Biz böyle ses kısmakla, mücadele alanlarını daraltmakla gözü korkan insanlar değiliz. Gerçekten üzgünüm ki Türkiye Büyük Millet Meclisi vekillerin meclisi durumunda. Asıllar istenmiyor demek ki, asıllar konuşamıyor.”

YASAKLI KADINLAR LİSTESİ GENİŞLİYOR
Nüfus Hizmetleri Yasa Tasarısının alt komisyondaki görüşmelerini izlemek için 3 Ekim Salı günü Meclise gelen kadınlar da benzer bir yasakla karşı karşıya kalmıştı. 3 Ekim günü Meclise gelen 17 kadın girişleri “yasak” olduğu için Meclise alınmadı. 

İlgili haberler
Canan Güllü’den açık mektup: Bu bizim kıyametimizd...

Canan Güllü’den Cumhurbaşkanı’na: Bu tasarı bizim kıyametimizdir. Bireyini korumayan devlet vatandaş...

Elinizi bulaşıktan çekin, önemli bir işimiz var...

Biliyoruz ki eli bulaşık suyuna mahkum edilmiş her kadın, itildiği yalnızlıkta diğer kadınlarla aynı...

Kadınlardan kadın vekillere açık mektup: Sesimize...

Salı günü Meclis gündemine gelmesi beklenen müftülere resmi nikah yetkisi verilmesini kapsayan tasar...