Mata işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesiyle uğraşmayı bırakıp ekonomiyi düzeltsinler!
Mata işçisi kadınlardan İstanbul Sözleşmesinin hedef alınmasına tepki: ‘Hükümet, ekonomi gündem olmasın diye biz kadınlara saldırmaya başladı. Kadınlarla uğraşmayı bırakıp önce ekonomiyi düzeltsinler’

Tuzla’da bulunan ve çoğunluğun kadın işçi olduğu Mata fabrikasında işçiler Türk lirasının altın ve döviz kuru karşısında değer kaybetmesinin temel tüketim maddelerine zam olarak nasıl yansıdığını Evrensel Gazetesine anlattı. İşçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi iptalinin gündem edilmesine tepki gösterirken hükümet için “Kadınlarla uğraşmayı bırakıp önce ekonomiyi düzeltsinler” dedi. 

Artan kriz, zamlar ve ekonomik gidişata ilişkin zorlukları konuşan işçiler arasında iki ay önce yeğeninin düğünü olacağını ifade eden bir kadın işçi şöyle söyledi: “Pandemiden kaynaklı ertelemek zorunda kaldık. ‘Birkaç ay içinde yaparız düğünü’ diye düşünürken, altın fiyatları arttı. Düğünlerde altın takma geleneği olunca insan düşünüyor ister istemez. Misafirleri zor durumda bırakırız diye ben utanır oldum. ‘Bu krizde düğün mü olur’ diyen arkadaşlarım var. İlk başta ailesinin erteleme bahanesi pandemiydi şimdi altın fiyatları olacak. Evlenmekten korkar oldu gençler”.

Mata’da işçilerin gündeminde Hükümetin hedef haline getirdiği İstanbul Sözleşmesi de var. Bir işçi, “Başımızdakiler pandeminin ilk anından beri açıkça, ‘Krizi fırsata çevireceğiz’ dediler. Bizim birikimimiz olan işsizlik fonunu lütuf gibi bize sunmaya çalıştılar. Hâlâ da yapıyorlar. Kıdem tazminatını gündeme getirdiler. Tepki gelince ertelediler. Yaşadığımız sorunları dile getirince Ayasofya’yı karşımıza çıkartıp gündemi değiştiriyorlar” dedi.

‘ŞİMDİ DE DERTLERİ BİZ KADINLAR OLMUŞ’

Başka bir kadın işçi ise, “Şimdi de dertleri biz kadınlar olmuş. Ülkenin tek sorunu bizmişiz gibi davranıyorlar. Sosyal medyada polislerin kadınlara nasıl davrandığını görüyoruz. Pazara gittiğimizde meyveden, sebzeden nasıl para arttırırız diye düşünüyoruz. Okullar açılacak. Kızım liseye başlayacak. Okul masraflarını çıkartmak için fazla mesai yapmak için can atar oldum. Kadınlar bütün bu sorunlarla boğuşurken, bir de yasal süreçlerle uğraşacak. Hükümet, ekonomi gündem olmasın diye biz kadınlara saldırmaya başladı. Başka derdi mi kalmadı bu ülkenin? İnsanlar artık geçinemiyor. Kadınlarla uğraşmayı bırakıp önce ekonomiyi düzeltsinler” diyerek tepki gösterdi.

İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı ra...

Sözleşmesinin iptal edilmek istenmesine karşı mücadele sürerken kadınlar ve çocuklar için ülkedeki k...

CHP’den 81 ilde ortak açıklama: İstanbul Sözleşmes...

CHP Kadın Kolları 81 ilde eş zamanlı açıklama yaptı: ‘İstanbul Sözleşmesi, kırmızı çizgimizdir. Bu ç...

‘İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz’ demek için...

Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz; İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubundan çağrı: İstanbulSözleşme...