Marmaray'da güvenlik görevlisi kadını bıçaklayan Çetin A. hakim karşısında
"Aldırdığım uzaklaştırma kararlarına rağmen 2022'den beri bir kabus yaşıyorum. Beni en çok üzecek şey indirim veya hafif bir ceza alması olur. Güvenlik görevlisi olmasaydım ölmüş olacaktım"

Gülhan Karadereli'nin 17 Mart 2024' te İstanbul Göztepe Marmaray Durağı'nda uğradığı bıçaklı saldırının ardından görülmeye başlayan davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Karadereli'ye saldıran Çetin A. hakim karşısına çıktı. Çetin A. Segbis üzerinden telekonferans yöntemiyle ifade verdi. Duruşmaya Karadeli'yle birlikte üyesi olduğu Birleşik Taşımacılık İşçileri Sendikası(BTS) üyeleri, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu(KCDP) üyesi kadınlar da katıldı.

KADIN HAKİMDEN KADIN AVUKATLARA, "SİZ TARAF DEĞİLSİNİZ" KARARI

Duruşmanın başında İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezinin davaya taraf olma başvurusu reddedildi.

Sanık Çetin A. ifadesinde Karadereli'nin canına kast etmediğini iddia ederek, "namusumu iki paralık etti, işimden attırdı" şeklinde savunma yaptı.

İfadesi sırasında Gülhan Karadereli ise, "Aldırdığım uzaklaştırma kararlarına rağmen 2022 den beri bir kabus yaşıyorum. Beni en çok üzecek şey indirim veya hafif bir ceza alması olur. Güvenlik görevlisi olmasaydım ölmüş olacaktım" dedi.

Hakim sanığın akli dengesinin tespiti ve Karadereli'nin sağlık durumu hakkında raporların toplanmasını takiben davanın 14 Kasım'da 2. duruşmasının görülmesine ve Sanık Çetin A.'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KADINLARIN GÜVENCESİDİR"

Duruşmanın ardından KCDP tarafından yapılan basın açıklamasında söz alan Saliha Bahadırlı,"Biz kadınların büyük bir dayanağı var. 6284 sayılı Kadınları Şiddetten Koruma Kanunu. 6284 kadınların yaşam hakkı demek" şeklinde konuştu.  

Sanığın 2022'den beri Karadeli'nin aldırdığı uzaklaştırma kararlarına rağmen takip ve tacize devam ettiğine dikkat çeken Bahadırlı, "Gülhan’a yaşatılanlardan da görüyoruz. Uzaklaştırma kararının, zorlama hapsinin, elektronik kelepçenin etkin uygulanması kadınların hayatlarını korumak demektir. 6284’ün etkin uygulanmadığı her koşulda, failler kadınları arayıp 'seni öldüreceğim' deme cüretini bulacaklardır" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
Gülhan Karadereli 2022'de faailin kendisini 3-4 ay süren tacizlerinin ardından. Savcılıktan uzaklaştırma kararı çıkarttı. Olayın yaşandığı 17 Mart 2024 tarihine kadar Fail Karadereli'nin toplam 4 uzaklaştırma kararından ikisini deldi. İki yıllık süre zarfında farkedilmek için kılık da değiştirerek Karadereli'yi takip etmeye ve taciz etmeyi sürdürdü. 17 Mart'a kadar  ise Karadereli'ye çalıştığı metro durağında bıçakla saldırana kadar ise gün gün nerede çalıştığı öğrendi evinde sosyal yaşamında takip etti.

Fotoğraf: Andaç Aydın ARIDURU/Evrensel

İlgili haberler
Onlarca şikayete yaptırım yok | Şiddet faili erkek...

Leyla Akay, onlarca kez şiddet uygulayan ve boşanma aşamasında kendisini darbederek arabadan atan Si...

Cezasızlık istismar mağduru bir çocuğun ölümüne se...

Erken yaştan itibaren iki erkek tarafından 'nitelikli cinsel istismara' maruz bırakılan 16 yaşındaki...