Malatya’da emniyetten kadın işçilerin sendikal faaliyetini sindirme çabası
Malatya’da BİRTEK-SEN üyesi iki kadın işçi kocaları ve babaları aranarak emniyete çağırıldı, sendikal faaliyetlerine dair sorular soruldu, 'Beyniniz yıkanıyor' dendi.

Malatya’da BİRTEK-SEN (Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası) üyesi iki kadın işçi kocaları ve babaları aranarak hiçbir suçlama, resmi evrak olmadan emniyete çağırıldı. Kadın işçilerden birinin babası birinin eşi emniyet tarafından aranarak emniyete çağırıldılar. Saatlerce emniyette bekletilen kadınlara, eşlerine ve babalarına kadınların yürüttükleri sendikal faaliyetlere ve kadın işçilerle yaptıkları toplantılara dair sorular soruldu. “Sen sendika üyesi misin? Senin beynini yıkıyorlar” gibi ifadeler kullanıldı. Kadın işçilerin anayasal hakkı olan sendikal faaliyetleri suç unsuruymuşçasına sorgulandı.

"KOCAMA, 'KARINA SAHİP ÇIK' MI DİYORSUNUZ?"

Kadın işçilerden emniyete çağırılmak için kocasına haber verilmesine “Kocamı niye çağırıyorsunuz, bu nasıl bir saygısızlık. Kocama karına sahip çık mı diyorsunuz” diye tepki gösterince, “Ailenizde sorun olmasın diye” yanıtını aldı. Neden çağırıldıklarına ilişkin soruya ise kadınlara “uyarmaya çağırdık” yanıtı verildi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika avukatları “Ne hakla çağırıp nasihat veriyorsunuz böyle bir göreviniz mi var” sorularına emniyetten yanıt alamadıklarını ifade ediyorlar. Mehmet Türkmen, yasal bir ifade tutanağı da gözaltı işlemi de olmadığını belirtirken “Kadın işçiler üzerinde baskı kurarak, bu şekilde sendikalaşmak suçmuş gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Malatya gibi işçilerin çoğunun depremzede olduğu, OSB’de kölelik düzeninin kurulmuş olduğu bir yerde sendikal faaliyet yürütüyoruz.  Emniyete çağırılanlar da sendikal faaliyete katılan, yasal örgütlenme hakkını kullanan arkadaşlar. Anayasal haklarını kullanmaları üzerinden emniyete çağırıldılar, anayasal faaliyetleri hakkında sorular soruldu. Bu hukuksuz uygulama, sendikal hakkını kullanan kadın işçileri sindirme tutumudur. Malatya’da işçilerin sendikal faaliyetini bu yöntemlerle engellemeye çalışıyorlar” diye konuştu. Türkmen, sendikanın avukatları ile sorumlular hakkında suç duyurunda bulunacaklarını ifade etti.

'HAKLARININ PEŞİNDE OLAN İŞÇİLERİN VE SENDİKALARININ KRİMİNALİZE EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ'

Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, “Ne hakla ve ne hadle eş ve baba üzerinden kadınların sendikal faaliyetleri ile ilgili baskı yapılıyor? Sendikal örgütlenme mücadelesinin bu gayrimeşru yöntemlerle engellenmesine seyirci mi kalacaksınız? Bu hadsiz ve hukuksuz muameleye karışan tüm sorumlular hakkında derhal soruşturma başlatılmalı. Hakkını arayan işçileri her koşulda kollukla karşı karşıya getiren sermaye devletinin tacizlerine göz yummayacağız! Suç işleyen kolluk görevlileri, emri verenler ve patron çıkarı için devletin tüm olanaklarını kullanma gayretini gösterenlere karşı tarafımız belli. Emekleri ve haklarının peşinde olan işçileri ve onların örgütü olan sendikaları kriminalize etmenize müsaade etmeyiz” diye tepki gösterdi.

Fotoğraf: Mazlum Ayçiçek/Evrensel

İlgili haberler
Agrobay işçileri Ankara’da: Patronlar yüzünden işç...

Direnişlerinin 43. gününde Ankara’ya gelen işçiler, Agrobay Seracılık’ın bağlı olduğu Bayburt Holdin...

BİRTEK-SEN: Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz...

BİRTEK-SEN okullarda bir öğün yemek verilmesi için çağrı yaptı: Ekmek ve Gül’ün kampanyasının derhal...

Malatya’dan tekstil işçileri: Değişimde kararlı ol...

Baykan Denim, Mil May fabrikalarında tekstil iş kolunda çalışan işçiler fabrikada bölünmeler olduğun...