Mahsa Amini cinayeti İzmir ve Adana’da protesto edildi: ‘Türkiye’de ve dünyada isyandayız’
İran'da Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından darbedilerek öldürülmesi İzmir ve Adana'da kadınlar tarafından protesto edildi.

İran'da ahlak polisinin Mahsa Amini'yi saçının bir kısmı göründüğü bahanesiyle darbederek öldürmesine karşı hem İran'da hem de diğer ülkelerdeki protesto gösterileri sürüyor. Bugün İzmir ve Adana'daki kadınlar da düzenledikleri basın açıklamalarıyla cinayeti ve İran'daki İslami rejimi protesto etti. 

ADANA: KADINLARIN BEDENİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN!


Adana Kadın Platformu tarafından düzenlenen eylemde basın açıklamasını okuyan Av. Sevil Aracı “Kadınların bedeninden, kıyafetinden, özgürlüğünden elinizi çekin” dedi.

Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar, Amini’nin fotoğraflarını taşıyarak cinayetin ardından sokaklara çıkan kız kardeşlerinin yanında olduklarını haykırdılar.

“Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi, mücadelemizdir!” pankartıyla yapılan eylemde adalet talebi dile getirildi.

Eyleme İranlı mülteciler de katıldı. Mahsa’nın katledilmesini protesto etmek için saçını kesen İranlı Masha Nasimdoust şunları söyledi:

“Benim adım Mahsa. Mahsa Amini, İran'da İrşad devriye memurları tarafından saçları yüzünden, başörtüsü nedeniyle öldürülen 22 yaşındaki bir kız. Mahsa ölmedi. Mahsa öldürüldü. Bugün buradaysam, İran İslam Cumhuriyeti ajanlarının izin verdiği acı, şiddet ve işkence yüzündendir. İran İslam Cumhuriyeti sizden nefret ettiğimizi bilin, zorunlu başörtüsü istemiyoruz, zorunlu İslam ve cennet istemiyoruz. Katilsiniz, Navid Afkari'yi, Neda Ağa Sultan'ı, Mahsa Amini'yi ve daha bir çok kız kardeşimizi kirli ellerinizle öldürdünüz. Bir Mahsa öldürdünüz, diğer Mahsa'lar ile ne yapacaksınız?”

“İRAN'DA VE DÜNYADA KADINLAR GERİ ADIM ATMIYOR”

Basın açıklamasını okuyan Sevil Aracı, isimler, katiller değişse de kadınlara fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddetin sürdüğünü, bunun karşısında İran’da kadınların yaşamları pahasına geri adım atmadan dinci-faşist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ettiklerini vurguladı. 

Dünyanın dört bir tarafında kadınların Mahsa için “Kadın, yaşam, özgürlük", "Diktatöre ölüm” sloganlarıyla saçlarını kesip, başörtülerini yaktığını dile getiren Aracı, kadınların küresel kadın dayanışmasını büyüttüğünü söyledi. 

Aracı, "Başta İran gibi dinci-faşist rejimlerde ve dünyada kadınların bedeninden, kıyafetinden, özgürlüğünden elinizi çekin” dedi. 

“KADINLARIN MÜCADELESİ DİKTA REJİMLERİNİN SON BULMASINI SAĞLAYACAK”

Eylemde konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da İranlı kadınlarla dayanışma içerisinde olduklarını belirterek “İran rejimini örnek almak isteyen iktidar da şunu bilmeli ki Mahsa Aminiler, Türkiye’deki Ayşeler, Fatmalar, Zilanlar buna asla izin vermeyecek. Bölgedeki kadın dayanışması, kadına yönelik şiddetin ve dikta rejimlerinin son bulmasını sağlayacaktır” dedi.

İZMİR: AMİNİ'NİN VE KATLEDİLEN KADINLARIN İSYANIYIZ 


İzmir’de ise Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Mahsa Amini için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Mahsa Amini için, özgürlüğümüz için İran'da, Türkiye’de, dünyada isyandayız” pankartının açıldığı açıklamaya İzmir’de yaşan İranlı kadınlar da katıldı.

Açıklamada sık sık, “Zeng zendegi azadi”, “İran'a azad”, “Yaşasın kadın dayanışmamız” sloganları atıldı. 

Açıklamada, “Tüm dünyada erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikaları karşı enternasyonal kadın özgürlük mücadelelerini yükselteceğiz. Mahsa Amini ve dünyada katledilen kadınların isyanıyız” denildi. 

Açıklamada söz alan İranlı bir kadın ise yaşadıkları hak ihlallerinden dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, “İran'da bir kadın olmak hapishanede yaşamak gibidir. Başörtüsü için katledilen kadınlar varken orada yaşamak nasıldır siz düşünün. Kadınlar her gün orada hak ihaleleri ile karşı karşıya. Tüm dünyadaki kadınlara sesleniyoruz; sesimizi duyun” diye konuştu. 

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
İstanbul'da kadınlar Mahsa Amini için İran Başkons...

İstanbul'da kadınlar İran Başkonsolosluğu önünde toplanarak Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından...

Mahsa Amini’nin ardından ‘kadın, yaşam, özgürlük’...

İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini'nin defnedilmesinin ardından kadınlar sokağa ç...

İran rejiminin ideolojik kalesi: Zorunlu örtünme

İran'da rejimin ilk yıllarından itibaren baskının en yoğun olduğu meselelerden biri ve rejimini inşa...