Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler artarken, Cumhurbaşkanı’nın ekonomi paketindeki kısa çalışma ödeneğini fırsat bilen parakendeciler mağazalarını kapatıp çalışanlarını kapı önüne koydu. Boyner’de 6 aydan az süre çalışan 256 kişi telefonlarına gelen bir mesajla işten atıldı.
Boyner, “Salgını yavaşlatma sorumluluğumuz çerçevesinde istihdam ve çalışan hakları konusunda her zamanki hassasiyetimizi koruyarak Türkiye’deki tüm Boyner ve YKM mağazalarımızı 19 Mart 2020 tarihinden itibaren geçici olarak kapatıyoruz” açıklaması yaptı. Boyner’in ardından 20’den fazla marka da benzer açıklamalarla mağazalarını geçici olarak kapattığını bildirdi. Boyner işten atma haberini ise çalışanlarına telefonla atılan mesajla duyurdu. İşten çıkarılan emekçilerin 6 aydan az çalışanlar olduğu öğrenildi.
ZARARLARINI FONDAN KARŞILAMAK İÇİN MAĞAZALARI KAPATTILAR
Mağazalarda örgütlü Türk-İş’e bağlı Tezkoop-İş Sendikası işten atmalara tepki gösterdi. Evrensel’e konuşan Tezkoop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, 256 kişinin işten çıkarıldığını açıkladı. Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneğinin AVM’lerin kapatılması konusunda tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketinin ardından Boyner’in bu kararı aldığına dikkat çeken Duyar, kısa çalışma ödeneğini devreye sokulmasının fırsat bilindiğini ifade etti. Alışveriş merkezlerinde çalışanların asgari ücret ortalamasında maaş aldığını belirten Duyar, kısa çalışma ödeneği sayesinde çalışanların ücretinin 1752 TL’sinin karşılanacağını ama yine işten çıkarmanın olduğunu söyledi.Duyar, “Arkadaşlarımızın sağlığını düşükleri için değil, zaten iş yapamıyorlardı en azından bunun bir kısmını fondan karşılamak için mağazaları kapattılar. Örgütlü veya örgütsüz olsun işten atılan arkadaşlarımızın hukuki anlamda arkasındayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik paket işçileri, küçük esnafı tatmin etmedi. Sermayeye teşvikler verildi, işçilere ise kolonya ve dua etmekten başka bir şey verilmedi” dedi.
Boyner’de kasiyer olarak çalışan bir kadın işçi Ekmek ve Gül’e yazdığı mektupta “Biz bugün evdeyiz, ama her güne kaygıyla uyanacağız. Bu nedenle bizim talebimiz çalışanlara iş güvencesi ve ücretli izin hakkı verilmesidir” demişti.
İlgili haberler
Çinli göçmen işçilerin sömürüsü virüsün yayılmasın...
‘Pronto Moda’ sömürü sistemine karşı etkili bir eylemde bulunmayan, en kötü şartlarda çalışan Çinli...
Krizi fırsata çevirenler emekçileri düşünmüyor
Antalya’da yaşayan ve 20 yıldır kuaförlük yapan Nesrin Öztürk, ekonomik krizin üstüne bir de koronan...
İşten atılmak değil, iş güvencesi ve ücretli izin...
Boyner’de kasiyer olarak çalışan bir kadın işçi: Biz bugün evdeyiz, ama her güne kaygıyla uyanacağız...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.