10 Ağustos’ta Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Vestel Fabrikası’nda artan kovid-19 vakalara dikkat çekmek için İşçi Kadın Meclisleri OSB Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasının ardından “Performans düşüklüğü” sebep gösterilerek 24 Ağustos günü Vestel’de çalışan işten atılan Yeliz Kurt ve ismini vermek istemeyen bir kadın işçi ile süreci konuştuk.
‘İZİNDEYKEN PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜNDEN İŞTEN ATILDIM’
İşten atılmadan bir süre önce ücretli izinde olduğunu ve basın açıklamasının ardından ‘Sana uygun bir yer bulamadık’ diyerek işten atıldığını anlatan Kurt, “4 yıl çalıştım Vestel’de. Ara verdikten sonra tekrar başvurdum, işe alındım ve 5 yıl daha çalıştım. Hem 9 yıl çalıştırdığınız hem de birkaç aydır zorunlu izinde olan bir işçiyi performans düşüklüğünden işten atıyorsunuz. Komik olmakla birlikte altında yatan ana sebebi bize göstermektedir” diye konuştu.
2 yıldır Birleşik Metal-İş üyesi olduğunu belirten Kurt, “İşten atıldıktan sonra ‘Sendikal Tazminat ve işe iade’ talebiyle uzlaşmaya gittim, fakat fabrika yönetimi kabul etmedi. Biz de dava açtık, 11 Şubat Saat 10.40’da Manisa Adliyesi 1. İş Mahkemesi’nde davamız var” diyerek bu sorunları yaşayan diğer bütün işçilerle dayanışma çağrısında bulundu. Kurt ayrıca işten atıldıktan sonra davaya şahit olarak yazdırdığı bir başka Vestel işçisi arkadaşının da işten atıldığını söyledi.
‘ZORLU HOLDİNG HAKKINI ARAYAN KADINLARI İŞTEN ATIYOR’
Atılan işçilerin işe iade edilmesini ve pandemi sürecinde alınabilecek tüm önlemlerin alınmasını talep eden İşçi Kadın Meclislerinin Vestel ve Zorlu Holding ürünlerini boykot çağrılarının devam ettiğini söyleyen Kurt, “8 Mart’ta kadın figürü üzerinden reklam yapan Zorlu Holding, hakkını arayan kadın işçileri işten çıkarıyor. Madalyonun bu yüzü daha farklı asıl bunu görmek gerek” dedi.
Kurt ayrıca işten atıldıktan sonra davaya şahit olarak yazdırdığı bir başka Vestel işçisi arkadaşının da işten atıldığını söyledi.
ŞAHİT OLANA, ‘BU İŞLERLE UĞRAŞMA’ UYARISI
Fabrika yönetiminin Yeliz Kurt’la olan arkadaşlıklarını bildiklerini ve sonrasında davaya şahit olduğunun duyulması üzerine kendisinin de işine son verildiğini anlatan ismini vermek istemeyen işçi ise, “İnsan Kaynakları tarafından çağrıldım. ‘İl dışı görev değişikliği’ denilerek işten atıldım. Beni çağırıp, Kadın Meclisi üyesi olup olmadığımı sordular ve bu işlerle uğraşmamam gerektiğini söylediler” dedi. Bu sorunları yaşayan bir sürü kadının olduğunu belirten işçi, “sesimizi duyun” diyerek çağrı yaptı ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
İlgili haberler
Kromsan işçisi kadın fabrikada hem şiddet gördü he...
Kromsan'da çalışan Selma Çetin, ustabaşı yardımcısı tarafından şiddete uğradı, fabrika yönetimi görü...
Gebze’de metal işçisi kadınlar fabrikalarda eylem...
Birleşik Metal-İş üyesi kadın işçiler Gebze’de düzenledikleri fabrika eylemleriyle kadına dönük şidd...
Kadınların ücreti yalnızca erkeklerden değil asgar...
Doç. Dr. Çağla Ünlütürk: Asgari ücretin yükselişi genellikle kayıt dışına kaçışla telafi ediliyor; k...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.