Kızının okul taksidini ödeyemeyen anneye hapis
Kızını gönderdiği özel lisenin 7 bin liralık taksidini ödeyemeyen Deniz Çavuş icralık oldu. 90 günlük hapis cezası alan Çavuş, 4 Ekim’e kadar borcu ödeyemezse hapse girecek.

Antalya Manavgat’ta yaşayan 46 yaşındaki Deniz Çavuş, 2015- 2016 eğitim-öğretim yılında o dönem lise son sınıfta okuyacak kızını hem dershane masrafından kurtulmak hem de o yıl temel lise uygulamasıyla eğitim ücretinin bir kısmının devlet tarafından karşılanmasından faydalanmak için özel bir okula kaydettirdi.

Hediyelik eşya dükkanı olan Deniz Çavuş’un bir süre sonra işleri bozuldu, işyerinin bulunduğu çarşı da kaçak olduğu gerekçesiyle belediye tarafından yıkıldı.

İşyerini başka yere taşıyan Çavuş’un işleri düzelmedi ve başta vergi dairesi olmak üzere piyasaya borçlarını ödeyemedi. Kendi borçları ve bir kefalet nedeniyle çıkan borç sonrası evi ve otomobili haczedilerek satılan Çavuş, kızını yazdırdığı özel okula olan yaklaşık 7 bin liralık borcunu da ödeyemedi ve icraya verildi.

PARA YOKSA DİPLOMA DA YOK!
Deniz Çavuş’un kızı ise girdiği sınavda Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü kazandı. Baba ve kızı, üniversiteye kayıt için gereken diplomayı almak için borçlu oldukları okula gittiklerinde, yetkililer borç ödenmezse veya ödeme taahhüdünde bulunulmazsa diplomayı vermeyeceklerini söyledi. Deniz Çavuş, bunun üzerine icra dairesine giderek taahhüt imzaladı ve diplomayı okuldan alarak, devletin verdiği öğrenim ve katkı kredisiyle kızının üniversiteye kaydını yaptırdı.

Kızı bu yıl 3’üncü sınıfta olan Deniz Çavuş, aradan geçen sürede iş bulamadı ve eski eşinin desteğiyle ayakta durmaya çalıştı. Borçları ve hacizler nedeniyle rahatsızlanan Çavuş, göğsünde çıkan kitle nedeniyle psikolojik olarak da zor günler geçirmeye başladı. Kızının okuluna olan borcu ödeme taahhüdüne uymadığı gerekçesiyle Manavgat İcra Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 90 günlük tazyik hapsi kararı verilen Çavuş, geçen pazartesi gittiği Manavgat Devlet Hastanesinde muayenesinin ardından jandarma tarafından gözaltına alınarak adliyeye götürüldü ve mahkeme kararı tebliğ edildi.

‘TAAHHÜT VERMEK ZORUNDA KALDIM’
Deniz Çavuş yaşadığı duruma isyan etti:

“Kızımın diplomasını vermiyorlardı, her yere başvurdum ama çözüm bulamadım. Kızımın hayatı söz konusu olduğu için taahhüt vermek zorunda kaldım. Ama yerine getiremedim. Şimdi hakkımda 3 ay hapis cezası çıktı. Kızım için değil 3 ay 10 yıl da hapis yatarım. Zaten param olsaydı, borcumu öderdim. Ama yok.”

BORCU ÖDEMEZSE 4 EKİM’DE HAPSE GİRECEK
Özel okula olan toplam borcunun avukatlık ücretiyle birlikte yaklaşık 7 bin lira olduğunu belirten Çavuş, “İşlerim çok iyiydi fakat bir kefillikten dolayı bütün evim, arabam, her şeyim gitti. Şu anda işsizim. Zaten borçtan kaçmıyorum. Ödemem de demiyorum ama ödeyecek durumum yok şu anda” diye konuştu.

Hastalığı nedeniyle belinde tıbbi cihazla dolaşan Çavuş, borcunu ödeyecek parayı bulamazsa 4 Ekim Perşembe günü Denizli’de bulunan Bozkurt Açık Cezaevine hapis cezasını çekmek için teslim olması gerekiyor.

BİR GENCİ ÖLÜME GÖTÜRMÜŞTÜ
Deniz Çavuş’un durumu, akıllara 2010 yılında yaşanan bir olayı getirdi. Muğla Fethiye’de 5 çocuk annesi Emine Sipahi, iki çocuğunu gönderdiği dershanenin parasını ödeyemediği için cezaevine girmiş, annesi hapse girdiği için bunalıma giren 18 yaşındaki oğlu ise intihar etmişti.