KESK'in çağrısıyla kamu emekçileri Ankara ve İstanbul'da buluştu
KESK’in çağrısıyla İstanbul ve Ankara’da düzenlenen mitingde bir araya gelen binlerce emekçi, vergi adaletinden insanca yaşanacak bir ücrete kadar taleplerini haykırarak 'Geçinemiyoruz' dedi.
ANKARA

Tandoğan Meydanı’nda “İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla yapılan bölge mitingi soğuk hava ve kar yağışına rağmen coşkuluydu. Kamu emekçilerinin yanı sıra Ankara Tabip Odası, TMMOB Ankara İKK, Eğit-Der, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, EMEP, HDP, CHP, SOL Parti, TKP, TİP, Halkevleri kortejleriyle mitingde yer aldı. Grup Günyüzü’nün sahne almasının ardından halaylarla başlayan mitingde “Bu ülke, bu halk satılık değil”, "Savaşa değil emekçiye bütçe", "İnsanca yaşamak istiyoruz, "İş, ekmek, özgürlük", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.


KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, mitingde yaptığı konuşmada, “Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar. Onlar iğneden ipliğe yurt dışından tüm ithalatı dolar ile yaparken ‘devletin verdiği parayı dolara çevirenler ahlaksızdır’ diyorlar! Oysa biliyorlar ki bizlerin dolara yatıracak bir kuruş parası yok. Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi, elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz” dedi.

Bozgeyik, AKP iktidarının “Bizden önce kuyruklar vardı” diye övündüğünü ama şimdi cebinde parası olmadığı için çarşıya pazara gidemeyen, çocuğuna mama ve süt alamayan milyonlar olduğunu dile getirdi,. Marketlere girenlerin filenin yarısı boş şekilde eve döndüğünü söyleyen Bozgeyik, “İşsizler ordusu büyüyor! Enflasyonun, zam fırtınasının, döviz kasırgasının hızına kimse yetişemiyor! Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, borçlarımızı borçla kapatmaya çalışırken mutlu azınlığın, sermayenin serveti dünya zenginleri ile yarışıyor” dedi.

Geçinmek için kamunun tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini, halktan yana bir bütçe istediklerini vurgulayan Bozgeyik, "çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi" anlayışıyla halkın sırtına yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşların eridiğini dile getirdi.

İSTANBUL

Saat 12.00’de Savarona Caddesi’nde toplanıp "Geçinemiyoruz" diyen kamu emekçileri, saat 13.00’te Kartal Meydanı’na doğru yürümeye başladı. Yürüyüşye “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.

Kartal Meydanı'nda bir araya gelen emekçiler, “Emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Grevli, gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Vergi adaletsizliğine son verilsin, temel gıda ürünlerine yapılan zamlar geri alınsın. Ücretlere ek zam yapılsın, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılsın” dedi.


KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de İstanbul’daki mitinge katıldı. Mitinglere KESK’e bağlı sendikaların merkez yöneticileri, şube yöneticileri ve üyeleri, tabip odaları, TMMOB, EĞİT-DER, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, EMEP, HDP, CHP, SOL Parti, TKP, TİP, Halkevleri de katılarak destek verdi.

Asgari ücrete yapılan zammın emekçilerin kaybının yarısını bile karşılamadığı vurgulanan açıklamalarda, “Yıl bitmeden derhal insanca yaşayacak bir asgari ücret tutarının belirlenmesini, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz” dendi.

“Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini, kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, hukuksuz ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmesini, geçinmek, insanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz.”

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
Kamu emekçisi kadınlar: Toplu sözleşmede kadının a...

KESK, iktidar ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi protesto etti. Ekmek ve Gül’e konuşa...

Kamu emekçisi kadınların en büyük sorunu mobbing

KESK’in yaptığı araştırmayla kamu emekçisi kadınların yaşadığı en büyük sorunun, mobbing ve yasal ha...

KESK Kadın Meclisleri: Kadına yönelik şiddet toler...

Pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın tolere edilebilir olduğunu söyleyen Aile ve So...