KCDP’den şiddetten korunma kılavuzu
Kurumlar için koronavirüs günlerinde kadınlar için yapılması gereken acil durum planını sunan bir klavuz, hazırlayan KCDP, kadınların bu günlerde yaşadığı şiddetin boyutlarına da dikkat çekiyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) korona günlerinde “şiddet ya da şiddet tehlikesi altındaki her kadının yanındayız” diyerek “Şiddete karşı Korunma Klavuzu” hazırladı. KCDP, “Meydanlarda eylem yapamıyor, davaları fiziken takip edemiyor, yapılması gerekenler için ya da protesto etmek için kitlesel buluşmalar gerçekleştiremiyor olabiliriz. Bu yüzden daha görünmez ve etkisiz olacağımızı düşünmeyin. Koronavirüs pandemisi sizi umutsuzluğa sürüklemesin” dedi.

Kurumlar için koronavirüs günlerinde kadınlar için yapılması gereken acil durum planını sunan klavuz, kadınların bu günlerde neler yaşadığını da ortaya koyuyor.

Klavuza ulaşmak için TIKLAYIN


Kadına yönelik şiddet bu süreçte daha da görünmez kılındığını belirten KCDP, Türkiye’de şiddete karşı acil önlemlerin sağlanması gerektiğini savunuyor:

“Karantina döneminde kadına yönelik şiddet Çin’de 3 kat artmış. İtalya, 24 saat şiddet hattının çalıştığını duyuruyor. Avusturya özel yasa çıkacak diyor. Fransa’da eczacılar, şiddete uğrayan kadınlarla “maske 19” gibi parolalar kullanacak ve polise bildirerek yardımcı olacak. Türkiye’de acil paketler, yasaklar, her türlü önlem konuşuluyor ama hiçbiri kadınların karşılaşacağı tehlikeleri içermiyor. 15 gün içinde destek hattımıza gelen başvurulardan Türkiye’de kadınların karşılaştıkları zorlukların bir kısmı şöyle: Kadınlar virüsün bulaşma riskinden ötürü darp raporu almak için hastaneye gitmekte tereddüt ediyor. Okulların kapanması ile ailesinin yanına dönen öğrenciler şiddete tanık olduklarında şikayetçi olmak istiyor. Ancak öğrenciler, babaları ağır risk kapsamında ise şiddeti şikayet etmekten vazgeçiyor. Şiddete uğrayan ya da tanık olanlar, saldırganın korona günlerinde sağlıksız koşullarda kalacağından kaygılanıp şikayetçi olmaktan vazgeçiyor. Kolluk birimlerinin koronavirüs günlerini bahane ederek 6284 kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gözlemleniyor. Koronavirüs günlerinde şiddet failleri ile ilgili tebdirlerde aksaklıkla karşılaşma endişesi, kadınları haklarını kullanmaktan geri düşürüyor. Bu durum “saldırgan salınırsa şiddetini artırır” endişesi doğuruyor. Barolara yapılan adli yardım başvurularının önceki haftaya göre ciddi oranda azaldığını görüyoruz.Kadın cinayetleri artıyor: Koronavirüs tespit edildikten sonra ilk 15 gün içinde erkekler tarafından 12’si evinde olmak üzere 18 kadın öldürüldü. Kadına yönelik şiddet daha görünmez kılınıyor. Koronavirüs günlerinde kadınlar için acil önlem paketinin açıklanması şart.”

İlgili haberler
Almanya’daki salgında kadınlar: Ekonomik yük, şidd...

Almanya’da salgın nedeniyle kadınlar ekonomik yükü sırtlıyor, evde şiddet artıyor, kürtaja erişemiyo...

GÜNÜN ÖNERİSİ: TKDF’den pandemi döneminde şiddete...

TKDF Başkanı Canan Güllü, insanların eve kapanması sonrası kadına şiddette yaşanan artışa karşı alın...

Kadınlar bir parolayla şiddete maruz kaldıklarını...

Koronavirüsle birlikte uygulanan karantina sonrası kadına yönelik şiddetin arttığı belirten Fransa’d...