Kanser köyün sesini duyun!
1958’de açılan ve rehabilite edilmeden öylece bırakılan uranyum madeni nedeniyle birçok insanın kanserden yaşamını yitirdiği Kisir köylüler seslerinin duyulmasını istiyor.

Kanser köy olarak da bilinen Kisir köy, Aydın Söke’ye bağlı. Eskiden köy iken bugün bir mahalle ama hâlâ kanser köy olarak anılıyor. 15 yılda 70’ten fazla kişi kanserden ölmüş. Uzmanlar kanserin nedenlerini 1958’de açılan ve rehabilite edilmeden öylece bırakılan uranyum maddesinin neden olduğu görüşünde. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu heyetleri gelip köyde ölçümler yapmış. Köylüler sonucu sorduklarında ise “OHAL var, açıklayamayız” demişler. Birkaç hafta önce doğan bir keçi arka tarafı olmadan doğmuş. İlerleyen süreçlerde uzuvları eksik çocuklar doğacağını da söylüyor uzmanlar. Maden sahasının bitişiğinde, 225 dönümlük bir alanda organik tarım yapılıyor. Ve oradan Türkiye’nin birçok şehrine ürünler gönderiliyor. Sahanın biraz aşağısına inşa edilen mandıra da faaliyete geçmek için gün sayıyor. Köy Muhtarı Baki Suna ve eşi Nazan Suna kansere dikkat çekmek saçlarını bile kazıtmış.
2016 yılında kanun hükmünde kararname ile kapatılan Hayatın Sesi televizyonu programı Çepeçevre Yaşam’da Özer Akdemir köylülerle görüşmüştü.


İlgili haberler
Çay üreticisi kadınlar anlatıyor

Dünya Çiftçi Günü’nde Karadeniz’de çevre mücadelesi veren üretici kadınlara uzattık mikrofonumuzu. M...

Bir kadın cinayetinin ardı

Hatice, koruma kararı dilekçesi çantasındayken kocasının bıçakla üzerine yürümesiyle camdan atılmış...

Kadınlar Batman’daki istismar ve fuhşa karşı yürüy...

Batman’da çocuk yaştaki G’nin hamile kalmasıyla ortaya çıkan istismar ve fuhuş olayları üzerine kadı...