Kadınlar, Kovid-19 sürecinde doğum kontrol haplarına erişemiyor
Koronavirüs salgını süresince doğum kontrol haplarına ulaşım zorlaştı. Buna bağlı olarak 900 bin istenmeyen gebelik, 1.5 milyon riskli düşük ve 3 binden fazla anne ölümü bekleniyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında milyonlarca kadın ve kız çocuğu doğum kontrol haplarına ve kürtaj hizmetlerine erişmini kaybetti. Küresel felaketin en büyük yükünü taşıdıkları uluslararası bir yardım grubu uyardı. Marie Stopes International 37 ülkede yaptığı araştırmalar sonrasında yayımladığı yeni bir raporda, Ocak ve Haziran ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki milyon kadının bu hizmetlere daha az erişebildiğini kaydetti.  

Aylar süren ani fiziksel izolasyon nedeniyle Hindistan'da 1,3 milyon kadın bu durumdan çok sert bir şekilde etkilendi. Kurum, bunun sonucunda dünya çapında 900 bin istenmeyen gebelik, 1.5 milyon riskli düşük ve 3 binden fazla anne ölümü bekliyor. MSI Hindistan programında klinik hizmetler direktörü Dr. Rashmi Ardey, "Pandemi tüm dünyada sağlık hizmetlerini zorladı, ancak cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri o kadar geride kaldı ki, kadınlar bir kez daha bu küresel felaketin yükünü çekiyor" dedi.

7 MİLYON İSTENMEYEN GEBELİK!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mayıs başından Temmuz ortasına kadar 103 ülkede yaptığı ankette, ülkelerin üçte ikisinin aile planlaması ve doğum kontrol hizmetlerinde aksaklıklar olduğunu bildirdi. BM Nüfus Fonu, bugün dünya çapında 7 milyona ulaşan istenmeyen gebelik olduğuna dikkat çekti. Fiziksel izolasyonla evde kalmalar, seyahat kısıtlamaları, tedarik zinciri aksaklıkları, sağlık kaynaklarında COVID-19 ile mücadeleye yönelik büyük sorunlar yaşanması ve enfeksiyon korkusu birçok kadın ve kız çocuğunun bakımını engellemeye devam ediyor. Bazı ülkeler, fiziksel izolasyon sürecinde cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerini gerekli görmedi ve bu da kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanmadığı anlamına geliyor. Hindistan Güvenli Kürtaj Gençlik Savunucuları örgütünün bir parçası olan Dr. Shewetangi Shinde , Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, Hindistan'daki kürtajları fiziksel izolasyon sürecinde temel hizmetler olarak listeledi, ancak çoğu farkında değildi. Bir devlet hastanesinde kendisine bakan Shinde, Hindistan'ın mega kenti Mumbai'de, Mart ayında başlayan fiziksel izolasyon sonrasında bir kadının hamilelik testi kiti bulamadığını ve daha sonra bakıma ulaşmak için zamanında tedarik edemediğini söyledi. O zamana kadar, hamilelik çok ilerlemiş olduğu için tıbbi düşük bir seçenek olmaktan çıkmıştı.

KADINLAR HAMİLELİKLERİNİ SONLANDIRMAK İÇİN RİSKLİ YÖNTEMLERE BAŞVURUYOR

Mumbai'de bir jinekolog olarak çalışan ve aynı zamanda Asia Safe Abortion Partnership Koordinatörü olan Dr. Suchitra Dalvie, pandemi sürecinde kadınların kürtaj hizmetlerine güvenli bir şekilde erişmesinin çok zor olduğunu söyledi. Kadın Teşvik Merkezi'nden Diana Kihima, Kenya'da genç gebeliklerinde bir artış olduğu bildirirken, Nairobi'nin Kibera gecekondu mahallesindeki bazı genç kadınların hamileliklerini sonlandırmak için kırık cam, sopa ve kalem kullanmaya başladığını söyledi. Bazıları artık gebe kalamazken kadınların ikisi ise yaralarından dolayı hayatını kaybetti. Uluslararası Planlı Ebeveynlik Federasyonu, Batı Afrika'nın bazı bölgelerinde, bazı doğum kontrol haplarının tedarikinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 50 oranında düştüğünü söyledi.

MSI, Latin Amerika, Afrika ve Asya'nın çeşitli bölgelerinde doğum kontrol hizmetlerin aksaması durumunda etkilenen küresel kadın sayısının "büyük olasılıkla büyük ölçüde artacağı" konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca kadınlar, doğum kontrolüne yönelik çeşitli malzemeleri eve sipariş edip, evde kendilerince tıbbi düşük yapma gibi çözümler bulmaya çalıştılar.

Kaynak: Çeviri / Berivan Balkay

https://www.aljazeera.com/news/2020/08/russia-accused-blocking-alexei-navalny-treatment-germany-200821063439472.html


İlgili haberler
Doğum kontrolü ve kadınlar

Erdoğan’ın ‘Aile Şurasında’ öfkeyle söz ettiği ‘doğum kontrolü’ nedir, kadınlar nasıl yöntemleri ned...

Erdoğan'ın hedefi yine kadın yine doğum kontrolü!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Aile Şurası’nda evlilik dışı ilişkileri, kadını ve doğum kontrolü hede...

Doğum kontrolü hâlâ kadının görevi

Doğum kontrolü hâlâ kadının görevi olarak görülüyor. Kadınlar ilaçların yan etkilerini kadermişçesin...