Kadınlar, istismar affına yönelik girişimlere tepkili
İzmir Bayraklı’nın Yamanlar mahallesinde yaşayan kadınlar, yargı paketine gireceği öne sürülen ‘çocuk istismarcılarına evlilikle af getiren yasa’ya tepki gösterdi.

Hazırlıkları süren ikinci yargı paketinde birçok suç grubundan cezaevine girenlerin hapis yatacağı sürelerde indirime gidilecek. Paketin içerisinde daha önce gündeme gelen ancak kamuoyundan yükselen tepkilerin ardından geri adım atılan, “Çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi” hükmünün de yer alacağı öne sürülüyor.
Yargı paketine gireceği öne sürülen yeni düzenleme ile çocuğun “birlikte olduğu” kişi ile arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması durumunda ve evlilik halinde hükmün ertelenebileceği iddia ediliyor. Muhalefet ve kadın örgütleri, bu düzenlemenin istismarı meşrulaştıracağını ifade ederek karşı çıkıyor.

‘ÇOCUK CEZALANDIRILACAK FAİL ÖDÜLLENDİRİLECEK’
Biz de Bayraklı’nın Yamanlar mahallesinde yaşayan kadınların konuya dair görüşlerini aldık. Bir kamu kurumundan emekli olan Ayşe Alım, böyle bir düzenlemenin akıldışı olduğunu çocukların evlendirilmesinin değil okutulmasının gerekli olduğunu vurguladı. İstismara uğramış çocukların psikolojisinin daha da bozulacağını dile getiren Alım, “Çocuk o kişiyle evlendirilerek cezalandırılmış olacak. Suç işlemiş bir kişi ise ödüllendirilecek. Bu düzenleme akıldışı. O çocuğun okutulması iyi bir yere getirilmesi gerekli. İnsan hakları giderek kötüye gidiyor. Yöneticiler çocuklara eğitim vermek, meslek sahibi yapmak ve iş bulmakla yükümlü” dedi. Bu tür uygulamalara karşı birleşmek gerektiğini belirten Alım, “Bütün kadınlar, kadın örgütleri olarak karşı çıkmalıyız” dedi.

Mihrican Gümüş’ün annesi 14 yaşında evlendirilmiş. Küçük yaşta evliliğin zorluklarını yaşayarak gördüklerini belirten Gümüş, “Benim çocuğum yok ama olsa küçük yaşta evlendirilmesini istemem. Biz beşinci sınıfa kadar okuyabildik. Ben 32 yaşında evlendim ama 16-17 yaşlarında evlendirilen çocukların durumu kötü. Kesinlikle bu düzenlemeye karşı çıkılmalı” dedi.

‘ÇOCUKLARIN İHTİYACI EVLİLİK DEĞİL, İYİ BİR GELECEK’
Mahallede ev yemekleri üzerine dükkân işleten Şefika Katı, çocukların sokakta oynamaları gereken yaşta, üstelik kendilerine kötülük yapmış birisiyle evlendirilmelerinin kabul edilemeyecek bir düzenleme olduğunu dile getirdi. Devletin asıl görevinin böyle şeyleri engellemek olduğunu ifade eden Katı, “Biz çocuklarımız okusun, hayatını kurtarsın diye uğraşırken birisi gelecek istismar edecek sonra bu kişi ile evlendirilirse o kişi ceza almayacak. Eskiden köylerde de çocukları evlendiriyorlarmış kimse bilmiyordu, saklanıyordu açığa çıkmasın diye. Ama şimdi böyle bir zamanda böyle bir çağda bu olamaz” diyerek tepkisini dile getirdi. Bunun gibi düzenlemelere karşı herkesin duyarlı olması ve birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

‘KADINLAR HER ALANDA EN ÖNDE OLMALI’
Yine mahallede esnaflık yapan Nilüfer Uygun da iktidarın kadınların var olan haklarını, özgürlüklerini ellerinden almak istemesi ve çocuk evliliğinin önünü açmak istemesi gibi bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, “Bunlar kadınları ikinci planda görmenin yansımaları. Aksine kadınların her alanda en önde olmasını isterim. İktidarın bize uyguladığı hor görme ve yok saymanın altında kadınları eve kapatma amacı var. Biz ise özgürlükçü düşünen, kadınların haklarını savunan yöneticiler istiyoruz. Onların gelmesi de benim, senin, biz kadınların ön planda olması, kendini ifade etmesi, örgütlenmesi ve mücadelesi ile olur. Anneler, kadınlar olarak sesimizi çıkarmalıyız. Kendi hakkına sahip çıkan her kadın bence evinde de ön plandadır. İş hayatında da” dedi.

İlgili haberler
Yargı paketinde ‘nafaka’ düzenlemesi!

‘Yoksulluk nafakasıyla ilgili tartışmaları sona erdirmeye yönelik düzenleme, ikinci pakette yer alac...

Çocuk istismarına evlilik affında bitmeyen ısrar

Bu yargı paketi kadınların hayatına ipotek koyma paketidir. Kızlar çocuk yaşta evlendirilecek, istis...

Kadınlar Birlikte Güçlü: Kadın ve çocuk düşmanı ya...

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla kadınlar Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaptı. Kadınlar...