Kadınlar BM'nin Afganistan toplantısına tepkili | 'Taliban ABD'nin en sadık hizmetkarı'
BM'nin Doha'da gerçekleştireceği Afganistan konulu toplantıya dair RAWA üyesi Faryal, 'ABD'nin Afganistan'da Taliban'dan daha iyi, itaatkar, uyumlu ve acımasız bir hizmetkarı yoktur' dedi.

Birleşmiş Milletler (BM), Katar'ın başkenti Doha'daki "Afganistan" konulu toplantının 3'üncüsünü 30 Haziran-1 Temmuz'da gerçekleştirecek. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo'nun toplantıya başkanlık yapacağını aktardı. Dujarric, "Toplantıda, Afganistan'a yönelik uluslararası angajmanın nasıl daha koordineli ve uyumlu hale getirileceği ele alınacak" bilgisini paylaştı. Dujarric, toplantıya aynı zamanda ülkelerin özel temsilcileri ve Afganistanlı yetkililerin katılacağını dile getirdi.

'TOPLANTILAR SÖMÜRGE MANTIĞIYLA YAPILIYOR'

Kabil-Afganistan Devrimci Kadın Birliği (RAWA) üyesi Ferhanaz Faryal, uluslararası güçlerin Taliban ile yaptığı toplantıların “sömürgecilik” temelinde yapıldığına dikkat çekti. Faryal, "Doha toplantısı, Bonn ve diğer konferanslar gibi esas olarak BM gözetiminde, aslında ABD ve batının karar verici olduğu, Afganistan'dan son kaynakların nasıl çıkarılacağını ve stratejik çıkarlarının nasıl sürdürüleceğini belirleyen sömürgeci bir toplantıdır. ABD'nin Afganistan'da Taliban'dan daha iyi, itaatkar, uyumlu ve acımasız bir hizmetkarı yoktur. Bu nedenle, yönetimlerinin devamını her ne şekilde olursa olsun desteklemekte, yardım sağlamanın ve dünya ile etkileşimlerini kolaylaştırmanın yollarını aramaktadır. Halkımızın koşullarının iyileştirilmesi ve Taliban'ın kadınlarımız üzerindeki insanlık dışı kısıtlamalarının kaldırılması konferansın gündeminde yer almıyor çünkü onlar bu konulara değer vermiyor" ifadelerini kullandı.

'HALKIN YARARINA OLMAYACAK'

Buluşmanın emparyalist bir yönünün olduğunu vurgulan Faryal, "Deneyimlerimiz bu toplantıların Afgan kadınları üzerinde herhangi bir olumlu etkisi olmadığı; bunun yerine sadece Taliban'ın ulusumuz üzerindeki faşist egemenliğini uzatmasını amaçladığını göstermektedir" dedi. Taliban'ı tanımanın kadınlara yönelik baskıyı arttıracağını söyleyen Faryal, "Bu kadın düşmanı grup, nüfusun yarısını susturarak ve hapsederek ülkeyi daha iyi kontrol edebileceklerine ve Talibanizmin bir virüs gibi yayılması için gerekli bir koşul olan karanlığa sürükleyebileceklerine inanıyor” şeklinde konuştu.

BM SADECE 'ENDİŞE' DUYUYOR

BM’nin Taliban’ı yönetimi tekrar ele geçirdiği ilk andan itibaren desteklediğini vurgulayan Faryal, "BM’nin Afgan kadınları lehine yaptıkları tek şey, devam eden trajik koşullar için sadece ‘endişe duyduklarını’ ifade etmesidir. Ancak gerçekte, kana susamış Taliban'a yüz milyonlarca ABD doları aktarmakta ve onları dünyaya bağlamaktalar. Bu durum Taliban’ın iktidarını sürdürmesinde önemli rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

Kadınların her koşulda direneceğinin altını çizen Faryal, “RAWA'nın yapabileceği tek şey, her zaman korkusuzca ve taviz vermeden yaptığı gibi sesini yükseltmek ve gerçekleri ifşa etmektir. Bu tür konferansların sömürgeci ve kirli doğasını halkımıza ifşa etmeye çalışıyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki insanları, hükümetlerinin yanlış politikalarına karşı durmaya, seslerini yükseltmeye ve Taliban'ın tanınmasını engellemeye çağırıyoruz” diye konuştu.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ SESSİZ

Afganistan’daki duruma karşı uluslararası kuruluşların sessizliğine değinen Faryal, “Bazı önemli uluslararası insan hakları örgütlerinin sessizliği, bağımsızlıklarının olmamasından ve çeşitli hükümetlerin kontrolü altında faaliyet göstermelerinden kaynaklanıyor” dedi.

Afganistan'ın sorunların Ukrayna ve Gazze'deki savaş nedeniyle gölgede kaldığını söyleyen Faryal, "Ana akım medyanın Afganistan'ı görmezden gelmesi nedeniyle ülkedeki vahim koşullar hak ettiği ilgiyi görmüyor. Birkaç yıl önce eylemleri nedeniyle başlarına ödüller konulan ve aranan Taliban artık Avrupa ve Batı ülkelerine serbestçe seyahat ediyor, daha her hafta Taliban yönetimine milyonlarca dolar aktarılıyor. ABD ve batı, Taliban’ın saf değiştirip Rusya ya da Çin ile işbirliği yapmasından korktuğu için Taliban’ı destekliyor” diye konuştu.

Görüş alınan kişinin ismi güvenlik sebebiyle değiştirilmiştir.

Kaynak: MA
Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Taliban 63 Afganistanlıya "ahlaksız ilişki suçunda...

Taliban yönetimi, "eşcinsellik, zina ve diğer ahlaksız ilişki suçuyla" 14'ü kadın 63 kişiyi halka aç...

Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin 2’nci yılında...

Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin 2’nci yılında kadınlar, ‘Kadınlar ülkenin Taliban'ın terörist v...

Afganistan'da kadınlar Taliban'a rağmen 8 Mart'ta...

Afganistan’da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde küçük gruplar halinde okuma, çalışma,...