Kadın cinayetleri durmuyor!
İktidar 'Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı'nı tartışırken kadınlar katlediliyor. Kadını koruyan kanunlar hedef alınırken kadın cinayetleri dur durak bilmiyor.

İktidar “Ailenin korunması ve güçlendirilmesi eylem planı”nı tartışırken kadınlar aileleri, yakınları, eşleri tarafından öldürülüyor. Kadını koruyan kanunlar hedef alınırken kasıtlı ya da intihar süsü verilmiş kadın cinayetleri dur durak bilmiyor. Zinnetnur Aydın, Hanife Yılmaz, Ayşe Çiçek, Hamgül C, Z.E. ve Ş.Ç. birkaç güne sığan şiddetin hedefindeki kadınlar.

‘İNTİHAR SÜSÜ VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

İstanbul Kağıthane’ye bağlı Yenice Mahallesi’nde 27 yaşındaki Zinnetnur Aydın’ın cansız bedeni karnında bir tabancayla bulundu. Durum önce intihar denerek geçiştirildi. Ancak Aydın’ın akrabaları durumun peşini bırakmadı, Aydın’ın takip edildiğine ilişkin bir kamera kaydına ulaşıldı. Savcılık dosya konusunu cinayete çevirerek soruşturma başlattı. Aydın’ın ölümünün detaylarını gazetemize anlatan Aydın’ın kuzeni Hasan Ersoy; kısa bir süre görüştüğü ancak iki hafta önce iletişimi kestiği Ergin Güler’in ve ailesinin son bir haftadır Zinnetnur Aydın’ı sürekli rahatsız ettiğini anlattı.

Pazartesi günü kimliğini yeniletmek için evden çıkan Aydın, Ergin Güler tarafından takip ediliyor. Saatler sonra Güler tarafından darbediliyor ve başından vurulmuş halde bulunuyor. Olaya intihar süsü verilmeye çalışıldığını ifade eden Hasan Ersoy; polislerin olay yerinde kovan bulamadığını, olay yerini gören güvenlik kameralarının sahibi esnafın görüntüleri vermemeleri için tehdit edildiğini aktardı.

Ergin Güler’in ve ailesinin kaçtığını ifade eden Ersoy “Görüntülerde kuzenimin takip edildiği ve darbedildiği gözüküyor” diyerek adalet istediklerini söyledi.

CİNAYETLER SİSTEMATİKLEŞTİ

Erzurum Palandöken’de ise 71 yaşındaki Halil C., evinde 73 yaşındaki eşi Hamgül C’yi  silahla öldürdü. Edirne’de ise 39 yaşındaki A.D., birlikte olduğu 30 yaşındaki kadın Z.E’yle tartışmasının ardından yaşadıkları evi benzin dökerek ateşe verdi. Z.E ölümden kıl payı kurtuldu.

İstanbul’da 46 yaşındaki Şinasi Çiçek, evli olduğu 47 yaşındaki Ayşe Çiçek’i ateşli silahla öldürdü. Eskişehir’de ise eşi Ş.Ç’ye karşı eziyet, kemik kırığı oluşacak şekilde kasten yaralama ve cinsel saldırı suçlarını işleyen N.Ç. tutuklandı.

Muğla Menteşe’de de Hasan B. isimli kişi beraber yaşadığı Hanife Yılmaz’ı yakarak öldürdü. Konya’da eşi Zeliha Akbulut’u öldürdükten sonra ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan Hüseyin Akbulut duruşmada dinlenen tanığı öldürmekle tehdit etti. 

‘KADINLARIN HAYATINA EL KOYMA PLANI’

EŞİK Gönüllüsü Özgül Kapdan, 15 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “Ailenin korunması ve güçlendirilmesi eylem planı”nı değerlendirdi. Planın kadınların hayatına el koyma amacı taşıdığını söyleyen Kapdan, “Kürtaj yasaklanmak istendi, kadınların boşanması zorlaştırılmak istendi, sığınaklara psikolog yerine müezzine atandı, üç çocuk politikası dayatıldı, evlilik meselesi sürekli olarak pompalandı. Hepsinden önemlisi evlenme yaşı sürekli olarak düşürülmeye çalışıldı” diye konuştu.

Planın kadınların ihtiyacı doğrultusunda hazırlanmadığını söyleyen Kapdan, Diyanet ile birlikte yürütülen çalışmalara da işaret ederek, “Müfredat değişikliğiyle birlikte düşününce; bu aslında laikliğin tabutuna son çiviyi çakmak oluyor. 2010’dan bu yana Diyanet İşleri Bakanlığının kadın haklarına yönelik gizi bir ajandasının olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Valiliklere gönderilen eylem planının kısa vadeli bir çalışma olmadığının altını çizen Kapdan, “Bu hükümete oy veren insanların da sorunu. Meclis çoğunluğunun kullanılarak çok tehlikeli yerlere götürüleceğimizin herkes tarafından kavranması gerekiyor. Bütüncül bir programla karşımıza çıkıyorlar” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Tavşanlılı kadınlar atık tesisi inşasına isyan ett...

Kroman Çelik fabrikasının Tavşanlı Mahallesi halkı ile ÇED yönetmeliği gereğince yaptığı toplantıda...

Gözde Karamus’in katiline ağırlaştırılmış müebbet...

Boşanma aşamasında olduğu Serdar Karamus tarafından öldürülen Gözde Karamus'un davasında savcılık Se...

Geçtiğimiz hafta en az 4 kadın koruma kararına rağ...

Geçtiğimiz hafta en az 4 kadın şikayetçi oldukları ve hakkında koruma kararı aldırdıkları erkekler t...