İzmir Büyükşehir Belediye işçisi kadınlar: Kararı geri çek, Sözleşmeyi uygula!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kadın emekçiler, Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına tepki gösterdi: Kararı geri çek, Sözleşmeyi uygula!

Tüm-Bel Sen İzmir 1 No'lu Şube Kadın Komisyonu ile Genel-İş İzmir 3 No'lu Kadın Komisyonu İstanbul Sözleşmesi'nin feshine karşı basın açıklaması yaptı.

Depremden dolayı Kültürpark'a taşınan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlık binası önünde bir araya gelen emekçiler “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula" dedi.

“Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz”, “Sözleşmeyi uygula kadını yaşat”, “Haklarımız için, hayatlarımız için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” sloganları atan işçi ve emekçiler adına basın açıklamasını okuyan Tüm Bel Sen Kadın Komisyonundan Başak Karaduman, “Haklarımız, yaşamlarımız politik malzeme değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve hakları bir kişinin kararına sığamaz. Bunca yıldır kadınların mücadeleyle kazandıkları haklarını, bir bir gece yarısı kararnameleriyle yok edemezsiniz” dedi.

‘SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMİYORUZ’

“Şiddetin önlenemediği durumlarda, şiddete maruz bırakılanı koruyacak mekanizmalar geliştirin. Yeterli sayıda güvenli sığınma evleri, tecavüz kriz merkezleri açın. Kovuşturma sürecini etkin yürütün” diyerek sözlerini sürdüren Karaduman, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Karaduman son olarak, “İstanbul sözleşmesinin ve 6284 sayılı kanunun kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” dedi. Açıklama söz alan Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Mali Sekreteri Serap Yılmaz, “Haklarımızdan asla geri adım atmayacağız. İstanbul Sözleşmesi kalacak, siz gideceksiniz” dedi.

Fotoğraf: Eda Aktaş


GENEL- İŞ İZMİR 2 NO'LU ŞUBE ÜYESİ KADINLAR: YOK HÜKMÜNDEKİ KARARI TANIMIYORUZ

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

İşçi kadınlar öldürülen kadınların fotoğrafları ile yaptıkları maskeleri takarak, "İnadına yaşayacağız. İstanbul sözleşmesi kalacak. Kadın düşmanları gidecek" pankartı açtı.

"Kadınlar dize gelmez, dize getirir. Haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi yaşatır" pankartı ile Karabağlar Yol Süpürge işçi kadınlar, Emekli Sen Karabağlar şubesi, Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi de katıldı.

“İstanbul sözleşmesi bizimdir”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarının atıldığı açıklamayı şube mali sayman Zeynep Zarıçlar okudu.

Zarıçlar, İstanbul Sözleşmesi, gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmesinin hukuksuz olduğunu söyleyerek, “Bu hukuksuzluğu kabul etmiyor ve yok hükmündeki kararı tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi uzun süredir hükümetin hedefindeydi, kadın örgütleri Sözleşmeye sahip çıkmak için ülke genelinde eylemler düzenlemişti. İstanbul Sözleşmesine dün olduğu gibi bugün de sahip çıktık, sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

‘19 YILDIR AKP İKTİDARI HERHANGİ BİR ADIM ATMADI’

İstanbul Sözleşmesinin içeriğine değinen Zarıçlar, Türkiye’nin sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyleyerek, “19 yıldır iktidarda olan AKP tarafından herhangi bir adım atılmadı. Bugün imza atılan sözleşmenin hükümlerinin nasıl hayata geçirileceğimizi tartışmamız gerekirken, imzanın geri çekilmesini konuşuyoruz. Tek adam zihniyeti şöyle buyuruyor ‘Kadınlarımızı korumak için sözleşmeye ihtiyacımız yok’, saraydan belki duyulmuyor, senin haberin yok ama buradan biz tekrar seslenelim: Türkiye’de her gün en az 3 kadın erkekler tarafından öldürülüyor” diye konuştu.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

“Kadınların iradesini hiçe sayan, İstanbul Sözleşmesini feshetme girişimini, Tek Adam dayatmasını kabul etmiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Zarıçlar, mücadele vurgusu yaptı.

Son olarak Zarıçlar şunları kaydetti: “Bu KHK geri çekilene ve sözleşmenin yükümlülükleri yerine getirilene kadar alanlarda mücadelemizi sürdüreceğiz. Mücadele ile kazandığımız haklarımız bir kişinin iki dudağı arasına bırakmayacağız. Çünkü bizim öldürülen tüm kadınlara borcumuz var. Şiddete uğrayan, tecavüze uğrayan tüm kadınlara, hatta doğmamış bütün kız çocuklarına borcumuz var.”

Fotoğraf: Dilek Omaklılar

GENEL-İŞ İZMİR 7 NO’LU ŞUBE ÜYESİ KADINLAR: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİM

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilme kararına karşı Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube, “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” diyerek Bornova Küçükpark Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya Genel-İş İzmir Şube yöneticileri, Eğitim Sen, Emekli Sen, Bornova Kadın Dayanışma Derneği, EMEP ve CHP de destek verdi. Kadınlar sık sık “Sözleşme bizimdir vazgeçmiyoruz” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, tek adam ve tek parti yönetiminin İstanbul Sözleşmesi için mücadele edenlere savaş açtığını söyleyerek, “İktidar, antidemokratik yönetimine karşı asgari taleplerde birleşilmesinden korkmaktadır. Bu nedenle birliği simgeleyen her şeye saldırmaktadır” dedi.

‘OTORİTER BİR REJİMİN ADIMLARI HAZIRLANMAKTA’

Merkez Bankası başkanının İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle aynı anda görevden alınmasının tesadüf olmadığını ifade eden Genç, “İktidar, pandemi döneminde peşkeş çektiği teşviklerle, sildiği vergi borçlarıyla, işçi ve emekçileri açlığa terk eden kısmi çalışma ödeneği, ücretsiz izin, Kod-29 gibi uygulamalarla hizmet ettiği tekelci sermaye kliklerinin çıkarlarını koruyabilmek için daha otoriter bir rejimin adımlarını hızlandırmaktadır” diye konuştu.

‘SÖZLEŞMEYİ MÜCADELEMİZ İLE KAZANDIK’

“Bu sözleşmeyi biz işçi ve emekçi kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, kadınları şiddete ve öldürülmeye mahkûm etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz! Şimdi biz buradan bu kararı alan iktidara diyoruz ki; siz çekin, biz İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmiyoruz. Hayatımızdan, kazanılmış haklarımızdan ve Toplu İş Sözleşmesi taslağımıza dahi giren İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Yarıya yakın üyesi işçi kadınlardan oluşan şubemiz adına buradan bir kez daha ilan ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim” dedi.

Fotoğraf: Eda Aktaş

İlgili haberler
‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyen kad...

Hafta boyu İstanbul’un pek çok noktasında alanlara çıkacak olan kadınlar, 27 Mart Cumartesi günü yin...

ODTÜ öğrencileri İstanbul Sözleşmesi için online f...

ODTÜ topluluklarının temsilcileri ve bağımsız öğrencilerin katılımıyla 100 kişiyi aşkın öğrenci katı...

İstanbul Sözleşmesi bizim demek için ses çıkarıyor...

21 Mart Pazar saat 21.00'da balkonlarımızda, pencerelerimizdeyiz ve İstanbul Sözleşmesi için ses çık...