İşyerlerindeki şiddete karşı mücadelede ve 25 Kasım’da sendikalar: Kadınlar sendikaya ulaşamıyor, sendikalar sessiz
Yoksullukla beraber iş yerlerinde şiddetin de arttığı bugünlerde sendikaların 25 Kasım planlarını ve şiddetle mücadele etmek için yaptıklarını sendikalar ve üye işçileri ile konuştuk.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, işçi kadınların uzun süren mücadeleleri sonucunda bir süredir sendikaların gündeminde. Bazı sendikalar işyerlerinde etkinlikler örerken bazı sendikalar ise her sene internet sitesinden açıklama yayınlamakla yetiniyor. Yoksullukla beraber iş yerlerinde şiddetin de arttığı bugünlerde sendikaların 25 Kasım planlarını ve şiddetle mücadele etmek için yaptıklarını sendikalar ve üye işçileri ile konuştuk.

İŞÇİ ŞİKAYETÇİ, SENDİKACIDAN CEVAP YOK

2021 yılında İLO 190’ı toplu iş sözleşmelerine ekleyen Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş üyesi bir kadın işçi ise özellikle de sağlık sektöründe işyerlerindeki şiddetin hep var olduğunu anlatarak sendikasından buraya yönelik herhangi bir adım görmediğini anlatıyor. Sendikasının 25 Kasım’a özel bir planının olup olmadığını bilmediğini, WhatsApp grubu mesaj göndermeye kapalı olduğu için ise soramadığını ifade eden işçi, “Hepsi lafta kalıyor maalesef. Bizimle iletişim kurmaya gelen, sorunlarımızı çözmeye çalışan da yok” diyor. Öz Sağlık İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Temel Yazıcı ise işyerlerindeki şiddeti önlemeye veya 25 Kasım’a dair programlarına dair herhangi bir sorumuzu cevaplamayı reddetti.

İŞYERLERİNDE 25 KASIM BİLDİRİSİ OKUNACAK

DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi ve Tekstil İşçileri Sendikasından Asalettin Arslanoğlu ise sendika olarak örgütlü oldukları işyerlerinde sendika temsilcilerinin 25 Kasım bildirisi okuyacaklarını söyledi. Özellikle tazminat ödemeden işçinin işten çıkmasını sağlamak adına psikolojik şiddetin de işyerlerinde arttığını ifade eden Arslanoğlu, İLO 190’ı imzalayarak toplu iş sözleşmelerine işlettirdiklerini ifade etti. Sendikaya bu konuda başvuruların da arttığını, bu başvurular için hukuki destek sağladıklarını anlatan Arslanoğlu, İLO 190’ın hükümlerinin uygulanmasını takip etme konusunda “Temsilcilerle bu konuda eğitimler yaptık, çeşitli vakalarda o kişilere eğitimler yaptık. Tekstil İşçileri Sendikası olarak bunu takip ettik” diye konuştu. Arslanoğlu, 25 Kasım’da DİSK olarak da grevlerinin 135. gününde olan Corning işçilerinin yanında açıklama yapacaklarını aktardı.

‘KADIN OLUNCA ŞİDDET DE ARTIYOR’

DİSK’e bağlı İletişim-İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu ise şiddete karşı Ekmek ve Gül dergisi ve gazetemiz aracılığıyla çalışanların yöneticiler ve müşteriler tarafından maruz kaldığı şiddeti teşhir etmeye çalıştığını ifade eden Emreoğlu, “Çalışan kadın olunca karşı taraftan gelen şiddetin boyutu da artıyor. Özellikle kadın mücadelesini reklamlarının konusu yapan büyük, uluslararası şirketlerin içinde durum hiç de reklamlardaki gibi değil” dedi. Gürkan ayrıca evden çalışmanın hem görünmez ev içi şiddeti hem de çalışırken bir yandan evdeki bakım yükünü doğurduğunu anlattı.

‘DAHA GÜÇLÜ 25 KASIM ÖRÜLMELİYDİ’

Emreoğlu İletişim-İş’in 25 Kasım programını “Örgütlü olduğumuz herhangi bir alanımız olmamakla beraber üyelerimize mesaj atmayı ve bilgilendirmeyi planlıyoruz. İzmir’de bir toplantı olacak, ayrıca yine İzmir’de diğer sendikalarla ortak bir iki etkinliğimiz olacak” diye anlattı. Üyelerinin çoğunun kadın olması nedeniyle 25 Kasım’a daha güçlü planlar yapılıp yapılamayacağı sorusuna ise Emreoğlu, üyelere şiddet biçimlerini anlatmaya çalıştıklarını, eksik kalabildiklerini söyleyerek, “Tabi bunların hiçbiri bahane değil, daha güçlü bir şey örülmeliydi, bu hedeflerimiz arasında. Burada bizim çabalarımız ve çağrılarımız da cevapsız kaldı. Bunun da sorumlusu bizleriz” yanıtını verdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bölge illerinde şiddet, yoksulluk daha ağır; mücad...

25 Kasım’a çağrı yapan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Dicle Amed Kadın Platformundan Gulan Önkol ve...

Kadınlar yoksulluğa, şiddete karşı mücadeleyi bıra...

25 Kasım'da yoksulluk ve şiddet sarmalının içinde dayanışmayı yükselten Esenyalı Kadın Dayanışma Der...

İşçi kadınlar: Çiçek vermeyin, şiddeti önleyin

Salcomp'tan işçi kadınlar anlatıyor: Bizim uğradığımız şiddet bir hak meselesi değil mi?