İsveç’te sendika, hamile hemşirelerin koronalı hastalarla çalışmalarını durdurdu
İsveç’te Sağlık Federasyonu, hamile hemşirelerin Kovid-19’a yakalanan hastaların bakım ve tedavisinde çalıştırılmaması talebinin işveren tarafından reddedilmesi üzerine işi durdurdu.

Geçtiğimiz haftanın perşembe günü Sağlık Federasyonu, Värmland bölgesinde Kovid-19’a yakalanmış hastaların bakım ve tedavisini yapan hamile 3 hemşirenin başka görevlere verilmesini istedi. 

Halk Sağlığı Kurumu, geçtiğimiz hafta hamilelerin korona hastalığına yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakılmamaları uyarısında bulunmuştu.

Bu açıklamaya rağmen Värmland Bölgesinin Sağlık ve Hastalık Bakımı’ndan sorumlu yetkilileri, Kovid-19 hastalarıyla ilgilenen hemşireler için bir risk olmadığını öne sürerek sendikanın talebini reddetti. Sendikanın çalışanların güvenliğinden sorumlu temsilcisi, işverenin tutumuna tepki göstererek hamile 3 hemşirenin çalışmalarını durdurdu.

KORONA KAYNAKLI 747 BİLDİRİM YAPILDI

Öte yandan korona kaynaklı kaza ve tehlikeli olaylar nedeniyle İş Çevresi Kurumu’na yapılan başvurular 747’ye yükseldi. Bu başvuruların 646’sı sağlık, bakım ve sosyal hizmet 46’sı da kamu kurumları çalışanlarından geldi.

Görev başındayken korona hastalarıyla çalıştığı için hastalığa yakalanan ya da yakalanma riski bulunanların İş Çevresi Kurumu’na bildirimde bulunma hakları var. Bildirimler arasında sağlık sektöründe meydana gelen iki ölüm vakası bulunuyor.

HEMŞİRE YAŞAMINI YİTİRDİ

Geçtiğimiz hafta Stockholm Karolinska Üniversite Hastanesi’nde koronalı hastaların tedavi edildiği bölümde çalışan 39 yaşındaki bir hemşire yaşamını yitirdi. Hemşirenin ölümünden sonra sendikanın işyeri temsilcisi durumu İş Çevresi Kurumu’na bildirdi. Ardından da hastanede çalışanlar için yeterli koruyucu ekipman olmadıını belirterek polise suç duyurusunda bulundu.

Savcı Jennie Nordin, “Salgına yakalanması ve hastalanması arasında bir ilişki olmalı” dedi. İşveren hakkında başkasının ölümüne neden olma suçundan soruşturma açtı. Polise de olayı soruşturması görevini verdi.

SENDİKANIN İŞİ DURDURMA HAKKI VE SORUMULUĞU VAR

İsveç’te İş Çevresi Yasası’nın 6. maddesi sendika temsilcilerine çalışanların yaşam ve sağlıklarının korunması için gerektiğinde işi durdurma hakkı ve sorumluluğu veriyor.

Sendikanın ikazlarına rağmen çalışanların yaşam ve sağlıklarını tehlikeye sokan çalışmaların sürdürülmesi durumunda işyeri temsilcisi işi durdurabiliyor. Son kararı İş Çevresi Kurumu veriyor. İşveren ve sendikanın kurumun kararına itiraz hakları var.

İlgili haberler
Koronavirüs salgını kürtaj olmak isteyen kadınları...

Salgın sırasında, korona hastaları dışında farklı sebeplerle hastanelere başvurması gereken kişiler...

Fransa’dan Güney Afrika’ya: Dünya‘da koronavirüs k...

Çin, Fransa, Almanya, Kolombiya, Güney Afrika, Finlandiya,İsrail… Dünya ülkelerinde kadınlar pandemi...

Sınırların ötesinde sağlık emekçileri neler yaşıyo...

Duyduklarımızın, izlediklerimizin çok daha kötüsü. İlk günden beri en önde olan sağlık emekçileri vi...