İstinaf 8 Mart yasağını kaldırdı | Yürüyüşün yerine kadınlar karar verir
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Beyoğlu’nda gece yürüyüşüne alınan yasak kararı istinafta kaldırıldı. İstinaf, yürüyüşün kararının kadınların takdirinde olduğunu belirtti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Beyoğlu’nda gece yürüyüşüne yasak kararı mahkemelik oldu. 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaymakamlık ve valiliğin yasaklama kararını yerinde buldu.

Sözcü'den Fırat Fıstık'ın haberine göre CHP Eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yasak kararını istinaf mahkemesine taşıdı. Bölge idare mahkemesi, önceki kararı kaldırdı ve istinaf başvurusunun kabulüne karar verdi.

Yani Beyoğlu, 8 Mart’ta kadınlara yasaklanamaz dendi. 3 üyeden biri karşı oy kullanırken karar, oy çokluğuyla alındı.

'BARIŞÇIL TOPLANTIYI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİ'

Bölge idare mahkemesi kararında “Barışçıl toplantı hakkının uygulanmasını kolaylaştırmak ve muhafaza etmek devletin görevidir” denildi. Herhangi bir şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına müdahale edilebilmesi için nedenlerin açıkça ortaya konması gerektiği belirtildi.

Mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı:

“İdarenin Beyoğlu ilçesi sınırlarında toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması vs. etkinlik yapılamayacağına ilişkin bir karar verebilmesi ancak somut ve haklı gerekçelerin varlığına bağlıdır. Kamu düzenini bozacak nitelikte somut bir tehlike veya açık ve yakın bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusu davalı idarece ortaya konulamamaktadır”

VALİLİĞİN DEĞİL KADINLARIN TAKDİRİ

Valilik yasağında meydana gelebilecek tehlikelerin olduğu, Beyoğlu’nun toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması yapılacak yerlerden biri olmadığı açıklanmıştı.

Fakat mahkeme açıklama için yer belirleme özgürlüğünün kadınlarda olduğunun, idarenin buna saygı duyması gerektiğinin altını çizdi.

“Toplantı ve gösteri yürüyüşünün yapılacağı mekânın seçiminin kural olarak düzenleyicilerin takdirinde olması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İstinaf, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yasağı onaylayan kararını, “mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır” diyerek iptal etti.

Her 8 Mart Dünya Kadınlar Emekçi Günü’nde Beyoğlu’nda yapılan eylemler için de emsal bir karar verilmiş oldu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü yasaklandı, kadınl...

Beyoğlu Kaymakamlığı, İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasakladı ancak kadınlar, ‘Öfkeliyiz, yasta...

20. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılmak isterken gö...

20. Feminist Gece Yürüyüşü’ne gitmek isterken vapur iskelesinde gözaltına alınan kadınların davası ö...

Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 17 kadının 7 yıl...

Feminist Gece Yürüyüşü’nde attıkları sloganlar nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Kanuna aykırı...