İstanbul’da kadınlar 8 Mart mitinginde buluştu
“Savaşa, OHAL’e, cinsiyetçiliğe karşı emeğimiz, kimliğimiz ve özgürlüğümüz için direniyoruz” sloganıyla Bakırköy Özgürlük Meydanında buluşan kadınlar 8 Mart'ı kutluyor

İstanbul 8 Mart Kadınlar Platformu öncülüğünde, “Savaşa, OHAL’e, cinsiyetçiliğe karşı emeğimiz, kimliğimiz ve özgürlüğümüz için direniyoruz” sloganıyla gerçekleşen miting için kadınlar Dikilaş'ta buluştu. Yağmur ve soğuk havaya rağmen buluşan binlerce kadın rengarenk pankartlar ve dövizlerle yürüdü.  


* Yürüyüş kortejinde "Erkek iktidar savaş biz barış istiyoruz", "Vardık, varız, varolacağız", " Güçlenerek değiştireceğiz, mücadelemizi  büyüteceğiz, "Alanlardayız", "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir", "Kadınlar evde değil sokakta güzel"," Kadınlar sükutta değil isyanda güzel", " Sokak seni çağırıyor", pankartları vardı.

* "Eşit işe  ücret", "Kadın katliamına, işçi kıyımına, doğanın talanına, AKP'nin yalanına son", "Tek bir kadının yaşamını bile tek bir adama bırakmayacağız", "Ücretli köleliği son", "Sınıfsal,ulusal, cinsel, sömürüye son", "Kadınlar savaş istemiyor",  "En büyük şiddet savaştır, barış istiyoruz", "Barışı kadınlar örecek", "Nefrete inat yaşasın hayat", "Ev işçilerine insanca yaşacak ücret" dövizleri öne çıktı.


* Kortejde ara ara "Jin jiyan azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Homofobik devlet yıkacağız elbet", " Erkek vuruyor devlet koruyor", " Dünya yerinde oynar kadınlar özgür olsa", " Susmuyoruz, kotkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.


* İki güvenlik noktasında aranarak meydana alınan kadınların pankartları tek tek kontrol edildi. Tek tek alana alınan pankartlar, dövizler okunarak içeri alındı.

SAVAŞSIZ, ŞİDDETSİZ VE OHAL’SİZ BİR YAŞAM İÇİN HER YERDE, YAŞASIN 8 MART!


İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun hazırladığı metnin Türkçesini Şenay Kumuz, Kürtçesini ise Baran Bozyel okudu. İşte İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun metninden notlar:

* Bugün 8 Mart’ın 161. yılında dayanışma içerisinde, bu alanda bizleri bir araya getiren şey; binlerce kadın dokuma işçisinden, bugüne kadar hayatları için bedel ödeyen ve mücadele eden kadınların coşkusunu ve mücadelesini yarınlara taşımak ve tarihsel deneyimlerinden öğrenmektir. Eril sistemin kadın düşmanlığı dün nasılsa bugün de bütün saldırganlığı ile kadınların deneyimleri ve hayatları üzerinden devam ediyor. Bu nedenle bugün kimliğimize, kazanımlarımıza daha fazla sahip çıkma, daha gür bir sesle haykırma günüdür.

* Bugün de yine kadınların hayatları pahasına elde ettikleri haklar, birer birer söküp alınmak isteniyor. Evde, sokakta, fabrikada, tarlada, kampüslerde; kadınların yaşamları dört bir yandan kıskaç altına alınıyor. Yaşamlarımızın dört bir yanını saran, eril medya tarafından da tüm kamuoyuna son dakika haberleriyle servis edilen şiddet, taciz, tecavüz ve istismar haberleri erkek egemen sistemin kendisini her gün yeniden üretiyor, erkek şiddeti meşrulaştırılıyor ve bu toplum nezdinde sıradanlaştırılmaya ve kışkırtılmaya çalışıyor. Savaşa hayır diyenleri hapishanelere kapatıyorlar, çocuklara ilişkin şiddeti, istismarı meşrulaştıran fetvalar veriyorlar, ayrılmak isteyen kadınları huncarca öldüren erkekliği kutsuyorlar.

* Bir buçuk yılı aşkın süredir OHAL ve KHK hukuksuzlukları ile devleti yönetenler, ülkedeki şiddeti günden güne perçinliyor. Bu şiddet ortamı savaşın bir alanı olarak görülen kadınların bedenleri üzerinden kendini devam ettiriyor. Nerede olursa olsun savaş öncelikle kadınların ve çocukların hayatlarını ellerinden alıyor. Son olarak Efrin’e savaş ilan eden ve sınır ötesi operasyona girişen hükümet, aynı savaşı içerideki muhaliflere yöneltmekten geri durmuyor, barış talebini terörize ediyor.

* İktidarın tüm araçlarıyla ürettiği propagandalar, toplumdaki bütün erkeklere, “gerektiğinde” kadınları cezalandırabilecekleri mesajını veriyor, hatta kadınları “terbiye etmeyi”, bir görev olarak biçiyor. Bazen kadın olmamız; bazen ise cinsel yönelimimiz, şiddetin hedefinde olmamız için yeterli oluyor. LGBTİQ`lere dönük homofobi, transfobi her türlü şiddeti birde Trans cezaevi gibi yeni uygulamaya çalıştıkları yöntemlerle kat be kat şiddetti artırmaktadırlar.

* Çocuk “istismarını” önlemeye yönelik hiçbir politika üretmeyen hükümet, tam tersine “9 yaşındaki çocuklarla evlenilebilir” diyerek, eğitim sistemini değiştirip çocukları okullardan koparıp “evlerine” kapatarak, yoksul çocukları tarikat yurtlarına, kurslarına kapatarak, çocukları hem istismara; hem de her türlü cinsel saldırı ve işkenceye açık hale getiriyor. Devlet ise; buna karşı öfkesini yükselten halkın tepkisini fırsata çevirerek; zina, hadım ve idam tartışmalarını gündeme getiriyor. İstismarın ve yaşanan tüm cinsel saldırı ve işkencelerin kaynağı ve sürdürücüsü olan devletin, kendi yarattığı işkencecileri yargılamayacağı açıktır. Ne idamın ne hadımın çözüm olmayacağını biliyoruz!

* Bir yanımız iş cinayetlerine,mobbinge diğer yanımız işyeri tacizlerine, tecavüzlerine karşı hep tetikte. Kadın emeğinin yok sayılmaya çalışıldığı, ucuz iş gücü ile daha fazla kar elde etmenin aracı olarak görüldüğü bu sistemde emeğimizin ve çalışma hayatımızın erkekler tarafından kuşatılması ve yok sayılmasına karşı daha fazla direneceğiz. Taşerona karşı, güvencesizliğe karşı, emeğimizin gasp edilmesine karşı HT SOLAR direnişinde olduğu gibi, KESKli kadınların direnişinde olduğu gibi, gibi mücadelenin en önünde olmaya devam edeceğiz!

* Uzun süredir ülkeyi OHAL, şiddet ve savaş politikalarıyla yöneten hükümet, üç kuruş daha fazla kazanabilmek için günde 3-4 saat uykuyla işe gidip gelen kadınların canından, kanından ve cebinden sürekli fedakârlık talep ediyor. Bütçe kadınların güvenliğine ve geleceğine değil, kadınları şiddet gördükleri evlere geri göndermek üzere çalışan din görevlilerine veriliyor. “fedakarlık”, “milli birlik” diyerek alın terimizi, çocuklarımızı, geleceğimizi isteyenlere yeter artık diyoruz!


Mitingde HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, KHK ile işinden edilen Sema Uçar ve Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği'nden Adile Doğan da söz aldı.

Sema Uçar, KESK'li kadınların aylardır sokaklardaki mücadelelerine devam ettiklerini hatılarlatarak; "Kuşkusuz bizleri bir araya getiren KHK zulmü ile bizlerden çalışan işimizi geri isteme talebiydi. Ancak alanlarda tek talebimiz bu olmadı. Tıpkı işlerimizden bir gecede atılmadan önceki savunduğumuz değerler gibi. İşimizi geri istiyoruz diye haykırırken barış, yaşam, özgürlük taleplerimizi de dile getirdik. Meslektaşımız Ayşe öğretmen gibi çocuklar ölmesin dedik. Helin Palandöken katledildiğinde kadın cinayetleri politiktir dedik. Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunduk" dedi.

‘KADINLAR ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİYLE YENECEK’
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, konuşmasına başlarken cezaevinde tutuklu bulunan kadın siyasetçileri selamladı.
Buldan şunları söyledi: “Biz artık eşlerimize, kocalarımıza, abilerimize itaat etmiyoruz. Biz de sizin zihniyetinize biat etmiyoruz, boyun eğmiyoruz. Çünkü bu ülkeyi yönetenler kadın iradesine saygı duymuyor. Bu ülkeyi yönetenler kadınları siyasetin dışına atıyor. Bu ülkeyi yönetenler kadın tecavüzlerine seyirci kalıyor. Kadınlar bundan sonra sizin her türlü baskınız, şiddetiniz karşısında el ele, omuz omuza vererek özgürlük mücadelesiyle yenecek.”

‘KADINLARIN İRADESİ SAVAŞ POLİTİKASINI YENECEK’
Buldan, “Sizler Afrin’e girerken Türkiye'yi korumak adına gittik diyorsunuz ancak siz bu ülkede bir çocuğu bile koruyamayacak durumdasınız. Bizler çocuklarımızı sizlerin savaşlarında yaşamlarını yitirsinler diye doğurmuyoruz. Bizler kapımıza gelen her cenazeden rahatsısız. Bizler kapımıza gelen her tabuttan rahatsızız. Siz bu ülkeyi tabutlarına sarılan ülke yaptınız. Ama kadınların iradesi sizin savaş politikalarınızı yenecek. Kadınlar sizin savaş politikalarına geçit vermeyecek.” dedi.

'NE İDAM NE HADIM GERÇEK YASALAR İSTİYORUZ'
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği'nden Adile Doğan, kürsüdeki konuşmasında şunları söyledi: “İstanbul'un emekçi bir semtinden geliyoruz, 4 yıllık bir derneğimiz var, neredeyse her gün kapımız şiddete uğrayan kadınlarca çalınıyor, 1 yılda 400 kadın şiddete uğradığı için bize başvurdu. Daha dün 8 Mart etkinliğini kutlarken, boşanmak isteyen kadına karşı 41 ayrı suç işleyen ve hakkında hiçbir işlem yapılmayan erkeğin yine saldırısıyla karşılaştı bir arkadaşımız. Ne zaman ki biz dayanışmaya başlıyoruz, işte o zaman yaşamlarımızı değiştiriyoruz.  Sözümüzü birlikte söylemek için her alanda kadın erkek eşitliğinin olduğu politikalar istiyoruz. Bölgede barış ülkede huzur ve güven istiyoruz. Tecavüzleri aklayan yasalar istemiyoruz. 12 yaş sınırı getirecek olanlara sesleniyoruz, ne hadım ne idam gerçek çözümler içeren yasalar çıkarın. Her alanda kadın-erkek eşitliğini tam anlamıyla sağlayacak politikaların uygulanmasını istiyoruz. Sözümüzü birlikte söylemek için bölgede barış ülkede huzur ve güven istiyoruz. ” 


FOTOĞRAFLARLA İSTANBUL 8 MART MİTİNGİ


TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA KADINLAR SOKAKTA...
İl il 8 Mart etkinliklerini öğrenmek için tıklayın 




İlgili haberler
İl il 8 Mart programları

8 Mart’ın 161. yılında dayanışma içerisinde, bütün kadınlar, binlerce kadın dokuma işçisinin 1857 yı...

Kadınlar eşit, özgür, güvenli, şiddetsiz bir hayat...

8 Mart yaklaşırken Ankara'da kadınlara taleplerini, nasıl bir dünyada yaşamak istediklerini sorduk....

Sesimizi çoğaltıyor, karanlığı yırtıyoruz

8 Mart kutlamalarına hazırlık yapan, talepleriyle alanlarda olacak kadın platformları eşit, özgür, ş...