İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Erdoğan: Kadın insanın yarısıdır
İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "kadınların onurlarını koruma mücadelesinin yanında olduğunu" öne sürüp "Kadın insanın yarısıdır" dedi.

KP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuştu.

Kadınların emeğiyle ve ödedikleri bedellerle hazırlanmış en ileri sözleşmelerden biri olan, “Hiçbir örf, hiçbir adet ve hiçbir namus anlayışı kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz" diyen İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Erdoğan, "kadınların onurlarını koruma mücadelesinin yanında olduğunu" öne sürüp "Kadın insanın yarısıdır" dedi.


KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE MESAFE KAT EDİLMİŞ!

"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım'da ülkemizdeki ve dünyadaki kadınların en temel hakları olan onurlarını koruma mücadelelerinin yanında olduğumuzu tekrar ifade ediyorum" diyen Erdoğan, "Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de uzunca bir süre kanayan yaramız olan kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi konusunda epey bir mesafe kat ettiğimiz bir gerçektir" iddiasını öne sürdü.

Erdoğan, "Tek bir kadının bile şiddete uğramasına, hele hele cinayete kurban gitmesine asla rıza gösteremeyeceğimiz için bu mücadelenin çıtasını sürekli yükseltmek mecburiyetindeyiz. Hep söylediğim gibi, kadın insanın yarısıdır" sözlerini sarf etti.

SADECE EKİM AYINDA EN AZ 34 KADIN, KADIN CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ

Veriler Erdoğan'ın iddiasını doğrulamıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Ekim 2022 verilerine göre yalnızca bir ayda ülkede 34 kadın, kadın cinayetlerinde yaşamını yitirdi, 26 şüpheli kadın ölümü yaşandı.

Bugün, 25 Kasım'da, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde, boğularak öldürüldüğü tahmin edilen bir kadının çıplak haldeki cansız bedeni köprü altında bulundu.

Ayrıca Beyoğlu Kaymakamlığı, Taksim Tünel’de yapılacak 25 Kasım eylemini yasakladı.

‘MÜMİN ERKEKLER, MÜMİN KADINLAR…’

Erdoğan konuşmasının devamında dini kavramlara yer vererek, "Kadınlara yapılan her bir yanlış uygulamayı doğrudan insanın eşrefi mahlukat sıfatına bir saldırı olarak görüyoruz. Buna her şeyden önce bizim inancımız cevaz vermiyor. Rabb'imiz insanlara yönelik emirlerini bildirirken, muhatabını hep 'Mümin erkekler' ve 'Mümin kadınlar' diyerek ifade ediyor. Yani hiçbir hak ve hiçbir sorumluluk, fizyolojik farklılıkların getirdiği zorunluluklar hariç sadece erkeğe veya sadece kadına mahsus kılınmamıştır" dedi.

KADIN YİNE AİLEDEN BAĞIMSIZ DİLE GETİRİLEMEDİ!

Erdoğan, konuşmasında yine kadını aileden bağımsız dile getiremedi ve "Kendi kalkınma planlarımızın merkezine güçlü kadın, güçlü aile, güçlü Türkiye ilkesini yerleştirdik" dedi. Türkiye'yi, şiddet önleme ve izleme merkezleri, sosyal hizmet merkezleri, kadın konuk evleri, mağdur destek sistemi ve eğitim çalışmalarıyla dünyada örnek gösterilen bir seviyeye getirdiklerini iddia etti.

Fotoğraf: DHA