İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü yasaklandı, kadınlar ‘İsyandayız’ diyerek sokağa çıktı
Beyoğlu Kaymakamlığı, İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasakladı ancak kadınlar, ‘Öfkeliyiz, yastayız, isyandayız’ diyerek sokağa çıktı.

8 Mart İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü öncesi Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan yasak kararı geldi. Taksim ve çevresine polis bariyerleri yerleştirildi. İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü sosyal medya hesabından "Her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanları doldurmak, birbirimize güç vermek için sokaktayız!" açıklaması yaptı. 

İstiklal Caddesine çıkan her sokak polis bariyerleriyle kapatıldı. 




◾ Polis tarafından kadınların bir araya gelmesine izin verilmiyor. Kadınlar “Katilleri durdurun kadınları değil”, “Barikatı aç” sloganıyla polis engellemesini aşmaya çalışıyor.

◾Cihangir'de toplanan kitle “Depremzede kadınlar için buradayız” ve “Hükümet istifa” sloganları atıyor.

ÖFKELİYİZ, YASTAYIZ. AMA İSYANDAYIZ!

Bekleyişin ardından basın açıklaması okundu.

Açıklamada, 6 Şubat’ta yaşanan depremlere dikkat çekilerek, “Kapitalizmin yol açtığı yıkım, bizlere doğal afet diye açıklanmaya çalışılıyor. Doğayı, kentleri rant uğruna mahvedenler, afete müdahale biçimleriyle de insan hayatına zerre önem vermediklerini gösteriyor. Deprem bölgesinde dayanışma kurmak için seferber olan insanları polisle tehdit edip baskı uygulayarak dayanışmayı kriminalize etmeye ve insanları birbirine düşman hale getirmeye çalışıyor” dendi.

‘ÜZGÜNÜZ, ÖFKELİYİZ!’
İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin ardından milyonlarca kadının hayatının tehlikeye atılmasına dikkat çeken metinde, “Bu iktidarı, Erkek şiddetine maruz kaldığı için şikâyete giden kadınları karakollardan evlere geri göndermesinden; mahkemelerde tecavüzcü ve katil erkekleri, erkeklik indirimleriyle affetmesinden; hayatına sahip çıkan kadınlara ağır cezalar vermesinden; nafaka hakkına saldırmasından; kürtajı engellemeye çalışmasından; kamu kreşlerini kapatıp çocuk bakımını özel sektöre ve yoksulları da cemaat ve tarikat kreşlerine mecbur bırakmasından; ev içindeki tüm iş yükünü kadınların sırtına yüklerken kadınları sermayeye ucuz iş gücü haline getirmesinden tanıyoruz... Diyanete sonsuz bütçe verip kreşleri kapatırken dini kurumlarda eğitimi teşvik edenler, bugün refakatsiz çocukları tarikatlara, dini kurumlara vermekte beis görmüyor” dendi.



◾Basın açıklamasının ardından eylem komitesinin çağrısıyla kitle dağıldı.
◾Eylem komitesinin dağılma çağrısının ardından alanı terk etmeyen bazı kadınlar gözaltına alındı.

İL İL 8 MART EYLEMLERİ | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...

8 Mart 2023 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...

EŞİK: Depremin yerle bir ettiği kentleri de umudum...

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından yapılan 8 Mart açıklamasında; ‘Depremin yerle bir ett...