IPA: Çocuklarınızın eğitimi için aşılanın
Uzmanlar 4. dalga karşısında uyarıyor: ‘Türkiye, dünyada en uzun süre eğitime ara veren ülkelerden biri oldu. Eğitime 1 yıl daha ara verilirse bir nesli kaybedeceğiz’
Bir milyon 200 bin çocuk hekimini temsil eden Uluslararası Pediatri Kurumu (International Pediatric Association) IPA Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu ile Dış İlişkiler Koordinatörü Kerem Hasanoğlu uyardı: “Avrupa ve Amerika dahil dünya koronavirüs açısından 4. dalga alarmı veriyor. Türkiye, dünyada en uzun süre eğitime ara veren ülkelerden biri oldu. Eğitime 1 yıl daha ara verilirse bir nesli kaybedeceğiz, eğitime ara verilmemesi için erişkinlerimizin aşılanması gerekiyor. Erişkinleri aşılarsak çocuklarımızı da koruyabiliriz” dedi.
‘1 YIL DAHA OKULLAR KAPANMAMALI’
Dünyada artık ‘4. dalga Delta varyantıyla gelecek’ endişesi hakim. IPA Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, çocukların eğitim hayatının sekteye uğramasının sadece fiziken değil pek çok açıdan onlara zarar verdiğini söyleyerek “Pandemiden dolayı Türkiye de dahil pek çok ülkede eğitime ara verildi, okullar kapatıldı. Halbuki yüz yüze eğitim her çocuğun hakkıdır ve bunun için bizim de uğraşmanız gerekiyor. Ne yapıp edip okulları açabilmemiz lazım. Bunun için de erişkinlerin aşılanması çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Erişkin aşılama oranlarımızı bir an önce yüzde 85’e çıkarmamız gerektiğini belirten Hasanoğlu “Madem ki okullardan bahsediyoruz, öğretmenler, servis şoförleri, okulda çalışanlar ve aileleri ile çocuklarımızın ailelerini aşılamamız lazım. Ayrıca okullarda hijyen şartları ve mesafe kurallarına uygun ortamlar oluşturulmalı. Aksi takdirde yine geçen seneki gibi okulları kapatmak zorunda kalırsak, çocuklarımız bundan kötü etkilenir. Çocuklarımız zaten 1.5 yıldır okuldan mahrum. Buna 1 yıl daha eklemeye kimsenin hakkı yok” dedi.
‘EĞİTİMDEN VAZGEÇMEMELİYİZ’
Türkiye’de Delta varyantı ve inşaların bir arada olmasıyla vakaların çok hızlı bir şekilde tırmanışa geçebileceğini gördüklerini belirten Hasanoğlu “Bu durum eğitimi de çok kötü etkileyecek. Çünkü eğitim bakımından en uzun süre kapalı kalan ülkelerden birisi 1.5 yıl ile Türkiye oldu” hatırlatmasını yaptı. Okullardan vazgeçmemek için yetişkinlerde de aşılama oranlarının artırması gerektiğini belirten Hasanoğlu “Siz yetişkinlerde belli bir aşılama oranını yakaladığınızda, çocuklardaki riski de azaltıyorsunuz. O yüzden şu anda aşılanmak ve kurallara uymak, her zamankinden çok daha önemli. En azından çocuklarımızın eğitimi açısından çok daha önemli” diye konuştu.
‘YOKSULLAR AŞILANAMADIKÇA YENİ VARYANTLAR KAÇINILMAZ’
IPA Dış İlişkiler Koordinatörü Kerem Hasanoğlu, salgında varyantların en önemli nedeninin aşı tedariki sıkıntısı olduğuna değinerek “Dünyada şu ana kadar 3 milyar 600 milyon doz aşı yapıldı. Ama bu dozların sadece yüzde 1’i yoksul ülkelere gönderilebildi. Yeni varyantlar ortaya çıkıyor, yeni mutasyonları konuşuyoruz. Siz yoksul ülkeleri aşılamadığınızda orada yeri varyantlar ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: DHA
İlgili haberler
‘Çocuğum bir kere bile uzaktan derse giremedi’
Ekonomik nedenlerle intihar vakalarının peş peşe yaşandığı Kocaeli’de yaşanan yoksulluğu Derince’nin...
‘Pandemide eğitim gecekondu gibiydi’
Çocuğu olan kadınlar pandemide eğitimin tüm yükünün üstlerine yıkıldığını, çocukların eğitimden uzak...
6 milyon EBA’ya erişemedi, üç gençten birinin bilg...
İktidarın politikaları eğitimdeki fırsat eşitsizliğini derinleştirdi. 6 milyon öğrenci internet eriş...
Sıradaki haber
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.