CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi, gerekli çalışmaların yürütülmesi ve çözüm önerilerinin sunulması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi sundu.
KÖYLERDE İNTERNET ALTYAPISI YOK
Tutdere, “Türkiye’de bilgisayarı olmayan öğrenci sayısı yüzde 33, en yoksul kesimde bilgisayarı olmayan öğrencilerin sayısı yüzde 64, EBA sisteminden derse katılım oranı yüzde 11, EBA sisteminde dersleri çevrim içi takip oranı ise yüzde 47’dir. 6 milyon öğrencimiz internet erişimi ya da cihazları olmadığı için EBA sistemine hiç erişememiştir. 1.5 milyon öğrencimizin yaşadığı kırsal bölgelerde internet altyapısı mevcut değil. Öğrencilerimizin uzaktan eğitim için gerekli cihazlara ve internet altyapısına sahip olmaması, eğitimde yaşanan eşitsizliklerin daha da derinleşmesine neden olmuştur” dedi.
ADIYAMAN’DA 46 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN UZAK KALDI
Eğitimde fırsat eşitsizliğinin bölgeler arasında da yoğun bir biçimde hissedildiğine dikkat çeken Tutdere, Adıyaman’ın eğitimdeki durumu hakkında da bilgi verdi. Tutdere, Adıyaman’ın eğitime erişim konusunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade ederek “Maddi imkansızlık içerisinde boğuşan ailelerimizin evlatları kaliteli ve nitelikli eğitimden mahrum kalmaktadır. Adıyaman ilimizde EBA sistemine hiç giremeyen öğrenci sayımız 46 bin 773, EBA sistemine erişemeyen öğrenci sayımız ise 45 bin 891’dir” dedi.
‘FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ’
Tutdere, “Eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki engellerin tespit edilerek bir an önce ortadan kaldırılması, tüm illerimiz arasındaki eğitim düzeyinin eşitlenerek 18 milyon 241 bin 881 öğrencimizin aynı seviyede ve şartlarda eğitim görmesi ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Fırsat eşitsizliği yüzünden eğitimden mahrum kalan öğrencilerimizin sorunlarının tespiti, mağdur olan yüz binlerce öğrencimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir” dedi.
‘GENÇLERİN YÜZDE 30’U RUH SAĞLIĞINI KAYBEDİYOR’
CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, OECD’nin son araştırması hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de her alanda yaşanan sorunların daha ağır boyutlarıyla karşılaşanların gençler olduğuna dikkat çeken Gökçen, görüşme yaptığı gençlerden birinin şu ifadelerine açıklamada yer verdi: “Devlet herhangi bir planlama yapmazken herkes bizim son derece disiplinli ve planlı olmamızı, hiçbir olumsuzluktan etkilenmememizi, bir robot gibi çalışmamızı ve duygularımızı bastırmamızı bekledi. Bizim endişelerimiz, hayat kaygılarımız, geleceğimizi tasarlayabilmek için kendimizi tanıma ihtiyacımız yokmuş gibi davranıldı.”
Bu sözlerin bir kesimin beş maaş alabildiği bir düzende milyonlarca gencin ne kadar yalnız bırakıldığının kanıtı olduğuna dikkat çeken Gökçen, “OECD’nin araştırmasına göre Türkiye’de gençlerin yüzde 30’u bu dönemde ruh ve akıl sağlığını kaybettiğini ifade ediyor. Üstelik genç kadınlar, genç erkeklere göre bu sorunu da diğer sorunlarda olduğu gibi çok daha yoğun yaşıyor. Gençlerin bu ülkede hayal kurabilmelerini istiyorsak burs, yurt, sosyal devlet, erişilebilir sağlık hizmeti, iyi eğitim ve özgürlükten başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: DHA
İlgili haberler
‘Pandemide eğitim gecekondu gibiydi’
Çocuğu olan kadınlar pandemide eğitimin tüm yükünün üstlerine yıkıldığını, çocukların eğitimden uzak...
Gerici ve piyasacı eğitim için pandemiyi fırsat bi...
Çocuklarımızın yaşamlarından bir buçuk yıl alarak, okullarından ve arkadaşlarından mahrum bırakarak...
‘Nitelikli bir eğitim, okurken çalışmamak, mezun o...
‘Daha öğrenciyken çalışmak zorunda kalıyoruz. Pandemiyle çalışabileceğimiz sektörlerde sınırlanmış d...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.