İnsanca yaşam, güvenceli iş ve ücretsiz kreş için 1 Mayıs’a
1 Mayıs’a giderken İzmir’de belediye işçisi kadınlar kadro, güvenceli iş, eşit işe eşit ücret ve kreş talebiyle meydanlara çağırıyor.

1 Mayıs Birlik Mücadele Dayanışma Günü yaklaşıyor. AKP iktidarı orta vadeli program, 12. kalkınma planıyla işçi ve emekçilerin özellikle de kadınların hayatını cehenneme çevirmeyi planlarken, işçiler de talepleri için 1 Mayıs meydanlarına çıkmaya hazırlanıyor. Bornova ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinde çalışan kadın işçilerle seçimden bugüne talepleri ve 1 Mayıs meydanlarına neleri yansıtacaklarını konuştuk.

ÜCRETSİZ KREŞ HAKKI İÇİN

Genel İş Sendikasında örgütlü Bornova Belediye İşçisi Zeynep, “Taleplerimizi toplu iş sözleşmesiyle alıyoruz ve kadınlara özel Türkiye’de ilk denecek kazanımlara da imza attık. Bu açıdan bir güvenceyle sorularınıza cevap veriyorum” diyerek sendikalı olmanın önemine dikkat çekti. Belgem’de çalışanların 2’si hariç yöneticiler de dahil tamamının kadın olduğunu söyleyen Zeynep, “Kadın haklarına ve kadınların toplu iş sözleşmesiyle kazandığı haklara saygılı bir yönetim anlayışı var. Regl izni, 8 Mart’ta ücretli izin gibi haklarımızı kullanıyoruz. Benim 5 buçuk yaşında oğlum var, anaokuluna gidiyor. Daha önce de kreşe gitti. Kreşler çok pahalı ve gönderirken çok zorlanıyorum. Belediyenin ücretsiz oyun grupları var ama yarım gün. Mesela ben çocuğum üç buçuk yaşındayken oyun guruplarına gönderdim, birkaç saat benim ihtiyacımı karşılamadığı için başka çözümler bulmak zorunda kaldım. Kreş ve anaokulu fiyatları uçmuş durumda. Ne belediyenin ne de devletin tam gün ve ücretsiz kreşleri yok. Bu nedenle ücretsiz kreş talebiyle 1 Mayıs meydanlarında olacağım” dedi.

YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE ÜCRETLER İÇİN

Bornova Belediye İşçisi Gülistan ise seçim sonrası belediyelerde işten çıkarılma kaygısı yaşandığına dikkat çekerek, “Açıkçası biz kaygı yaşamıyoruz çünkü sendikalıyız. Toplu iş sözleşmelerimizde her yıl kazanımlarımıza yenilerini ekliyoruz. Şu an da toplu iş sözleşmesi sürecindeyiz ve taleplerimizi örgütlü gücümüzle alacağımızı biliyoruz. Ama yine de dile getireceksek, aldığımız ücretler yetmiyor. 20 yaşında bir kızım var ve kanser hastası. 1+1 dairede otursan 13-14 bin lira kira ödemek durumundasın. SGK’lisin ama birçok sağlık hizmetine para vermek zorundasın. 30-35 bin civarında maaş alıyorum ama sadece kira ve elektrik faturasıyla maaşımın yarısı uçup gidiyor. Nerede şahsi giderlerin, nerde kızının sağlık giderleri…Dolayısıyla yoksulluk sınırı üzerinde ücretler ve insanca yaşam için meydanlara çıkacağız” dedi.

GÜVENCELİ VE KADROLU İŞ İÇİN

KHK ile taşerondan kadroya geçişlerin gerçek bir kadro olmadığına dikkat çeken Gülistan “Sendikalıyız ve işten atılma kaygımız yok dedim az önce, örgütlülüğümüze olan güvenle cevapladığım bir soruydu. Ama hukuki anlamda istenirse çok rahat işten çıkartabilirler. Kadrolu değiliz sözleşmeliyiz ve isterse ilk harcayabilecekleri biziz. Biz belediye işçileri iş güvencemizin belediye başkanının iki dudağı arasında olmasını istemiyoruz ve sözleşmeli yerine kadrolu, güvenceli çalışmak istiyoruz. Yani kadro talebiyle çıkacağız meydanlara” diye konuştu.

GÜVENLİ İŞ YERLERİ İÇİN

Kadın işçiler olarak işyerlerinde tacizle karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Gülistan, “Bize ‘Bornova evimiz’ diyenler oldu. Madem öyle evimde olduğum gibi huzurlu çalışmak isterim, yani kadın olduğumdan kaynaklı tacize uğramadığım bir iş yeri isterim. Ki bunlar yaşanıyor, yaşandığında ise sessiz kalmadığın için mobbinge uğruyorsun. Korkusuz ve kaygısız çalışabildiğim ve güvende hissettiğim bir iş yeri isterim. Bu talepler için 1 Mayıs’ta olacağız” dedi.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İÇİN

Belediye iş sendikasında örgütlü Büyükşehir Belediye İşçisi Gülsün ise seçimler önce verdikleri ve kazanımla sonuçlanan mücadelelerini hatırlatarak, “Hemen seçim öncesi yüzde 67/68 zam aldık. Ücretlerimiz daha iyi düzeyde. Ve tamamı kadın olan bir iş yerinde çalışıyorum. Biliyorsunuz sosyal medyada veya iktidar yanlısı basında ‘Kadınlar çalıştığı için işsizlik var’ propagandası sürdürülüyor. Bu gerici söylemlere karşı, kadınların çalışma hakkı ve eşit işe eşit ücret talebi için alanda olacağım. Ben aynı zamanda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yöneticilerindenim. Sadece İzmir’de geçtiğimiz yıl 50 bin kız çocuğu okul kaydını sildirmiş. Geçen yıl derneğimize burs için bin başvuru oldu. AKP iktidarının 20 küsur yılda kız çocuklarının eğitime katılımı için gelinen durum bu ve giderek de kötüleşecek. Bu nedenle kız çocuklarının eğitim hakkı için 1 Mayıs alanında olacağım.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Lezita işçileriyle dayanışmaya giden kadınlara sen...

İKP'nin Lezita işçileri dayanışma ziyareti sırasında İKP adına konuşan Nuray Öztürk'ün konuşmasına s...

Kadın işçilerden grevdeki Mersen işçilerine destek...

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in 2022 yılında yetki aldığı Mersen’de işçiler greve çıktı. Birleşik...

Emekçiye tasarruf Aile Bakanlığına 29 milyonluk ar...

İktidar bir yandan kemer sıkma ve kamu harcamalarından tasarruf politikası ile işçi, emekçi kadınlar...