İmamoğlu’nun gözaltısına işçi kadınlardan tepki: ‘Bu darbeye karşı sokağa çıkmalıyız’
'Bu tüm ülkeyi etkileyecek bir mesele. Kadınların öldüren, şiddet uygulayanlar cezaevine girmiyor ama halkın seçtiği veya karşı siyaset yapanlar cezaevine gönderiliyor.'

Bu sabah İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, İBB Genel Sekter Yardımcısı Mahir Polat’ın da aralarında olduğu 106 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözlatıların ardından farklı kesimlerden kadınlar bu hamlalere tepki göstredi.

31 Ocak 2024’te belediye başkanlığına kayyım atanan Esenyurt’ta metal işçisi kadınlara yaşananları konuştuk.

‘ÇOCUKLARIM İÇİN SOKAĞA ÇIKACAĞIM’

Canan, “Resmen yaptıkları darbe” diyerek öncelikle dün Ekrem İmamoğlunun diplomasının iptal edilemesine tepki gösteriyor: “Diploması olmayan bir adam diploması olanı görevden alıyor. Var mı böyle birşey?” Ekrem İmamoğlunun gözaltına alınmasına ilişkin Canan şunları söylüyor: “Sabah uyandım bi baktım İmamoğlu gözaltında. Sustukça sıra geldi. Hangi kanundan bahsediyor insanlar? Şuan hayatı durdurmamız lazım. Artık başka şansımız gerçekten yok. Herkes korkusunu kenara bıraksın. Artık sessiz kalmamamız lazım. Tam da çocuklarımı düşündüğüm için bugün sokağa çıkmam lazım ve çıkacağım.

‘KADIN KATİLLERİ SERBEST, SİYASİLER İÇERİĞDE’

Sena yaşananlara ilişkin tepkili: “O kadar sinirlendim ki sabah görür görmez. Böyle bir şey olamaz. O zaman boşuna mı seçtik, niye seçime gittik? Seçilmeden önce herkes güvenlik soruşturması geçiriyor. Terörle bağlantı, Erdoğan’ın koltuğu tehlikeye girince devreye giriyor herhalde. Bu memlekette istediği gibi at koşturamaz, bu toprakların halkı var.”

Ülkede tüm yetkinin tek adamda olduğunu söyleyen Sena, “Sokakta ‘yan baktın’ kavgasına döndü iş, yan bakıp, muhalefet eden herkesi içeri alıyor. İmamoğlu’ndan sonra başkası da olabilir, mesele demokrasi meselesi. Bu tüm ülkeyi etkileyecek bir mesele. Kadınların öldüren, şiddet uygulayanlar cezaevine girmiyor ama halkın seçtiği veya karşı siyaset yapanlar cezaevine gönderiliyor. Hayatımızı Erdoğan’ın iki dudağının arasından çıkarmamız lazım. Bunu da sadece halk yapabilir. Artık yeter.” diyor.

‘CHP ‘ORTALIK KARIŞMASIN’ TAVRINDAN VAZGEÇSİN’

“Haberleri takip ediyorum sabahtan beri.” söyleyen Fadime, “Zaten uzun zamandır buna hazırlık yapıyordu Erdoğan, tıpkı Demirtaş süreci gibi. Halk tepki vermez ve korku kapanına kısılırsa İmamoğlu’nu tutuklayacaklar.” diyor.

Fadime tüm halk kesimlerinin olanlara tepki göstremesi gerektiğini vurguluyor: “Bir, iki gün slogan atarak da olmaz, fabrikalarda eylem yapalım, sendikalar devreye girse vw halk sokağa çıkarsa ancak geri adım atarlar. Adam ‘güç bende, ben nasıl istersem öyle yönetirim bu memleketi’ diyor. Şuan tüm muhalefet yaşananlara karşı birlikte durması gerekir. CHP’nin ‘ortalık karışmasın, su bulanmasın’ tavrı var ama bu şekilde devam eder ve öncü olmazlarsa insanlar nasıl sahip çıkacak demokrasiye? Adam kanun, yasa tanımıyor. Yasal yollarla seçim kazanma hayali gerçekci değil. Şuan sokağa çıkma vakti.

Fotoğraf: Evrensel- Wikimedia Commons