İktidar Anneler Günü'nü kutladı kadınlar tepki gösterdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Anneler Günü'nü annelere övgüler yağdırarak kutladı. Peki anneler bu övgülerin karşılığını devletten görüyor mu?

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal medya platformu X’te kadınların Anneler Günü’nü kutlayan bir video paylaştı. Videoda konuşan Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, anneler gününü kutlarken kadınların “fedakarlığına ve emeğine” vurgu yaptı. Bugünün anneleri mutlu etmenin vesilesi olduğunu ifade eden Göktaş, “Her kadının yüreğindeki en yüce makamdır annelik... Bize sabrın güzelliğini öğreten şehit annelerinin, fedakarlığın sınırsızlığını gösteren engelli annelerinin, başta Filistinli olmak üzere savaş mağduru tüm kadınların ve annelerin anneler gününü canı gönülden kutluyorum” dedi.

Peki Göktaş’ın bu kadar övgü dizdiği anneler bugün bu övgülerin karşılığını alıyor mu?

Devletin sağlamakla yükümlü olduğu yaşlı, engelli ve çocuk bakımı göz ardı edilerek tüm bu yükün üstüne yıkıldığı ve fedakarlığı övülen engelli annelerine reva görülen evde bakım yardımı 7 bin 608 lira.
Mart ayında Türkiye’de 100 m2’lik bir evin kirası ortalama 15 bin lira iken iktidarın zam yapmayı planlamadığı asgari ücret 17 bin 2 lira. Bu süreçte, birçok eve tek maaş girerken Göktaş’ın övdüğü anneler yemeğe, faturaya, çocukların masraflarına artan enflasyonla birlikte nasıl yetişeceğini kara kara düşündü.
Bakım yükü yüzünden evde kalan, türlü bahanelerle daha ucuza çalıştırılan annelerin üzerinden en azından bir öğün yemek yükünü alabilecek okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek iktidarın kanaatiyle çocuklara sağlanmadı. Anneler bu yükün altına da tek başına girdi.
Çocuklarını canından seven anneler, söz konusu istismar, cinayet, şiddet olduğunda iktidarın cezasızlık politikasıyla çocuklarına zarar verenlerin elini kolunu sallayarak gezdiğini izledi.
Türkiye’nin savaş politikalarıyla birçok anne kendi çocuklarını kendi çıkarlarına olmayan ancak birilerinin kaynak ve sermaye arayışı için çocuklarını durmadan feda etmek zorunda bırakıldı. Onların biricik çocukları, başka halkların zenginliğini hortumlama isteğiyle gözü dönmüş birilerinin kurbanları olarak görüldü.
Çocuklarını devlet şiddetiyle kaybeden, çocuklarına ne olduğunu soran anneler annelerden övgüyle bahsedilenler tarafından hedef gösterildi, tutuklandı. Devletin tüm zor aygıtları bu anneleri düşman belledi.
Göktaş’ın övdüğü tüm anneler evde yaşadığı şiddete, iş yerinde yaşadığı mobbinge, düşük ücretlere çocuklarını düşünerek katlanmaya çalıştı. Anneliğin fedakarlığı öne sürülerek kadınların katlanmak zorunda bırakıldığı koşullar OVP, 12. Kalkınma Planı gibi planlarla ağırlaştırıldı.
İktidar İsrail'in Filistin'e yönelik katliam politikasına rağmen İsrail ile olan ekonomik ilişkilerini sürdürdü. Göktaş'ın selamladığı Filistinli annelerin yaşamı yanında milyonlarca dolar, iktidar için geride kaldı.

Ve daha nice sorun.... Tüm bu sorunların karşısında iktidar kanadından gelen Anneler Günü kutlamalarına kadınlar tüm bu yaşadıklarının ağırlığıyla cevap vererek isyan etti: 

 

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
EMEP Milletvekili Karaca: 'Annelere sözümüz mücade...

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca Anneler Günü vesilesiyle iktidarın eşitsizlik ve adaletsizlikle...

Çocuk sahibi kadınlar hayatından memnun değil

İPA'nın yaptığı araştırmaya göre İstanbul'da yaşayan ve çocuk sahibi olan kadınların üçte ikisi çalı...

Bir kitap: Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor

'Hiçbir annenin evlat acısı görmemesi dileğiyle, başta Cumartesi Anneleri olmak üzere tüm annelerin...