İKP eyleminde Türkiyeli ve İranlı kadınlar: Özgürlük ve eşitlik istiyoruz
Mahsa Amini’nin öldürülmesini protesto eden İzmir Kadın Platformu, 'Erkek egemen sistemleri alaşağı edinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz' dedi.

İzmir Kadın Platformu (İKP), İran’da ahlak polisinin Mahsa Amini'yi saçının bir kısmı göründüğü bahanesiyle darbederek öldürmesini protesto etti. Konak İskele önünde yapılan basın açıklamasına İzmir’de yaşayan İranlılar da destek verdi.

“Yaşasın İranlı kadınların haklı mücadelesi. Yaşasın kadın dayanışması” pankartı açılan eylemde sık sık, “İranlı kadınlar yalnız değildir”, “Yaşasın özgürlük mücadelemiz”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Zeng zendegi azadi” sloganları atıldı.

İranlılar sık sık özgürlük şarkıları ve marşlar söylerken, eylemede kadınlar molla rejimini protesto etmek için saçlarını keserek eşarplarını yaktı.

‘BİZİM DERDİMİZ SAÇ DEĞİL, BİZ ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ’

Eylemde basın açıklaması öncesi söz alan İranlı kadınlar, İran’daki baskıların söz ederek, “Şu an için orada internet kesik. Ailelerimizden haber alamıyoruz. Lütfen bizim sesimiz olun. Dünya nerede? 50-100 kişi benim sesimi duysa, benim annemin sesini duysa Mahsalar ortaya çıkmaz. Bizim derdimiz sadece saç değil, biz özgürlük istiyoruz” diye konuştu.

Dayanışmanın önemine değinen bir İranlı kadın ise, “Bugün siz bizim yanımızda durum, yarın bizler sizin yanınızda. Şeriat isteyenler bunu görsün, şeriat bu. Şeriat isteyen bugünü unutmasın. Yeter artık” diyerek öfkesini dile getirdi.


‘VARLIĞIMIZI YOK SAYANLARA KARŞI ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ SAVUNUYORUZ’

İKP adına basın açıklamasını okuyan Gamze Toprak, İran halkının molla rejimine karşı günlerdir direndiğini hatırlatarak, “İran'da politik islamcı molla rejimine karşı kadınların başlattığı özgürlük isyanı dalga dalga yayılıyor. Mahsa'nın katledilmesinin ardından birçok üniversitede öğrenciler boykota, işçiler fabrikalarda greve çıktılar. Mahsa Amini'nin hesabını soran kadınlar ezilmeye, bir halk susturulmaya çalışılıyor” dedi.

Türkiye'de ise İranlı kadınlar ile beraber düzenlenen eylemlerin engellenmeye çalıştığını söyleyen Toprak, “İstanbul Sözleşmesini fesh eden tek adam, kadın cinayetleri tolere edilebilir diyen bakanlar, iyi hal indirimi ile kadın katillerini salıveren erkek yargı, LGBTİ+'ları yok sayan, nefret söylemleri ile linç tehditleri savurarak miting yapanlar kadın katillerinin sırtını sıvazlamaya devam ederken buna karşı çıktığımız için doğrudan devletin zor aygıtlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Varlığımızı yok sayanlara karşı her yerde özgürlüğümüzü savunuyoruz” diye ekledi.

‘İRANLI KADINLARIN MÜCADELESİ HEPİMİZİN MÜCADELESİDİR’

“Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir” diyerek sözlerine devam eden Toprak, son olarak şunları söyledi; “İran’da, Türkiye’de ve tüm dünyada Mahsa için, özgürlüğümüz için, hayatlarımız için isyandayız. Kadınların yaşam tarzlarına ve hayatlarına saldıran tüm erkek egemen sistemleri alaşağı edinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”


Fotoğraflar: Eda Aktaş/Evrensel

İlgili haberler
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu: Mahsa’nın ka...

İran’da gözaltında katledilen Mahsa Amini için Türkiye’de de eylemler sürüyor. Gaziantep Demokratik...

Mahsa Amini’nin hastaneye yatırıldığını duyuran Ga...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, İran’da Gazeteci Nilufar Hamidi’nin tutuklandığını duyurdu. Hamidi,...

Batıkentli Kadınlar: Mahsa Amini isyanımızdır

Batıkentli Kadınlar İran’da ahlak polisinin katlettiği Mahsa Amini için Gimsa önünde açıklama yaptı.