Her iki kadından biri gece taksiye binmekten korkuyor
Her iki kadından biri gece saatlerinde taksiye binmekten korkuyor. Gece saatlerinde taksi yolculuğu yapmayı güvenli bulmayanların yüzde 70,9’u, tacize veya saldırıya uğramaktan korkuyor.

İstanbul’da taksilerle ilgili tartışmalar sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yayımladığı yeni araştırma, sorunun boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Her 4 İstanbulludan yaklaşık 3’ü, trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya yağmurlu günlerde taksi bulmakta zorlanıyor. Her iki kadından biri gece saatlerinde taksiye binmekten korkuyor.

YÜZDE 70 SALDIRIYA YA DA TACİZE UĞRAMAKTAN KORKUYOR

"İstanbul’da Taksi Kullanım Alışkanlıkları, İhtiyaç ve Beklentiler" başlığını taşıyan araştırma kapsamında İBB İstanbul Planlama Ajansı tarafından 555 İstanbulluyla telefon destekli anket yapıldı. Ayrıca son iki yılda ALO 153 Çözüm Merkezi’ne gelen şikâyet verileri incelendi. Araştırmanın öne çıkan bulguları özetle şöyle:

• Taksi kullanımının yüzde 50,9’u kısa mesafe yolculuklar için tercih ediliyor. En sık taksi kullanım gerekçesi, yüzde 38,2 ile hastaneye gitmek vb. acil ihtiyaç durumları.

• Katılımcıların yüzde 39,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmuyor. Bu konuda erkek ve kadın katılımcılar arasında fark ise dikkat çekici. Kadınların yüzde 51,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmazken erkeklerde bu oran yüzde 27,3.

• Gece saatlerinde taksi yolculuğu yapmayı güvenli bulmayan katılımcıların yüzde 70,9’u, taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu yaşadıklarını söylüyor. Bu korkuyu yaşayanların yüzde 63,2’si kadın.

• Katılımcıların yüzde 42,7’si, taksi kullanım sıklığının artması için ücretlerin daha uygun olması gerektiğini dile getiriyor.

• Katılımcıların yüzde 9’u kadın şoförlerin sayısının artırılmasını istiyor.

Kaynak: BirGün

Fotoğraf: Ali Yasar İsgoren / Unsplash

İlgili haberler
Sözleşme kararının ardından Türkiyeli ve göçmen ka...

KADAV, mart-nisan raporunda dayanışma içerisinde oldukları kadınların yaşadığı hak ihlallerini payla...

Mutfaktaki tehlike: Pestisit

Tarım ilaçlarının (pestisit) bilinçsiz ya da gereğinden fazla kullanılması hayatımız tehlikeye atıyo...

KOVİD-19 mülteci kızların erken yaşta zorla evlili...

Erken yaşta zorla evliliklere karşı dünyada büyük adımlar atılmışken Kovid-19’un etkileri bu adımlar...