HDP’nin 8 eş başkanı dışında sadece 2 ilde kadın başkan seçildi
31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin kazandığı 8 il dışında sadece Aydın ve Antep’te kadın belediye başkanları seçildi.

Her bölgede eş başkanlık sistemiyle seçime giren HDP’nin dışında sadece 2 kentte belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı.

Antep’te AKP’li Fatma Şahin, Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu belediye başkanlığı seçimini kazanırken HDP’de ise Diyarbakır’da Hülya Alökmen Uyanık, Iğdır’da Eylem Çelik, Kars’ta Şevin Alaca, Mardin’de Figen Altındağ, Van’da Bedia Özgökçe Ertan, Batman’da Songül Korkmaz, Siirt’te Berivan Helen Işık, Hakkari’de Seher Kadiroğlu Ataş seçimler sonucu belediye eş başkanlığına gelen isimler oldu.

HDP’NİN KAZANAN ADAYLARINDAN YÜZDE 46’SI KADIN
HDP, resmi olmayan sonuçlara göre; 54 il ve ilçede belediye kazandı. HDP’de eş başkanlık sistemi olduğu için tüm belediyelerde erkek ve kadın adaylar birlikte görev alacak. YSK’ye bildirilen ve kazanan isimlerden yüzde 46’sı kadınlardan oluştu.

31 Mart yerel seçimlerine eş başkanlık sistemiyle giren HDP, resmi olmayan sonuçlara göre; kazandığı 8 il ve 46 ilçenin tamamında kadın eş başkanlar yer aldı. Belediye Başkanı olarak YSK’ye başvuruları yapılan ve kazanan kadın sayısı ise 24 oldu. Mardin’de kazanılan 5 ilçenin 5’i de kadın aday oldu. Seçilen belediye başkanlarından yüzde 46’sı kadın olan HDP, böylece bir kez daha tüm partileri geride bıraktı.

Kadın başkanların isimleri şöyle:

VAN
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı: Bedia Özgökçe Ertan
Çaldıran: Leyla Atsak
Edremit: Gülcan Kaçmaz Sayyiğit
Saray: Caziye Duman
Erciş: Yıldız Çetin

SİİRT
Siirt Belediyesi Eşbaşkanı: Berivan Helen Işık

DİYARBAKIR
Kayapınar: Keziban Yılmaz
Kocaköy: Rojda Nazlier
Silvan: Naşide Toprak
Sur: Feyme Filiz Buluttekin
Yenişehir: Belgin Diken

MARDİN
Derik: Mülkiye Esmez
Kızıltepe: Nilüfer Elik Yılmaz
Mazıdağı: Nalan Özaydın
Nusaybin: Semire Nergiz
Savur: Gülistan Öncü

AĞRI
Diyadin: Betül Yaşar
Doğubayazıt: Yıldız Acar

ERZURUM
Karayazı: Melike Göksu

MUŞ
Varto: Ülkü Karaaslan

HAKKARİ
Yüksekova: Remziye Yaşar

ŞIRNAK
İdil: Songül Erden
Silopi: Adalet Fidan

URFA
Suruç: Hatice Çevik



10 EKİM’DE KIZINI KAYBEDEN HATİCE ÇEVİK, SURUÇ BELEDİYE BAŞKANI

Urfa’nın Suruç ilçesinde seçimleri kazanan Hatice Çevik, Ankara Gar Meydanı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamda kızı Başak Sidar Çevik ve kızının halası Nilgün Çevik’i kaybetmişti.
Kendisi de o gün Ankara’da Barış Mitinginde olan Çevik, yaralı halde eşine sarıldığı bu fotoğrafla hafızalara kazınmıştı.

Katliamdan sonra Suruçlu eşinin memleketine yerleşen Çevik, Suruç’un ödediği bedelle manevi bir anlamı olduğunu, HDP Suruç Belediye eşbaşkan adaylığını bu sebeple kabul ettiğini anlattı.

HDP’nin 7 Haziran 2015 Milletvekilliği genel seçimlerinde Ankara milletvekili Adayı olan Çevik, 1 Kasım’da da yeniden aday olmuştu. 31 Mart yerel seçimleri için Suruç Belediye Eş Başkan Adayı olan Çevik, Amara Kültür Merkezi’nde IŞİD’in saldırısı sonucu 33 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, belediyenin 1 Nisan sabahı asıl sahiplerine teslim edilmesiyle birlikte ilk yapmak istediği projenin de bu kapsamda olduğunu ifade etti.

Suruç Belediyesine kayyım atanmasıyla birlikte, Amara Kültür Merkezi’nin Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin Sosyal Destek Programı merkezi olarak kullanıldığını, ancak 1 Nisan tarihinden itibaren Kültür Merkezi’ni halka yeniden açacaklarını ve yaşamını yitiren 33 kişi için anıt dikmek istediğini söyledi.


İlgili haberler
Partilerin kadın aday karnesi: Otur, sıfır!

Seçime girecek yedi partinin 4 bin 200 adayından 939'u, yani yüzde 22.3’ü kadınlardan oluştu. Sadece...

GÜNÜN DİKKATİ: Kadın adayların siyasi partilere, b...

Kadın Koalisyonu kadın adayların siyasi partilere, belediyelere, illere göre dağılımını derledi. Bu...

Muhtar Adayı Hülya Zabun’la buluşan kadınlar: Eşit...

Akşemsettin Mahallesi’nde muhtar adayı Hülya Zabun, Akademi Kafede kadınların 8 Mart’ını kutlamak iç...