HDP: Zeinal Abakarov neden gözaltına alınmadı?
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, baş şüpheli olan Zaynal Abakarov ilk günden itibaren gözaltına alınarak telefonuna neden el konulmadığını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 5 Ocak tarihinden bu yana kaybolan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2. Sınıf öğrencisi Gülistan Doku’yu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu. Meclis Başkanlığına sunulan soru önergesinde “Gülistan Doku’nun kaybolması ile ilgili Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada bugüne kadar net bir sonuç alınamamıştır. Gülistan Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli olarak görülen Zaynal Abakarov isimli şahısla ilgili ilk günden itibaren etkin bir araştırma ve soruşturma yürütülmediği yönünde güçlü şüpheler bulunmaktadır” denildi. 

Koçyiğit, Bakan’a şu soruları yöneltti:

* Gülistan Doku’nun kaybolmasında bir numaralı şüpheli olan Zaynal Abakarov ilk günden itibaren neden gözaltına alınarak telefonuna el konulmamıştır?

* Delillerin korunmasını sağlamak ve şüpheli veya sanığın kaçmasını önlemek amacıyla 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (Cmk) 100. Maddesi Zaynal Abakarov için neden uygulanmamıştır?

* Şüpheli Zaynal Abakarov’un üvey babasının görevli olduğu asayiş şube birimi tarafından Gülistan Doku soruşturmasının yürütülmesi; etkili ve adil bir soruşturma için engel değil midir? Soruşturmanın selameti acısından şüphelinin polis olan üvey babasını görevden almayı yada başka bir yerde görevlendirmeyi düşünüyor musunuz?

*Şüpheli Abarakov’un telefonun inceleneceğinden nasıl haberi olmuştur? Dosya ile ilgili gelişmeleri kim veya kimler Zaynal Abakarov’a önceden haber vermektedir? Söz konusu iddialarla ilgili araştırma ve soruşturma başlatılmış mıdır?

* Gülistan Doku’nun kaybolmasında 1 numaralı şüpheli konumunda olan üstelik üvey babası polis olan Abarakov’un kaçmayacağı ve delilleri karartmayacağından nasıl emin olunmuş ve bugüne kadar tutuklanmamıştır? Abarakov delil karartma şüphesi nedeniyle tutuklanacak mıdır?

* Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü tarafından Abarakov’un telefonda yapılan inceleme sonucunda Rusça yazışmalara da “özel” olduğu gerekçesiyle bakılmadığı ortaya çıkmıştır. Söz konusu iddialar doğru mudur?

* Abarakov’un telefonundan “özel” bulunan Rusça yazışmaların Gülistan Doku’nun kaybolması ile ilgili bilgilerin ipuçları taşımadığından nasıl emin olunmuştur? Rusça yazışmaların ‘özel’ bularak çevirisini yapmama kararını kim veya kimlerdir vermiştir?”


İlgili haberler
Bulunana kadar sormaya devam edeceğiz; Gülistan ne...

134 günün sonunda cevaplarını bilmediğimiz sorular hala orta yerde duruyor. Bu nedenle tekrar soruyo...

Kameralı kentte Gülistan hâlâ kayıp, Abarakov’un g...

Dersim’de 123 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’yu arama çalışmalarından henüz sonuç alınmadı. A...

Gülistan Doku’ndu, biz döküldük: Kıyıya vuran gerç...

Gülistan’dan hâlâ haber yok, yapılanlar ve açıklamalardan ‘güven’ denilen şey çıkmıyor ve Dersim’de...