Haber yapmak öyle olmaz böyle olur!
Ekmek ve Gül Çanakkale Grubu editörümüz Elif Turgut ile atölye çalışması yaparak kendi gazetelerini yaptı. Kadınlar basında kadın haberlerinin yansıtılış biçimine dair de tartışmalar yürüttü.

Ekmek ve Gül Çanakkale Grubu, editörümüz Elif Turgut’un katılımıyla “Basında kadın” atölyesi düzenledi. Yapılan atölyede gruplara ayrılan kadınlar, Çanakkale’de yaşadıkları, gözlemledikleri üzerinden kendi gazetelerinin birinci sayfalarını yarattılar. Ardından da basında kadının nasıl yansıtıldığını çeşitli haberler üzerinden tartıştılar.


Atölyeye başlarken “etrafımızda haberini yapabileceğimiz farklı bir şey yok ki” diyen kadınlar atölyenin ardından yaşamlarında ne çok şey yaşadıklarını, kadınlara dair söyleyecek ne çok şeyleri olduklarını fark ettiler. Gıdaya gelen zamlarla pazardan eli boş dönüşleri, müsilajı, çevre köylerde termik santrallere karşı verilen mücadeleyi, Çanakkale’de yapılan ulaşım zammını, hastanenin kent merkezine uzaklığını, tarım işçisi kadınları hazırladıkları gazetelerinde öne çıkardılar.


Basında kadının nasıl yansıtıldığına dair Şule Çet haberi ve “bebeğini bırakan anne” haberleri üzerinden kullanılan dilin nasıl etkiler yapabileceğini konuştular. Kadını suçlayıcı, kadınların yaşadığı şiddeti magazinselleştiren, hedef gösteren dile karşı nasıl olması gerektiğini tartıştılar.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çanakkale Ekmek ve Gül çağrısıyla kadınlar kahvalt...

Çanakkale Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla kadınlar 8 Mart öncesi kahvaltıda bir araya gelerek taleplerini...

Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu: Haklarımız ve ha...

Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu 25 Kasım öncesi İskele Meydanı’nda yaptığı açıklamayla, evde, işte,...