'Gözde'nin bıraktığı yerden kadın mücadelesini devam ettireceğiz'
Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Emek Gençliği Ankara İl Yöneticisi ve ODTÜ Öğrencisi Gözde Topuz, Emek Partisi ve ODTÜ Emek Gençliğinin çağrısıyla Devrim’de gerçekleştirilen törenle anıldı.

Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Emek Gençliği Ankara İl Yöneticisi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğrencisi Gözde Topuz, Emek Partisi ve ODTÜ Emek Gençliğinin çağrısıyla Devrim’de gerçekleştirilen törenle anıldı. Törene Topuz’un yoldaşları, sıra arkadaşları, ODTÜ toplulukları ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı.

Anmada konuşan Emek Gençliği Ankara İl Yöneticisi İrem Hazal Kelleci, “Gözde’yi 22 yaşında kaybettik ve Gözde’yi anan herkes 22 yaşına sığdırdığı mücadelesindeki özgüveni, çalışkanlığı, fedakarlığı ve güler yüzü ile anlatıyor. Başka yaralar açılmasın diye “tenimizdeki yaralardan çiçeklenmeye” demişti Gözde. O çiçeklerin tohumlarını da mücadeleyi büyütmek için yan yana geldiği, kimi zaman bir bildiri, bir Genç Hayat uzattığı, kimi zaman bir eylemde megafonla seslendiği herkese vermişti. Şimdi bize düşen de bu tohumları yeşertmektir. Gözde’yi devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşatmaktır” diyerek sözü topluluklara ve kurumlara bıraktı.

Gözde Topuz’un kadın mücadelesini yürüttüğü alanlardan biri olan ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluğu’ndan Sıla Gevher, “Gözde, topluluğumuzda kadın mücadelesinde yer aldı. O içinde bulunduğumuz karanlığı mücadeleyle aşabileceğimizi söylerdi. Bizler, onun bıraktığı yerden kadın mücadelesini devam ettireceğiz” diye konuştu.

“ONDAN KARARLILIĞINI VE ÇALIŞKANLIĞINI ÖRNEK ALMALIYIZ”

ODTÜ Medya Topluluğu’ndan Berke Gürcan şunları söyledi “Gözde’yle ilk tanıştığım yıl, Hazırlık sınıfında, 8 Mart’ta bir kadın forumuydu. O dönemden kadın mücadelesindeki kararlılığı ve özverisini gördüm. Bir mezuniyet forumunda da o gün Gözde’nin doğum günüymüş ve ‘Doğum gününde dahi nasıl bu kadar çalışabiliyor’ diye düşünmüştüm. Ondan bu kararlılığını ve çalışkanlığını örnek almalıyız. Onun bıraktıklarını daha ileri taşımalıyız. Çünkü Gözde, daha iyi yarınları hak ediyor” dedi.

ANNE BİLGE TOPUZ: HEPİNİZ YAVRUMUN GÜZEL YÜREĞİNİ TAŞIYORSUNUZ

Annesi Bilge Topuz, kızı Gözde için “Yavrumun güzel yüreğini taşıyorsunuz, hepinizin güzel yüreğinize uygun bir dünyada yaşamanızı umuyorum. Yavrum güzel bir yüreğe sahipti, bunu evime baş sağlığına gelen ve onunla anılarını anlatan arkadaşlarıyla daha iyi anladım. Onun megafonla her resmini gördüğümde üzülüyordum, onun hiçbir eylemine gitmedim. Ama şimdi keşke gitmiş olsaydım diyorum. Gözde, her zaman verdiği kararları uyguladı, aldığı kararların peşinden gitti” diyerek duyğularını anlattı.

Son sözü Emek Gençliği MYK üyesi ve Emek Partisi Ankara İl Yöneticisi Bilgesu Kiper aldı. Gözde'nin eşitlik ve özgürlük mücadelesine atıldığı ilk yerlerden birinin Devrim olduğunu ifade eden Kiper, “ İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasının karşısında, kadınların yaşam hakkını savunmak için ilk defa bir eylemde sözünü söylemeye gelmişti Gözde. Sözü zamanla büyüdü, her yana saçıldı. Üniversite öğrencilerinin taleplerinden, kadınların yaşam hakkına, özgürce bilimsel üretim yapabilmekten barışa... Küçük büyük demeden insanca yaşam mücadelesinin her bir parçasını aldı eline, büyüttü. Burada birçoğumuz onu bu parçalardan tanıyor. Sınıf arkadaşları, biyoloji öğrencileri bölümünde eğitim niteliği ilerlesin, öğrencilerin söz hakkı olsun diye yürüttüğü tartışmalardan; öğrenci toplulukları ODTÜ forumlarından ve üniversitedeki her bir hak mücadelesinin elinde cesaretle taşıdığı megafonla bir parçası olmasından; toplam bir üniversite mücadelesinin örgütçüsü olmasından tanıyor Gözde’yi. Bir işçi eylemine desteğe gitmekten, yurt yurt, fakülte fakülte öğrencilerin bir araya gelebileceği alanların örgütlenmesine dek elini taşın altına sokmuştu Gözde.”

Fotoğraf ODTÜ Medya Topluluğunun Instagram hesabından alınmıştır