Görüşmeler başladı, Sibaş direnişi sona erdi
Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Sibaş işçileri fabrika önünde başlattıkları direnişe 220. günde son verdi.

Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Sibaş işçileri fabrika önünde başlattıkları direnişe 220. günde son verdi. Yapılan açıklamada patronla Tekgıda-İş genel başkanlığı düzeyinde görüşmelerin yapıldığı bildirildi.

Sibaş işçileri ve Tekgıda-İş İzmir 7 No’lu Şube imzasıyla yapılan açıklamada, kötü ve zor çalışma koşullarını düzeltebilmek için işçilerin sendikaya üye olduğu belirtilerek “Kısa bir sürede yeterli sayıya ulaşıp yetki tespitini aldıktan sonra işveren yetkilileri yetki tespitine itiraz etmiş ve bununla da kalmayıp çok sayıda öncü üye işçiyi işten atmıştır. Süreç içerisinde çıkarılan işçi sayısı 80 kişiye ulaşınca direniş başlamıştır. İşçi arkadaşlarımız baskılara boyun eğmemiş ve dik durmuşlardır. Sibaş işçilerini yalnız bırakmayan tüm emek dostlarına sonsuz teşekkürü bir borç biliriz” dendi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Sibaş mücadelesi Türkiye’de yaşayan bir işçinin yaşadığı zorlukların hikayesidir. Sibaş işçileri bunu her aşamasında yaşamış bir işçi grubudur. Kötü ve zor çalışma koşullarını düzeltebilmek, emeklerinin karşılığını alabilmek için birleşmek,  birleşebilmek için sendikalaşmak gerektiğine inandıkları için Türkiye’nin mücadele gücü yüksek  Tekgıda-iş Sendikası’na üye olmuşlardır. Kısa bir sürede yeterli sayıya ulaşıp yetki tespitini aldıktan sonra işveren yetkilileri yetki tespitine itiraz etmiş ve bununla da kalmayıp çok sayıda öncü üye işçiyi
işten atmıştır. Gerek OHAL, gerekse içeride kalan üye arkadaşlar zarar görmesin diye, o dönemde bir direniş gerçekleştirmemiş, yetki tespit davasının sonucunu beklemeye başlamışlardır.
Ancak süreç içerisinde içeride çalışan üyeler sendikalarından istifa etmedikleri için bu arkadaşlar da peyderpey işten çıkartılıp, çıkarılan işçi sayısı 80 kişiye ulaşınca, Tekgıda-iş Sendikası ve işçi arkadaşlar bir araya gelip direniş kararı almıştır ve direniş başlamıştır. Bu direnişin başlaması ile birlikte işçilere kolluk kuvvetleri ve başka yöntemlerle baskı kurulmuş ancak işçi arkadaşlarımız bu baskılara boyun eğmemiş ve dik durmuşlardır. 220 gündür Aydın’ın Söke ilçesi, Akçakonak köyünde kurulu bulunan Sibaş Gıda işyeri önünde çadır kurarak direnen Sibaş işçileri, onları hiç yalnız bırakmayan bu mücadeleyi işçi sınıfının mücadelesi görüp sahiplenen tüm emek dostlarıyla beraber bugünlere geldi. Sibaş işçilerini yalnız bırakmayan tüm emek dostlarına sonsuz teşekkürü bir borç biliriz. Gelmiş olduğumuz noktada işe iade mahkemelerinin büyük çoğunluğu yerel mahkemede sonuçlanmıştır, aynı zamanda yetki tespit davamız da devam etmektedir. Genel Başkanlık düzeyinde Sibaş Gıda işvereni ile diyalog kanalı açılmış olup, kendilerine taleplerimiz iletilmiştir. Artık işverenimizin bu noktada bir karar vermesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bizler tekrar Sibaş fabrikasında işbaşı yapmak istiyoruz. Bugüne kadar olan çadır direnişimiz ise sesimizi duyurabilmek amacı ile yapılmış bir eylemdi. Muhakkak ki eylemlerin çeşitli yol ve yöntemleri vardır. Genel Başkanlık düzeyinde başlatılan diyalog sürecine vermiş olduğumuz değer ve samimiyetimizin göstergesi olarak, 03.08.2019 tarihinde 220. gününe ulaşan oturma eylemimizi taleplerimizden vazgeçmediğimizi tekrar hatırlatmak kaydı şartıyla iyi niyet kaideleri dahilinde, Sibaş Gıda işçileri ile
aldığımız karar doğrultusunda kaldırıyoruz. Bugüne kadar Sibaş direnişini sahiplenen tüm dostlara teşekkürü bir borç biliriz. Çadırımızı
kaldırmanın direnişi bitirmek olmadığını Tekgıda-iş Sendikamızla beraber mücadelenin devam ettiğini tekrar belirtmek isteriz. Sibaş işçilerinin mücadele ve gelişmelerini Sibaş işçisi sosyal medya sayfalarından takip edebilirsiniz.
İlgili haberler
SİBAŞ İŞÇİSİ ELİF: Her şeyden korkardım, cesaret b...

Sendikalaştıkları için işten atılan Sibaş işçilerinden Elif’in direnişle birlikte değişen yaşamı: ‘İ...

SİBAŞ İŞÇİLERİ İŞE İADE DAVASINI KAZANDI: Direniş...

17 ay önce işten atılan, 190 gündür fabrika önünde direnen 51 Sibaş işçisi işe iade davasını kazandı...

İşe iade davasını kazanan Sibaş işçileri: İşe geri...

İşe iade davalarını kazanan Sibaş Gıda işçileri direnişleri devam ediyor. İşçiler mahkeme kararı uyg...