Gaziemir Belediyesinde çalışan kadın işçiler talepleri için bir araya geldi
Gaziemir Belediyesindeki üye işçilerle basın açıklaması düzenleyen Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu, TİS talepleri içinde de yer alan regl izni talebini yineledi.

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Gaziemir Belediyesindeki üye işçilerle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gaziemir Belediyesi Meclis salonunda yapılan açıklamada kadın işçiler, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı.

‘KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR’

Açıklamayı okuyan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Mali Sayman Zeynep Zarıçlar, ekonomik krize eklenen pandeminin kadınların yükünü daha da ağırlaştığını söyledi. Artan kadın cinayetlerine değinen Zarıçlar “Bizler biliyoruz ki kadın cinayetleri politiktir. Eğer İktidar İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’u uygulanmaya koysaydı, kadın cinayetleri böyle artmazdı, her bakımdan sorumluluğu büyüktür” dedi.

■ Zarıçlar son olarak kadınların taleplerini sıraladı:

■ İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulanmalı,

■ ILO’nun geçen yıl kabul ettiği 190 no’lu “İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi” Sözleşmesi Ülkemiz tarafından da onaylanmalı,

■ İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı,

■ Salgın süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalı,

Bunlar iktidara çağrımızdır. Ancak bir de buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e sesleniyoruz: Toplu sözleşmemizde talebimiz olan, kamu emekçisi kadınlara vermiş olduğunuz, alanda sokakta çalışan işçi emekçi kadınların da talebi olan regl izni istiyoruz.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
GÜNÜN HATIRLATMASI: Toplu sözleşmelerde regl izni

İzmir Barosu’nun kadın çalışanları regl izni hakkını elde etti. Bu kazanımın her yerde yaygınlaşması...

GÜNÜN BİLGİSİ: Regl izninin tarihi

Dünyada kadınlar regl iznini hangi ülkelerde kazandılar? Türkiye’de regl izni nasıl bir süreç yaşadı...

Genel İş İzmir 7 No’lu Şube: Kadına yönelik şiddet...

Kadın cinayetlerine tepkiler devam ederken bir açıklama da İzmirli işçi kadınlardan geldi. Genel İş...