Flormar’da anlaşma sağlandı, direniş sona erdi
Petrol İş Sendikasında örgütlenen ve sendikalaştıkları için işten atılan Flormar işçilerinin direnişinin 297. gününde anlaşma sağlandı. Flormar işçileri, bugün itibariyle direnişe son verdi.

Kocaeli Gebze Organize Sanayi içerisinde bulunan Flormar fabrikasında Petrol-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan 132 işçinin direnişi 297. gününde anlaşma ile sona erdi. Varılan anlaşma gereği işçilere; kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra 16 maaş kötü niyet tazminatı ödenecek. Ayrıca iş kanununun 25/2 maddesine göre işten atılan işçiler başta olmak üzere çıkarılma maddeleri 18. madde olarak değiştirilerek, alamadıkları işsizlik maaşını da alabilecekler.

Petrol İş Sendikasının düzenlediği 8 Mart etkinliğinde, varılan anlaşmaya ilişkin açıklama yapıldı. Gebze Aşkı Mahal Düğün salonunda yapılan açıklamada duygulu anlar yaşandı. Burada konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Flormar yönetiminin sunduğu teklifi kapalı oylama yaparak işçilerin onayına sunduklarını ifade etti. Yapılan oylamadan “haklarımızı ve tazminatlarımızı alarak bu eyleme son verelim kararı” kararı çıktığını aktaran Akyüz, direnişin 298. gün itibariyle sonlandırıldığını duyurdu.

MÜCADELE DEVAM EDECEK
“Sendikal mücadelemiz devam edecek” diyen Akyüz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Direnişteki işçiler, 297 gün bir aile oldular, bir arada çalıştılar, bir arada oturdular, çileyi birlikte çektiler, bu nokta itibariyle ayrılmak öyle kolay değil. Bu yüzden bu işin hem duygusal hem de onursal boyutu vardır. Sizlerle beraber tabi ki mücadele ettik, büyük mücadeleler verdik ama sesimizi Türkiye’nin her tarafına hatta, ülke sınırlarını aşıp bütün dünyada yer bulmasına rağmen ne yazık ki Türkiye’de maalesef duyması gerekenler, kulak vermesi gerekenler, hareket etmesi gerekenler maalesef hareket etmemişlerdir. O yüzden işçi sınıfının, emekçilerin birlikte olmaktan birlikte hareket etmekten başka şansları olmadığını bütün dünyaya örneğiyle göstermiştir bu eylemlilik. Kim nereye çekerse çeksin bu eylemin sonucu zaferdir. Neden zaferdir. Çünkü her türlü zorlu koşullara ve şartlara rağmen 297 gün direnilmiş, mücadele verilmiştir.”


BURADA ASLA BİR YENİLGİ PSİKOLOJİSİ YOK
Direnişin pek çok kesim tarafından sahiplenildiğine dikkat çeken Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, “Burada asla bir yenilgi psikolojisi yok. Petrol-İş ve dostları ile Flormar’ın yiğit kadınları asla yenilmediler. Bütün kuşatma, yalnızlaştırma çabalarına rağmen bu direniş kadın eksenli büyümeye ve tüm Türkiye’deki kadınlara, sınıf hareketine umut olmaya devam etti. Flormar’ın yiğit kadınları, sendikal ve hukuksal mücadelemiz sürecek. Flormar’a Petrol-İş’in ve işçi sınıfının bayrağı dikilene kadar bu mücadele devam edecek.”

EMEK VE DAYANIŞMA KAZANMIŞTIR
Direnişin işçilerin yasal tüm hakları ve en üst sınırdan sendikal tazminatları alınarak kazanımla sonuçlandırıldığını belirten direnişteki işçilerden Nurhan Güler, “Flormar markasıyla üretim yapan Kozan Kozmatik’te sendikal mücadelemiz yargıya taşınan örgütlenme sürecimiz ise devam edecektir. Flormar direnişi boyunca sendikamız ve işçiler, tüm dünyada ve ülkemizde dayanışma gösteren, destek veren, eylemler düzenleyen, direnişin duyurulmasında katkısı olan, Flormar işçilerinin sesine ses katan tüm sendika, emek, kadın örgütlerine, siyasi partilere, derneklere ve basın, yayın kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Ülkemizin onurlu işçileri, kadınları, gençleri, gazetecileri, sanatçı ve aydınları Flormar işçilerinin mücadelesine güç vererek hep birlikte umudu büyütmüş, ülkemizin vicdanı olmuşlardır. 297 gün boyunca direnen işçileri, emek ve dayanışma kazanmıştır.

İŞÇİLERE TAZMİNATLARI ÖDENECEK
Kabul edilen teklife göre; işçiler; kıdem ve ihbar tazminatlarını alacak. İşçilere 4+12 maaş bekleme ve sendikal tazminat ödenecek. İş Kanununun 25/2 maddesinden çıkartılan işçiler başta olmak üzere çıkarılma maddeleri 18. madde olarak değiştirilecek ve işçiler çalışmadıkları 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek.

İlgili haberler
Flormar işçilerinden yeni yıl mesajı: Sendikalı ol...

Sendika hakkı için direnen Flormar işçilerinin yeni yıldan beklentileri: Sağlık, mutluluk ve sendika...

Flormar işçileri direnişin yaşamlarını nasıl etkil...

Sendikalaştıkları için işten atılan Flormar işçisi kadınların direnişi 8. ayında. Kadın işçiler tüm...

Kocaeli Bağımsız Adayı Reyhan Başaran Flormar işçi...

Kocaeli Bağımsız Adayı Reyhan Başaran, direnişlerinin 282. gününde olan Flormar işçilerini etti. Baş...