Federal Mogul'da sendika delege seçiminde hukuksuzluk!
Türk Metal Kocaeli Şubesi Genel Kurulu’nda seçimlerde oy kullanacak delegelerin belirlenmesi için işyerlerinde yapılacak olan delege seçiminde aday Nagihan Özcan oy sayımında içeri alınmadı.

Federal Mogul Kuruçeşme fabrikasında delege seçimleri için sabah saatlerinde sandık kuruldu. Sendikayı eleştirdiği için işten atılan ve delege adaylığını açıklayan 27 yıllık işçi Nagihan Özcan geçtiğimiz gün fabrika önünde yaptığı açıklamayla diğer delegeler gibi oy kullanmak ve sandığa sahip çıkmak istediğini söyleyip, Türk-İş ve Türk Metal Genel Merkezi’ne çağrıda bulunmuştu.  Bugün sabah saatlerinde oy kullanmak için fabrikaya girmesine izin verilen ancak sandık başında bekleyemeyeceği söylenen Nagihan Özcan: “Oy kullanmak ve sandık başında beklemek için sabah erken saatte geldim. Güvenlikle birlikte içeri girmeme izin verildi. İnsan Kaynakları ile yaptığım görüşmede, oylar sayılırken içerde olmak istediğimi söylediğimde seni içeriye alamayız dedi. Neden? Açıkça yasaları çiğniyorlar. Hakkımı engelliyorlar. Beni oy kullanmak için içeri alabiliyorsanız eğer sayım esnasında da alabilirsiniz. Yasayı istediğiniz gibi eğip bükemezsiniz. Oylar sayılırken içerde olmak istiyorum” diyerek duruma tepki gösterdi.

Özcan içerdeki çalışma arkadaşlarına da seslenerek, “Arkadaşlar hakkımı kullanmak için sonuna kadar mücadele edeceğim. Eğer yasayı çiğnemekte ısrar edip beni içeri almazlarsa lütfen sizler de verdiğiniz oylara sahip çıkın. Sandık başında beklemek istediğinizi, oylar sayılırken oy pusulalarını görmek istediğinizi söyleyin” diye konuştu.

AÇIK OY, GİZLİ SAYIM MI YAPACAKSINIZ?

Konuya ilişkin görüştüğümüz bir Federal Mogul işçilerinden biri ise “Açıkça hukuksuzluk yapıyorlar. Açık oy gizli sayım mı yapacaksınız? Oy kullanmak için içeri girebiliyorsa sayım esnasında da içeri girebilmeli” dedi.

'SENDİKA SEÇİMLERİ ŞEFFAF YAPMAK İSTEMİYOR'

Nagihan Özcan’ın avukatı Elif Yetigin ise seçme ve seçilme hakkının sadece oy kullanmaktan ibaret olmadığını belirterek seçim güvenliğini sağlamanın da bu hakkın bir parçası olduğunu ifade etti. Delege adayının, üye işçilerin oy sayım esnasında sandık başından uzaklaştırılmasının sendika yönetiminin seçimleri şeffaf olmayan ortamda yapma gayreti içerisinde olduğunu gösterdiğini belirten Yetigin “İş sözleşmesi feshedilen işçi de olsa sayıma katılmak hakkıdır ve bunun teminatı da sendikadır. Sendika delege adayının sandıkta beklemesi, açık sayıma katılması için herhangi bir irade göstermiyor.” dedi.

Nagihan Özcan avukatıyla birlikte fabrika önünde açıklama gerçekleştirecek.

İlgili haberler
Çoğunluğu kadın olan fabrikada kadın sendika temsi...

Metal işçisi bir kadın, Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada kadın işçilerin çoğunlukta olduğunu,...