Fatma Altınmakas’ın katiline ağırlaştırılmış müebbet
Fatma Altınmakas’ı katletmekten tutuklu yargılanan Kazım Altınmakas’a mahkeme ‘Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Muş’un Malazgirt ilçesinde 14 Temmuz 2020’de evli olduğu Fatma Altınmakas’ı katleden Kazım Altınmakas’ın tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması Patnos Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık Kazım Altınmakas mahkemeye SEGBİS ile tutuklu bulunduğu cezaevinden katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Ağrı Barosunun müdahillik talebi, mahkeme heyeti tarafından “Suçtan doğrudan etkilenmedikleri” öne sürülerek reddedildi.

KATİLDEN ŞİKAYETÇİ OLMADI

Mahkeme heyeti daha önceden Fatma Altınmakas’ın çocuğunun yaşının küçük olması nedeniyle kayyım atamıştı. Duruşmaya SEGBİS ile katılan kayyımlar, katil Kazım Altınmakas’ın amcasının oğlu olduğunu beyan etti. Kayyım, çocuk adına katil Kazım Altınmakas’tan şikayetçi olmadığını söyledi.

HTS KAYITLARININ İNCELENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Davaya Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi adına davaya müdahil olan dosya avukatı Ruken Güven, katledilen Fatma Altınmakas ile soruşturmada adı geçen diğer sanıkların HTS kayıtlarının ve diğer delil ile bulgular yönünde soruşturma açılması talebinde bulunurken iddia makamı Muş Barosunun taleplerini delil yetersizliği nedeniyle reddetti. Sanık avukatı ise mahkemeye daha önce pedagog eşliğinde katılan ve ağlamaktan kendisini ifade edemeyen 12 yaşındaki çocuğun beyanlarının gerçeği ortaya koyacağını ileri sürerek çocuğa tekrar kayyım atanmayarak dinlenilmesini talep etti.

‘FATMA’YI ŞİKAYET ETMEYE BEN GÖTÜRDÜM’

Mahkemede savunma yapan Kazım Altınmakas, kardeşi Sinan Altınmakas’ın Fatma Altınmakas’a tecavüz ettiğini belirterek, “Fatma’yı şikayet etmesi için ben götürdüm. Keşke götürmeseydim” dedi.

‘DEVLET FATMA’YI KORUYAMADI’

Mahkeme heyeti Kazım Altınmakas’ın savunmasının ardından sanık avukatlarının çocuğun dinlenilmesi talebini reddetti. Mahkemenin kararının ardından söz alan Fatma Altınmakas’ın avukatı ve kardeşi Mir Bedirhan Ayaz, savunmalarını tekrar ederek “Töre saikiyle ve tasarlayarak öldürme yönünden kara verilmesi ve iddianamenin bu yönde hazırlanması gerektiğini defalarca belirttik” dedi. Ayaz, sanığın kendi beyanında “Fatma’yı öldürmeyi düşünüyordum” ifadelerini kullandığını hatırlatarak katilin serbest kaldıktan sonra Fatma Altınmakas’ı katlettiğini belirtti. Ayaz, “Devlet Fatma’yı koruyamadı. Biz kendi imkanlarımızla koruyabilirdik. Fatma’nın ölümü toplumsal bir cinayettir. Bu cinayet aile kararıyla işlenen bir cinayettir. Bu sıradan bir cinayet değil. Bu bir başkaldırı cinayetidir. Herkes duysun bu kirli zihniyete başkaldırmak herkesin haddi değildir” dedi.

‘TASARLAYARAK ÖLDÜRMEYİ REDDETTİ’

Ayaz’ın savunmasının ardından söz alan Kazım Altınmakas, evli olduğu Fatma Altınmakas’ı tasarlayarak öldürmediğini iddia ederek, Fatma Altınmakas’ın “erkekliğine laf ettiğini” öne sürdü. Savunmaların ardından savcılık daha önceki mütalaada verilen “Eşe karşı kasten öldürme” yönündeki cezalandırılma talebini “Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürmeye” çevirdi. Mahkeme heyeti, sanık Kazım Altınmakas’a “Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

‘İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANMADI’

Duruşma ardından avukatlar açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Avukat Ruken Güven, “Önceki beyanlarımızda ve savunmalarımızda sürekli dile getirdik. Sanığın suçu tasarlayarak işlediğini belirttik, savcılık da esas hakkında mütalaasını bu yönde verdi. Nihayet verilen kararda sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet oldu. İyi hal indirimi uygulanmadı, olumlu bir karar. Elbette diğer azmettiricilerin dosya geliştirilerek yer almaması bir eksiklik ama yine de bir kazanım var. Bütün bunlar dayanışma sayesinde oldu” diye konuştu.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Fatma Altınmakas’ın tecavüz failine takipsizlikle...

Malazgirt Cumhuriyet Başsavcılığı, Fatma Altınmakas’ın tecavüzcüsü Sinan Altınmakas hakkında yürüttü...

Savcı Fatma Altınmakas’ın katiline ‘kasten öldürme...

Fatma Altınmakas’ı katleden sanığın yargılandığı davada savcılık, ‘eşe yönelik kasten öldürme’ suçun...

Fatma Altınmakas davası: Cinayetin faili tek kişi...

Fatma Altınmakas’ı katleden Kazım Altınmakas’ın yargılandığı davanın duruşmasında avukat Mir Bedirha...