Fabrikada büyük kutlama: Kuru pasta, Kola
‘Patron karına kar kattı ama saydığımız yerdeyiz. Şimdi biz patronu nasıl ve niçin alkışlayalım?’

2022 deyince zamlar, hayat pahalılığı, yoksulluk ve kör olasıca faturalar geliyor aklımıza. Tüm yıl işçi kadınlar temel tüketime erişmekte de faturalarını ödemekte de zorlandı. Hele bir de kış gelince ikiye katlanan doğalgaz faturası için fazla mesai yapan işçi kadınlar oldu. Bütün yıl hayatları iş ve ev arasına sıkışan işçi kadınların aldığı ücretler boğaz tokluğuna da geçinmelerine de yetmedi. Farklı yollar denediler. Çocuklar servisten alındı, okul masrafları hep yarım kaldı. Market market gezilip en ucuz ürünler arandı, sebze, meyve taneyle alındı veya o bile alınamadı. Yaz aylarında yaşanan ETF direnişinden bir kadın işçinin “ben artık çocuklarıma meyve bile alamıyorum” cümlesi hâlâ kulağımızda. 2022 işte böyle geçti.

Yeni yıla ‘hoş geldin’ demek için yılın son günlerinde birçok işyerinde kutlama partileri yapıldı. Bir yıl boyunca çok fazla çalışan kadınların emeğinin karşılığında fabrika patronlarının yılbaşı için neler yaptıklarını Nazlı, Meryem ve Remziye’den dinleyelim.

‘ÇOCUKLARA NE VERECEĞİZ’

“Birçok fabrikada, mola saatlerine yarım saat daha eklenerek çeşitli kutlamalar yapıldı. Kutlamanın sürpriz yiyeceğini tahmin edin bakalım tabi ki kuru pasta ve kola. İşçiler ‘yok canım her halde bir ikramiye ya da yılbaşı için bir hediye verirler’ diye söylendi ama yok verilmedi. Müdür, ‘biz büyük bir aileyiz (!) karlı bir yılı geride bıraktık’ dedi yeni yıla da selam çakıp gitti. Peki hani bizim aileye düşen pay? Kendi ağzıyla karlı bir yıl diye itiraf etti. Neyse herhalde hesaba yatırırlar belki sürpriz yapacaklar diye düşündük” diyor Nazlı. Sonra “kutlama için bir buçuk saat verdiler epey eğlendik. Eğlendik fakat hesap ekside. Hadi biz kuru pastayı yedik. Arkadaşlarımla eğlenirken peki evde heyecanla yıl başını bekleyen çocuklarıma ne vereceğim? Diye kendime sordum” diye devam ediyor.

BU İŞTE TERSLİK VAR

Bu sadece Nazlı’nın düşünceleri değil. Meryem’in fabrikasında yapılan kutlamaya koskocaman patron lütuf gösterip teşrif etmiş. Bir de konuşma yapmış “Sizin gibi çalışkan işçilerim oldukça sırtım yere gelmez” demiş. İşçiler alkışlamış, alkışlamış fakat alkış müdürü kesmemiş. Patron ayrıldıktan sonra müdür işçilere “niye cılız alkışladınız” demiş. Meryem, kızgın bir şekilde “bütün yıl canımızı çıkardılar. Patron karına kar kattı ama saydığımız yerdeyiz. Şimdi biz patronu nasıl ve niçin alkışlayalım? Herkes yılbaşında en azından bir market alışverişi yapabilmek için beklenti içindeydi ama olmadı” diyor.

“Maliyetler çok yüksek” diyen başka bir patronun kuru pastayı aratacak yılbaşı kutlamasını Remziye den dinleyelim: “Adam pötibör bisküvi, çubuk kraker ve kola ikram etti. Sonra da ‘2022 de yeterince kazanç elde edemedik. Daha çok kazanabilirdik fakat hem ekonomik gidişat hem de bazı işçilerin işi savsaklaması sonucu bazı siparişlerimizi zamanında yetiştiremedik. Eğer daha çok çalışırsak emin olun bütün .... ailesi kazanır’ dedi. Bu işte sizce de bir terslik yok mu? Bir aile kazanacak parayı katlayıp cebine koyacak. Hepimizin bildiği gibi bu sadece patronun ailesi olacak”

Kolaj: Canva

İlgili haberler
Gülsuyu’ndan kadınların yeni yıl beklentileri: Rah...

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneğinin düzenlediği yılbaşı gecesinde bir araya gelen kadınla...

Yeni yıl, yeni umut, yeni bir gelecek…

Yeni yıla ramak kala Kayseri'den kadınlar yeni yıldan beklentilerin, dileklerini anlatıyor...

Nagihan Özcan: Kaldığımız yerden mücadeleye devam...

Türk Metal Kocaeli Şubesi'nin 6. Olağan Genel Kurulu’nda şube başkanlığına aday olan Nagihan Özcan,...