Eskişehir Demokratik Kadın Platformu: Geçinemiyoruz, 8 Mart’ta alanlardayız
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu: Yoksulluk derinleşiyor, yükü yine en çok kadınların omuzlarına yükleniyor. Krizi biz çıkarmadık faturasını da biz ödemeyeceğiz!

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, artan yoksulluk, gıda fiyatlarındaki fahiş zamlar nedeniyle kadınlar yoksulluğu en derinden yaşıyor. Oldukça yüksek olan faturalar, mutfak alışverişi kadınları yoksulluk kıskacına sıkıştırıyor. Tüm bunlara karşı Eskişehir Demokratik Kadın Platformu hem kadınlar krizin faturasını ödemeyecek demek için hem de 8 Mart’a giderken kadınların ortak taleplerini yinelemek için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Şilan Deniz Konak, “Yoksulluğun, krizin, güvencesizliğin yükünü işçilerin, emekçilerin, kadınların, çocukların sırtına yüklemeye çalışan siyasi iktidara sesleniyoruz; kabul etmiyoruz, çekin elinizi kadınların ve çocukların üstünden. Krizi kim çıkardıysa faturasını da onlar ödesin!” dedi. AKP iktidarının kadınların en temel haklarına saldırdığını vurgulayan Konak, iktidarın önce İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle başlayan kadın haklarının gasbında sıranın nafaka hakkına geldiğini, nafaka hakkının başta boşanmak isteyen kadınlar olmak üzere çocukları da yoksulluğa mahkum edeceğini ayrıca arabuluculuk sistemiyle boşanmak isteyen kadınları aile içine hapsetmenin amaçlandığını belirtti. “Erkekler eşlerinin çalışmasına izin vermiyor, çocuk ya da yaşlı bakımı milyonlarca kadının çalışmasına engel oluyor, çalışmak isteyen kadınlar güvencesiz ve düşük ücretli işlere mahkûm edilmelerinin yanında işten ilk atılanlar oluyor. Bu örnekler elbette çoğaltılabilir. Ancak kadının kendi ayakları üzerinde durmasına bu kadar engel varken ve yıllarını evin idare edilmesine, çocukların bakımına ayıran bir kadına, ‘Şimdi git kendi kendine geçin’ denemez” diyen Konak, nafakanın kadınların en temel haklarından biri olduğunu ve nafaka hakkı için mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Sözlerinin devamında Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki gösterdiklerini ifade eden Konak, savaşın en yıkıcı sonuçlarını kadınların ve çocukların yaşadığını vurguladı. Konak şöyle devam etti: “Biz kadınlar hayatı korumak için, savaşın, ırkçılığın, dinci-mezhepçi-etnik-cinsiyetçi ayrımcılığın, ötekileştirmenin, şiddetin olmadığı, eşitliğe dayalı bir dünyayı tırnaklarımızla inşa edeceğiz! Eskişehirli tüm kadın ve LGBTİ+ları 8 Mart günü saat 18.30’da Espark önünde buluşmaya, mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.”



Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eskişehir Demokratik Kadın Platformundan 8 Mart ey...

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Eskişehir’deki tüm kadınları ‘Yoksulluğa, şiddete ve nefrete k...