Eşitlik İçin Kadın Platformu: Kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız
Kız okulları tartışmasına tepki gösteren EŞİK Platformu, kadın erkek eşitliğini yok etmeyi amaçlayan adımların hızlandığına işaret ederek, ‘Kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız’ dedi.
Kız okulları tartışmasıyla karma eğitimin hedef alındığına işaret eden Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), kadın erkek eşitliği ve laiklik ilkesine dayanan toplumsal hayatı yok etmeye dayanan adımların hızlandığına dikkat çekti. Bu niyette buluşanların; yaşayan örneklerini İran, Afganistan gibi ülkelerde gördüğümüze vurgu yapılan EŞİK açıklamasında “Laik, demokratik bir ülkede, eşit ve özgür bir hayat hayalimizden ve haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz. Kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız” denildi.

‘SALDIRILAR HIZLANDI’
Kadınları toplumdan uzaklaştırma, erkeklere hizmet ve soyun devamı rolüne hapsetme arzusunu bir siyasi program olarak sürdürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada “Bu yöndeki fiili uygulamaları ve açıklamaları gündem saptırma girişimleri olarak yorumlamak konuyu hafife almak olur. Yüzyıllar öncesinden kalma ideolojilerini, yasaları hiçe sayarak bütün topluma dayatma cüreti ve ‘özgürlüğüne’ sahip çeşitli oluşumların, kadın sanatçılara, sporculara, festivallere, her türlü kültür, sanat ve eğlence buluşmalarına saldırıları, arkalarına rüzgâr değil fırtına almışçasına hızlandı” ifadelerine yer verildi.

‘GERÇEKLER ÇARPITILIYOR’
ÇEDES projesiyle okullara imam atandığı bir dönemde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” diyen aileleri bahane ederek laik eğitimin kalan kırıntılarını da yok etme niyetini beyan ettiğine vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi: “Bakanın, bilimsel veri sunmak gereği bile duymadan ortaya attığı bu niyet beyanına iktidar bloğu üyesi Büyük Birlik Partisinden destek, el yükselterek ‘Hastaneler de ayrılsın’ oldu. Geçmişinde kadın katli kara lekesi taşıyanlar ‘Karma eğitim en fazla kız çocuklarına zarar veriyor’ söylemine inanmamızı bekliyor. Avrupa ülkeleri ve ABD de dahil birçok ülkenin karma eğitimi terk ettiği iddiası ise son 21 yılda, gerçekleri çarpıtarak siyaset yapma alışkanlığının yeni bir örneği olarak kayıtlara geçti. Muhalefetteki Saadet Partisi de kadın erkek eşitliğinin demokrasinin önkoşulu olduğunu unutarak bakanın açıklamasını destek yarışında yerini aldı.”

‘HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ’
Karma eğitime son vermek ve ‘kız okulları’ açmanın kadınlara bilimin değil, nasıl itaatkâr ev hizmetçileri olunacağının öğretilmesi, kadınları kamusal yaşamdan ve çalışma hayatından uzaklaştırma amaçlı olduğuna vurgu yapılan açıklamada “Kadınlar, kendilerini ve kız çocuklarını birer birey olarak görmeyen, neredeyse karma hayatı toptan yasaklama eğilimindeki bu zihniyetin ülkeye verdikleri zararın bedelini fazlasıyla ödediler. Böylesi bir zihniyete dur demek kadın erkek fark etmeksizin herkesin öncelikli sorumluluğudur. EŞİK platformu olarak, laik ve demokratik bir ülkede, eşit ve özgür bir hayat hayalimizden ve haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Görsel: EŞİK

İlgili haberler
Karma eğitime saldırıda gaza basıldı, kadınlar tep...

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, Havle Kadın Derneği Başkanı Rümeysa Ç...

GÜNÜN BİLGİSİ: 5 başlıkta karma eğitim tartışmalar...

‘Karma eğitim neden önemli, karma eğitim bir tercih meselesi olabilir mi, zorunlu olmaktan çıkarılma...

Karma eğitim neden hedefte?

Eğitimde karma eğitim karşıtı her uygulama, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, BM Çocuk Hakları Sö...