EŞİK'ten Medeni Yasa açıklaması: Medeni Kanun’u değiştirmenize izin vermeyeceğiz
Medeni Kanun, 98 yıl önce bugün TBMM'de kabul edilmişti. EŞİK, değiştirilmek istenen kanunun kabul edilişinin 98. yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Kadınların mücadelesiyle aile reisliğinin kaldırıldığı, evlilikteki tüm hak ve görevlerin yanı sıra edinilen malların da eşit paylaşıldığı, 1 Ocak 2002'de yenilenen Medeni Yasa’ya iktidar tarafından düşmanca bir saldırı yürütüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Aileyi koruma yalanına sığınarak eşitsiz güç ilişkilerinin egemen olduğu, adil paylaşımın olmadığı reisli, ataerkil aile modelini getirmek istiyorlar. Medeni Yasa'nın laik ve eşitlikçi özünü değiştirerek, kadınların yasayla garanti altında olan tüm haklarına el koymak, hayatlarına el koymaktır. İzin Vermeyeceğiz” denildi.

‘Boşanma davaları hızlanacak’ bahanesi ile yapılmak istenen değişiklikle erkeklerin boşanmasının kolaylaştırılacağını ifade eden EŞİK, “Erkekler tek bir dilekçe ile, adeta ‘boş ol’ diyerek kadın ve çocukları kapı önüne koyabilecek. Erkeklerin, Diyanet'in sürekli dinen mümkün diyerek tekrarladığı gibi, telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle; hatta gıyabında, yani bir erkek arkadaşı ile haber göndererek de boşanabileceği bir düzenin önü açılacak. Kadınlar, genellikle mülkiyeti erkek üzerine kayıtlı olan aile konutundan çocuğu ile birlikte apar topar çıkarılabilecek. Kadının evlilikten kaynaklanan tazminat, nafaka, evlilikte edinilmiş malların paylaşımı gibi ekonomik haklarını alması boşanma sonrasına kalacak, yıllar sürecek davalar ile geciktirilecek ve tırpanlanacak” denildi.

Değişiklikle çocukların velayetinin eşlerden hangisinde olacağının da boşanma sonrasında yıllar sürebilecek davalar sonucu belirlenebileceğine dikkat çekilen açıklamada, “Boşanma sürecinde kadın ve çocukların mağdur olmasını engelleyen tedbir nafakası uygulamadan kalkacak. ‘Ailenin korunması’ adı altında getirilmek istenen aile arabuluculuğu sistemiyle kadınların boşanması zorlaştırılacak. Kadınlar, kendilerine hukuk dışı telkinlerde bulunma ihtimali yüksek, hukukçu olmayan arabuluculara mecbur bırakılacak. Üstüne bir de arabuluculuk ücreti diye yeni bir masraf çıkarılacak. ‘Nafaka erkekleri mağdur ediyor’, ‘Haram, sadaka’ gibi maksatlı söylemlere dayanarak, kadına ödenen yoksulluk nafakasına el konulacak” denildi.

Değişiklikle kadınların eşit yurttaşlık hakkının gasbedilmek istendiğine değinilen açıklamada, “Dindar, dindar olmayan, zengin yoksul, genç yaşlı tüm kadınlara ve demokrasiden yana herkese sesleniyoruz; hayatlarımıza, haklarımıza ve hayallerimize el koymalarına hep birlikte izin vermeyelim” çağrısında bulunuldu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül