EŞİK'ten 24 Haziran'da Danıştay binası önüne çağrı
EŞİK-Eşitlik İçin kadın Platformu yaptığı açıklamayla İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı Danıştay’a 24 Haziran'da ek dilekçe başvurusunda bulunacaklarını söyledi.

20 Mart 2021 günü gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkacağı ilan edilmişti. Ardından 30 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ikinci bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla sözleşmenin tarafı olmaktan çıkacağı açıklandı.

Tek kişinin, TBMM onayı olmadan aldığı İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış kararına karşı pek çok kadın, STK ve siyasi parti, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay‘a başvurdu. Başvuru yapan örgütlerden biri olan EŞİK, Danıştay 10. Dairesinin söz konusu başvurular ile ilgili hala bir karar vermediğini söyledi: “İstanbul Sözleşmesi, kadınların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkı için kritik önemde bir hukuki belgedir. Danıştay 1 Temmuz’dan önce derhal yürütmeyi durdurma kararı vermelidir. 1 Temmuz’da Türkiye Sözleşme’den çıktıktan sonra karar verilmesinin bir anlamı olmayacaktır.”

EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüleri 24 Haziran Perşembe günü saat 11:00’de Ankara’da Danıştay binasının önünde bir basın açıklaması düzenleyecek. Açıklamanın ardından Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının yürütmesini derhal durdurması ve anayasal dayanaktan yoksun ve hukuken yok hükmündeki Cumhurbaşkanı kararlarını iptali için ek dilekçe verecek. EŞİK, basına ve Ankaralı kadınlara da o gün yanlarında olması için çağrı yaptı.

Fotoğraf kaynak: MA

İlgili haberler
EŞİK toplumun tüm kesimlerine çağrı yaptı: 1 Temmu...

EŞİK: 1 Temmuz’a kadar, toplumun her kesimini İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya, demokratik ve ya...

EŞİK: Çocuk istismarcılarına af istismarcılara teş...

Meclis komisyonlarında TİHEK Başkanı Süleyman Arslan ve AKP’li vekil Abdullah Güler’in 'erken yaşta...

EŞİK: Yeldana Kaharman’ın ölümü araştırılsın

EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu yaptığı açıklamada, Yeldana Kaharman’ın ölümüne ilişkin ortaya atı...