EŞİK: ÖSYM spor eğitiminde kadınlar aleyhine kota uyguluyor
Eşitlik İçin Kadın Platformu yaptığı açıklamayla ÖSYM'nin kadınlara ayrılan kontenjanı yüzde 40’a düşürdüğünü duyurdu.

Üniversitelerin spor eğitimi veren bölümlerinin kontenjanları bu yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlendi.

Özel yetenek sınavları ve yerleştirmeler de merkezileştirilerek ÖSYM’ye bağlandı. ÖSYM’nin 2024 yılı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nda kadınlara ayrılan kontenjan yüzde 40’a düşürüldü.

Eşitlik İçin Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada şu örneklere yer verildi:

“Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinin antrenörlük bölümüne 14 kadın 21 erkek, İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümüne 21 kadın 30 erkek, Akdeniz Üniversitesi ise 16 kadın 24 erkek öğrenci kabul edecek.”

“KADIN SAYISININ DAHA DA DÜŞÜRÜLMESİNE NEDEN OLUR”

Açıklamada “Bu düzenlemeyle en çok öğrenci alan, spor alanında en büyük dokuz devlet üniversitesinde, kadın mücadelesiyle hayata geçen ve yıllardır uygulanan yüzde 50 kadın kontenjanı ortadan kaldırılmış oldu. Ayrıca kadın başvurusu düşük kaldığında erkeklere kaydırılan kontenjanlarda merkezileşme nedeniyle artık kaydırma yapılamayacak, bu da üniversitelerin kontenjan boş kalır gerekçesiyle kadın sayısını daha da düşürmesine yol açacak” denildi.

“Kadınların spor eğitimine ve aktivitelerine katılmasından rahatsızlık duyanlar zaten eşit düzeyde olmayan spora katılımı daha da aşağı çekmek için uğraşıyor” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada “Medyası, siyasetçisi ve trol ordusu ile kadın voleybol milli takımını itibarsızlaştırmaya çalışan zihniyetle Afganistan’da kadınlara sporu yasaklayan zihniyetin çok farkı yok. Suudi Arabistan’da kadınların maça gitmesi serbest bırakılalı henüz bir iki yıl olmuşken herkesin Türkiye nereye sorusunu sorması, kadın erkek eşitliğinin ve laiklik ilkesinin tahrip edilmesini ülkenin en önemli sorunlarından biri olarak görmesi gerekir” vurgusu yapıldı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu “Sporda eşit temsil için kadınlara en az yüzde 50 kontenjan ayrılmalı ve merkezi sistemden vazgeçilmelidir” talebini dile getirdi.

Fotoğraf: Pixabay